Tips til matlaging på tur

Herlig mat over bålet

Hvis du er lei av pinnebrød og pølser, bør du sjekke disse tipsene.

MAT OVER BÅLET: Med riktig utstyr blir det lett å lage mat på tur. Denne lunsjen er tilberedt over bål på Finnmarksvidda.
MAT OVER BÅLET: Med riktig utstyr blir det lett å lage mat på tur. Denne lunsjen er tilberedt over bål på Finnmarksvidda. Foto: FOTO: Trym Ivar Bergsmo/Samfoto
Sist oppdatert

Klikk Mat: Søk blant 5 000 oppskrifter

Har du lyst til å lage noe annet enn den vanlige turmaten, kan du prøve ut en av disse dingsene.

Jern til å legge i bålet kan være tungt og upraktisk på vandreturer, men uproblematisk om du bor på hytte eller for eksempel er på kanotur.

Les også:

Fire lekre oppskrifter på elg

Så lenge kan du fryse fangsten

Vaffeljern

VAFFELJERN.
VAFFELJERN. Foto: FOTO: Produsenten

Se nett-tips

350 kroner

I aluminiumslegering som tåler 800 grader. Avtagbare håndtak. Denne varianten veier hele 1,5 kilo.

Se også: Her er den perfekte vaffeloppskriften

Popkornpopper

Se nett-tips

POPKORNPOPPER.
POPKORNPOPPER. Foto: FOTO: Produsenten

200 danske kroner

I stål, og du kan se popkornet poppe. Fungerer på grillen, bålet og i peisen.

Brødbakejern

Se nett-tips

150 danske kroner

JERN TIL BRØDBAKING.
JERN TIL BRØDBAKING. Foto: FOTO: Produsenten

Bak brød på bålet. Støpejern. Det følger med oppskrifter på engelsk. Det er kanskje litt voldsomt å ta med seg jern og ingredienser ut på tur, men hva med nybakt brød på hytta?

Se oppskrift:

Bakerens beste rundstykker

Våre beste brødoppskrifter

Bålrigg

Se nett-tips

400 kroner

Sammenleggbar og kan justeres i høyden. Enkel og grei til å henge kjelen over bålet, eller steke på rista som følger med.

BÅLRIGG.
BÅLRIGG. Foto: FOTO: Produsenten

Se oppskrift: Norges beste viltgryte?

Røykeboks

Se nett-tips

400 kroner

Hvis du er lei av å grille fisken på tur, bør du prøve å varmrøyke den. Du renser fisken, salter den et par timer, og legger den i røyken. Vi anbefaler litt einerbær sammen med sponen. Maten er klar på 15 til 20 minutter. Fyres med rødsprit.

Se oppskrift:

RØYKEBOKS.
RØYKEBOKS. Foto: FOTO: Produsenten

Potetgrateng med røkt makrell

Suppe på røkt fisk

Stekehelle

Se nett-tips

450 kroner

Stek sopp, fisk og kjøtt over bålet. Bena kan tas av. Diameter på en halvmeter, og håndtak. Trolig ikke veldig praktisk å ta med i sekken, men fin å ha stående på fast leirplass eller utenfor hytta.

Se oppskrift:

Biff med brie

STEKEHELLE.
STEKEHELLE. Foto: FOTO: Produsenten

Hamburger med ost og bacon

Toastjern

Se nett-tips

350 kroner

I non-stick aluminium. Toasten er ferdig på et blunk. Friluftsmagasinet mener at du også kan bruke dette til å steke biff på turen. Til egg og bacon kommer du trolig best ut av det med vanlig stekepanne - enn så lenge.

Se oppskrifter:

Minihamburgere

Vaffeltoast med ost og skinke

TOASTJERN.
TOASTJERN. Foto: FOTO: Produsenten

Elvis-sandwich

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også