Ørretfiske i elv
Ti muligheter for urban ørret
En kort biltur utenfor hovedstaden kan du fiske brunørret i elv.
Lomma
- Kommune: Bærum m. fl.
- Avstand fra Oslo S: 20 km (Bryn)
- Total lengde: Ca 15 km
- Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: Nei
Oslo-området har mange fiskemuligheter, flere enn de fleste hovedsteder. Marka ligger der med hundrevis av vann med ørret, røye, abbor og gjedde. De store elvene med sitt spennende fiske etter karpefisk, gjedde og gjørs ligger kun en kort kjøretur unna. Oslofjorden kan tilby rike muligheter for sjøørret, havabbor og mange av de vanligste saltvannsfiskene.
For mange er likevel fiske etter brunørret i elv noe av det mest magiske de kan oppleve. Og jammen kan du også finne det innenfor en kjøretur på en drøy halvtime fra sentrum - ja, du kan faktisk fange ørret midt i byen også. Det vil være å ta for hardt i å si at det bynære ørretfisket er eventyrlig, men i de ti elvene vi her presenterer, kan du på en god dag oppleve litt spenning en kveldsstund etter jobben. I flere av elvene er fisket til og med helt gratis.
Lomma
Lomma har sine kilder i åsene på Ringerike og i Hole kommune i Buskerud. Den renner så gjennom Lommedalen, før den møter Isielva ved Vøyenenga. Herfra heter vassdraget Sandvikselva.
Elva er steinete og relativt stri, med mange spennende kulper og dypere renner som holder ganske pen ørret. De beste plassene finner du mellom Glitredammen og Vøyen mølle, og om du parkerer der Brynsveien krysser elva, har du et godt utgangspunkt for å utforske disse. Du skal ikke gå mange meterne før du treffer på noen spennende elvestrekninger.
Markfiske er metoden framfor noen, selv om det i enkelte kulper ikke er vanskelig å sende av gårde en spinner e.l. Lomma er som sagt steinete, så det er en fordel å bruke enkle takler og så lette søkker som mulig, og være på vakt så du ikke setter deg fast.
Lomma er ei typisk vårelv, som er best rett etter isløsning og noen uker framover. Elva er grunn, så vannet skal helst være litt farget for å gi best uttelling. Da vi besøkte elva i midten av april, var den ganske klar og været i overkant pent. Likevel klarte vi å få et par godkjente ørreter på mark. Vår lokalkjente guide kunne fortelle om mange fine stunder i Lomma i ungdomsårene, med blant annet ørreter på rundt kiloen fra elva, og fisk på 1,3 kg fra Glitredammen.
Ovenfor Glitredammen er det også flere fine strekninger med stryk. Nedenfor og ovenfor Bærums Verk finnes flere fine høler det er verdt å prøve. Ved Lommedalen kirke begynner et rolig parti der elva bukter seg fint gjennom landskapet, med fine partier som egner seg godt til fluefiske.
<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=no&msa=0&msid=114533899351271833236.00044fc66c66ef4e5b0bc&ll=59.96601,11.030273&spn=0.962314,2.570801&t=p&z=8&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>
Lysakerelva
Lysakerelva
- Kommune: Bærum/Oslo
- Avstand fra Oslo S: 10 km (Lysejordet)
- Total lengde: 7,4 km
- Fiskesesong: Ovenfor lakseførende strekning: hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: OFA-kortet; laksekort på anadrom strekning (se www.ofa.no)
Lysakerelva, som kommer fra Bogstadvannet, markerer grensa mellom Bærum og Oslo. Elva, som stedvis er veldig stri med flere fosser og stryk, renner delvis gjennom boligområder og relativt vill og urørt natur. Langs mesteparten av elva går det turstier.
Det første stykket etter Bogstadvannet er ganske rolig, men ovenfor Grinidammen er det noen fine kulper. Nedenfor Røa kaster elva seg snart ut i det strieste partiet, med imponerende fosser og stryk. Et godt utgangspunkt for å utforske denne delen, er fra Lysejordet eller Voll Terrasse på Jar. Fra turstien som går langs elva på Bærum-sida, kan du komme deg ned til elva her og der. Men det er bratt, så vær forsiktig! Det er her, i den mest utilgjengelige delen av elva, fisket er best. Mange av kulpene ser svært lovende ut. Fra Lysejordet og nedover til der Bærumsveien krysser elva, er det roligere strykpartier og flere fine kulper. Men her er fisketrykket også høyere.
Elva er såpass stor at det mange steder fint går an å fiske med flue. I flere kulper vaket det som besatt, men de ville ikke ha spinnerne våre da vi var i elva i slutten av mai. Men i de striere partiene fikk vi ni ørreter på små spinnere på noen ettermiddagstimer. Men hadde vi ikke glemt marken i kjøleskapet på jobben, hadde nok utbyttet vært større.
Størrelsen på ørreten er vanligvis ikke noe å skrive hjem om. Vi fikk vel kanskje en over minstemålet på 25 cm. Men er du på rett sted til rett tid, kan du ta ganske pen ørret. Vi har hørt om fisk på 2 kg fra elva, og en bonusfangst fra Grinidammen på nesten 2,5, for å nevne noe. Men fisk på 250-500 gram er ikke uvanlig. Følg med på forumet til OFA, der folk mer enn gjerne forteller om fangstene sine.
Sørkedalselva
Sørkedalselva dannes der Heggelielva og Langlielva møtes like nord for Sørkedalen kirke. Nedenfor samløpet er det noen spennende høler. Helt ned til Fabrikken er det stedvis fine forhold for fiske etter ørret med flue, spinner og mark. De nederste delene er rolige og ikke spesielt spennende sett med en ørretfiskers øyne. Det var for øvrig her Brødrene Dal lette etter Professor Drøvel på 70-tallet.
Sørkedalselva
- Kommune: Oslo
- Avstand fra Oslo S: 16 km (Skolen)
- Total lengde: Ca 6 km
- Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: OFA-kortet (se www.ofa.no)
Lenger opp, der elva strengt tatt heter Heggelielva, er det noen fine stryk og kulper - bl.a. ovenfor Sandbakken. Da vi var der i slutten av mai i år, var vannet krystallklart og vannstanden allerede for lav.
Anlegget til Oslomarka fiskeadministrasjon (OFA) ligger ved Sørkedalselva. Her klekkes all ørretyngel som settes ut i Marka. I Sørkedalselva, og i de andre bynære elvene og vannene med hardt fiskepress, settes det også ut en del fiskeklar, tresomrig ørret med vekter opp mot halvkiloen. Det tas av og til også større fisk i Sørkedalselva, og det vandrer sikkert opp en og annen rugg fra Bogstadvannet.
Akerselva
Hovedstadens hardt prøvede "livsnerve" kan gi mange urbane fiskeopplevelser om du ikke synes det er plagsomt med gamle sykler, handlevogner, nysgjerrige fotgjengere eller byens løse fugler. Vi har ikke selv prøvd å fiske i elva, men etter å ha besøkt det livlige forumet på hjemmesiden til Oslomarka fiskeadministrasjon, får vi inntrykk at det tas en del ørret i elva.
Akerselva er næringsrik, og fisken er i ganske god kondisjon. Men forurensning, søppel, gravearbeider og svingende vannstand er med på å gjøre livet vanskelig for fisken. Mye er selvsagt smått, men det slenger brukbare fisker iblant. En forumbruker kunne for eksempel rapportere om en kilosørret han tok i svingen ved Blå på Grünerløkka i fjor sommer. Lenger opp, fra Bentsebrua til Nydalsdammen, er det også mange fine kulper der det kan stå ørret. Tidligere kunne en del stor ørret slippe seg ned fra Maridalsvannet, men den nye demningen ved Oset har gjort dette vanskeligere.
Akerselva
- Kommune: Oslo
- Avstand fra Oslo S: 5 km (Bentsebrua)
- Total lengde: 8,2 km
- Fiskesesong: Fra Bentsebrua og opp til Maridalsvannet: Hele året, bortsett fra oktober. Fra Bentsebrua og til sjøen: 1. juli-30. september
- Fiskekort: OFA-kortet; laksekort på anadrom strekning (se www.ofa.no)
Forskrift for innlandsfiske
I bekker og elver i Oslo og Akershus er alt fiske forbudt i oktober. Forbudet gjelder ikke i Leira nedenfor Kråkfoss og Nitelva nedenfor Rotnes.
Minstemålet for harr og ørret er 25 cm om ikke annet er bestemt.
Det er nok mark som fungerer best i Akerselva, slik det gjerne er i de fleste småelver. Men mange steder er det også brukbare forhold for flue og andre kunstagn.
Foruten ørret, kan du få både ål, abbor og gjedde på kroken i Akerselva, og det er også tatt bekkerøye her, og sik lengst oppe. Laks og sjøørret kan fiskes fra utløpet til Bentsebrua, bortsett fra området mellom Grünerbrua og Nedre Foss, der det er totalt fiskeforbud. Skal du fiske vanlig ørret på denne strekningen, må du uansett løse fiskekort for anadrom laksefisk.
Skarselva
Denne fine og lett tilgjengelige elva renner fra Øyungen i Nordmarka til Dausjøen rett nord for Maridalsvannet. Fra parkeringsplassen på Skar er det bare et par minutter å gå til elva. Langs elva på begge sider går det skogsbilvei og stier, og det er lett å komme seg ned til vannet. Elva har en høydeforskjell på hele 130 meter, og det midterste partiet er ganske stritt, med flere fosser. Men du kan finne flere spennende kulper der det ikke er vanskelig å vippe ut en mark. Lengst oppe mot Øyungen, og nedenfor parkeringen på Skar, er elva roligere. Her skal det vel også la seg gjøre å få ut ei flue eller en liten spinner. Men først og fremst er dette ei ren markelv.
Skarselva huser mye småørret, men ifølge kilder på internett, tas det fra tid til annen større fisk på opptil kiloen. Dette er kanskje gytefisk fra Øyungen eller Dausjøen. Det skal finnes en del større fisk i de nederste partiene fra brua der hovedveien krysser, men her blir det fort veldig tilgrodd. Det er også gjedde i de nederste delene.
Om den ikke er verdens beste ørretelv, er Skarselva vel verdt et besøk. Den ligger ikke lenger unna enn at du fint rekker en tur etter jobben, og du trenger ikke dra utenfor bomringen en gang! Det er stedvis vilt og vakkert, og flere steder ser du rester etter tømmerfløtingsanlegg og små kraftverk. Elva har også en bestand av elvemusling.
Nitelva
Skarselva
- Kommune: Oslo
- Avstand fra Oslo S: 17 km (Skar)
- Total lengde: 4,1 km
- Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: OFA-kortet (se www.ofa.no)
OFA
Mange av elvene som er omtalt her hører inn under Oslomarka fiskeadministrasjon (OFA), og du må løse fiskekort.
- Sesong, voksne: 370 kr
- Sesong, honnør: 195 kr
- Sesong, familie: 445 kr
- 2 døgn: 100 kr
(Alle under 16 år kan fiske gratis)
Se www.ofa.no for flere opplysninger om elvene og kortsalg. Forumet på denne nettsiden kan gi deg mange nyttige tips om elvene.
Nitelva er en av landets mest spennende sportsfiskeelver, men det er først og fremst etter karpefisk, gjørs og diger gjedde i de nedre delene. Men ved Rotnes begynner strykene, og her er det muligheter til å fange både ørret og harr.
Kulpene og strykene nedenfor Glømmi sport på Rotnes kan være kronglete å komme seg ned til, men bør forsøkes. Her har vi fått harr og ørret av mindre format. Strekningen fra Maxbo og oppover til Åneby byr på mange fine stryk og små kulper. Prøv for eksempel ovenfor og nedenfor Strøm bru, eller ved brua ved Åneby. Lengst oppe mot Strykenvatnet kalles elva gjerne Hakadalselva. Her er det også flere fine partier, men mye fisk er det ikke her.
Heller ikke i Nitelva er størrelsen på ørreten noe å skryte av, selv om det også her slenger en og annen brukbar fisk. Fisket kunne nok ha vært bedre om man hadde prøvd å kultivere litt. Problemene er mange: forurensning, ødelagte gytebekker og karpefisk. Stamen har gjort sitt inntog i de øvre delene, og finnes nå i hvert fall opp til Strøm. Den har funnet seg godt til rette, og har bidratt til å redusere ørretbestanden. Som sportsfisk er nok den mer interessant enn ørreten i Nitelva.
Leira
Nitelva
- Kommune: Lunner, Nittedal m.fl.
- Avstand fra Oslo S: 31 km (Rotnes)
- Total lengde: 37 km
- Fiskesesong: Hele året fra Øyeren til Rotnes; oppstrøms Rotnes: hele året, bortsett fra oktober.
- Fiskekort: Nei
Teknikker i småelver
Det er mest småfisk i de bynære elvene. Og for å få mest mulig glede av fisket, må du bruke lett utstyr.
Om det er mulig å fiske med flue, så bruk lett og kort stang. Oppstrøms fiske med spinnere, bitte små wobblere og ultralett haspel, er også en givende metode.
Først og fremst er det markfiske som fungerer best i de små og overgrodde elvene rundt Oslo. Sats på ei myk slukstang. Meitemark og krok er av og til alt du trenger. Trenger du mer vekt, kan du forsøke med noen splitthagl eller spiralbly.
En annen metode vi forsøkte med hell, var en liten mormyshka og mark. Det gir god kontroll både i kast og presentasjon. Vær på vakt slik at mormyshkaen hele tiden danser over elvebunnen, og ikke kiler seg fast.
Leira er vel mest kjent for sitt gjørsfiske i de nederste delene, og storvokst stam og vederbuk. Men det varig vernede vassdraget, som drenerer deler av Romeriksåsene og har sine kilder i over 800 meters høyde, er nesten 100 km langt, og har mange spennende strekninger der ørreten dominerer.
Siste stoppested for mange av hvitfiskene er Kråkfoss i Ullensaker. Stamen har imidlertid klart å komme seg forbi, og finnes helt opp til den store Låkefossen i Nannestad. Ovenfor Kråkfoss renner elva fremdeles ganske rolig, og ser mindre spennende ut for ørretfiske. Ved Homledalen er det imidlertid flere fine stryk og kulper ovenfor og nedenfor brua. Her hadde vi ikke noe problem med å hente opp minst et dusin ørreter, selv om størrelsen absolutt ikke var noe å skrive hjem om.
Rett nord for Homledalen renner sideelva Rotua ut. Denne vesle bekken huser også en del mindre ørret, men er ofte for tørr til at det er mulig å fiske der.
Mellom Låkefoss og Kringler er det også flere spennende kulper og strømmer. Det tas kilosørret i Leira fra tid til annen, og disse relativt dype kulpene burde være et opplagt sted å lete etter dem. Lenger opp mot Nannestad blir Leira en typisk mellomstor steinelv, med fine stryk bl.a. ved Breen og Maura. Da vi var der, var det imidlertid altfor lite vann til at vi kunne fiske, men områdene opp mot åsene i Oppland skal være vakre og spennende, og en ekspedisjon hit burde kunne gi hyggelige opplevelser.
Leiras øvre deler har god vannkvalitet, et yrende insektliv og burde ha et potensial til å bli en spennende ørretelv. Det snakkes om å sette i gang kultiveringstiltak, men det synes vanskelig å få med seg grunneierne.
Tangenelva
Leira
- Kommune: Lunner, Nannestad, Ullensaker m.fl.
- Avstand fra Oslo S: 40 km (Løken)
- Total lengde: 98 km
- Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: Nei
I denne vesle elvestubben, som renner mellom innsjøene Våg og Mjær, var det på 1700-tallet hele fem sagbruk i drift. Rester av noe av denne virksomheten er fremdeles synlig i dag. Parkerer du nederst ved utløpet til Mjær og rusler oppover, vil derfor den kulturhistoriske opplevelsen kanskje være vel så stor som den sportsfiskemessige.
Men ørret er det her, selv om du nok vil få mer abbor - særlig helt øverst og helt nederst. Deler av elva ligger tett inntil veien, og noen steder er det bygd stier langs elvebredden. Andre områder er mer utilgjengelige, og det er nok her du vil finne de beste ørretkulpene. Mange av dem ser ganske lovende ut, men fisken er generelt liten til svært liten. Det koster imidlertid ikke noe å fiske her, så om du er i dette strøket, kan du jo øve deg på litt skikkelig jungelfiske i stedvis idylliske omgivelser.
Hobølelva
Vassdraget har sitt utspring øst i Oslomarka, men selve Hobølelva starter ved Mjær i Enebakk, og renner ut i Vansjø ved Moss. Elva skal visstnok huse en av Østfolds siste naturlig reproduserende ørretstammer. Det skal ha blitt tatt fisk på 1,8 kg her, ifølge kilder på nettet. Men som med så mange elver i denne delen av landet, var fisket mye bedre før. Det er imidlertid fremdeles mulig å få grei ørret i elva, men vi oppfordrer til gjenutsetting.
Ved Svikebøl, ikke lenge etter utløpet fra Mjær, fant vi noen spennende stryk og kulper. Den smale elva innbyr til markfiske, men her, og ned til saga ved Nordalen, er det ikke lov å fiske med mark. Ultralett spinnfiske og ditto fluefiske (AFTM # 0-3) er derfor eneste mulighet. Vi klarte å lande et par ørreter over minstemålet på 25 cm, selv om det var ytterst lite vann.
Lenger ned i elva er det bygget en rekke mølledemninger o.l., og ved disse dannes flere interessante kulper. Fra Nordalen og nedstrøms er markfiske tillatt. Den mest interessante strekningen sett med en ørretfiskers øyne, er de om lag tre kilometerne fra Mjær til Tomter. Ørret finnes imidlertid helt ned til Høgfoss, men etter hvert kun i strykpartiene. Nedover mot Vansjø overtar gradvis abbor, gjedde og karpefisk. Elva huser forresten en brukbar bestand av stam, og det skal være tatt fisk på nesten 3 kg. Gjørsen gyter også i de nederste delene.
Risa
Tangenelva
- Kommune: Enebakk
- Avstand fra Oslo S: 29 km
- Total lengde: Ca 1 km
- Fiskesesong: Hele året, bortsett fra oktober
- Fiskekort: Nei
En av de mer spesielle ørretelvene på Østlandet er vesle Risa, som kommer fra Hersjøen i Ullensaker og munner ut i Andelva ved Bøn. Mye av vannet i elva kommer imidlertid fra de store grunnvannsreservene i området, så selv i tørre somrer er det bra med vann i elva.
Elva har en ganske unik ørretstamme, som ikke har vært spesielt påvirket av utsettinger. Vet du hvor du skal fiske, er kilosfisk ingen umulighet, og det skal være tatt ørret på over 4 kg! Ørretstammen er svært sårbar, og er jevnlig utsatt for forurensning og annen menneskelig påvirkning. I fjor ble den offer for en tragisk forgiftningsepisode, og nærmere 100 fisk ble funnet døde i elvas øvre deler i nærheten av E6. Alt fra årsyngel til ørret på mellom 2 og 3 kg (!) ble funnet livløse. Denne gangen var årsaken sannsynligvis ikke menneskelig svikt, men jernkvelning forårsaket av naturlig jernrikt vann fra grunnvannsbassenget. Dette har ført til at det i år er fiskeforbud ovenfor Dal.
Ørreten finnes i hele elva, men mange av de beste plassene finner du fra der E6 krysser og ned til Dal. Kommer du nærmere Hersjøen, dukker karpefisk, abbor og gjedde opp.
Hobølelva
- Kommune: Hobøl m.fl.
- Avstand fra Oslo S: 38 km (Tomter)
- Total lengde: 39 km
- Fiskesesong: 1. april-31. september
- Fiskekort: Årskort 100 kr (ikke mulig å kjøpe dagskort). Petter'n Mix i Tomter, tlf. 69 92 08 00.
Finn plassene
Det kan være vrient å finne fiskeplassene i mange av elvene vi her har omtalt. Det er heller ikke alltid lett å finnet ut hvor man skal kjøre eller hvor det er best å komme seg ned til elva. Et godt tips er å bruke kartfunksjonen på Gule Sider (gulesider.no). Klikker du på hybridkart, får du oversiktsbilde av elva med veier inntegnet. Ta utskrift og ta den med deg ut. Norge i bilder (norgeibilder.no) kan også være til god hjelp for å finne fiskeplassene.
Elva er stedvis svært overgrodd, og ikke av de enkleste å finne fram i. De øvre delene når du lettest ved å parkere nedenfor E6. Ved Dal er det også noen fine plasser. Skal du fiske i de nedre delene, gjør du best i å parkere ved Bøn, og tråkle deg vei oppover.
Harren dominerer i de nederste delene. Mye er smått, men det er tatt harr på 8-9 hekto. Metodene er mark eller små fluer og ultralett utstyr. Ørreten kan tas på det samme, eller små spinnere eller miniwobblere. Vær forberedt på jungelfiske!
Risa
- Kommune: Ullensaker, Eidsvoll
- Avstand fra Oslo S: 54 km
- Total lengde: Ca 7,5 km
- Fiskesesong: 1. mai-15. september
- Fiskekort: 150 kr per sesong. Gjelder hele Eidsvoll og Andelva. Fås kjøpt bl.a. på G-Sport i Eidsvoll, tlf. 63 96 40 75, og på enkelte bensinstasjoner
Denne saken ble første gang publisert 16/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.