Dette er viktig når du kjøper skalljakke
Testernes jakketips
Skal du kjøpe jakke til friluftsbruk, bør du ta en titt på dette.
Vi har testet 17 skalljakker, også kjent som allværsjakker. Se testen her.
Her gir vi tips i forhold til generelt friluftsliv med vinkling mot vinterbruk. Om du bedriver kun en form for aktivitet bør du kanskje sette opp en egen liste over hvilke kriterier som er viktige når du skal kjøpe en ny dress.
Vanntetthet er selvsagt et viktig moment også på vinteren. I denne testen varierer vannsøylen på de membranene som er brukt fra rundt 10 000mm (Ultimax) til over 28 000mm (Goretex Pro) - dette er for dem som oppgir slike tall - ikke alle gjør det. Plagg med slike spesifikasjoner er uten tvil vanntette når de er nye, men med slitasje og vaske vil disse egenskapene bli dårligere. En jakke som i utgangspunktet har en vannsøyle på 28 000mm vil holde lengre enn en med vesentlig lavere spesifikasjon.
"Pusteegenskaper" er vel et av hovedårsakene til at en går til innkjøp av en membranjakke. Her kan en også støtte seg til de spesifikasjonene som flere av leverandørene oppgir, men det er en del andre momenter som også spiller inn som f.eks. vedlikehold. Ut fra praktisk bruk er det vanskelig å skille en jakke i f.eks. Goretex Pro Shell fra en i f.eks. Balance (Helsport) med tanke på pusteegenskaper - selv om disse i utgangspunktet fungerer på ulike måter. Andre momenter som også spiller inn er snitt, om jakken har doble lag (f. eks brystlommer) og om det f.eks. er brukt smal eller brei teiping.
Hette med god kvalitet er et must. Hetta må sitte godt på og dekke godt rundt ansiktet, også på sidene. Innstillingene på hetta må være enkle å operere med hansker og votter. Viktig at den følger hodets bevegelser og at den ikke faller ned i øynene. En avstivet skjerm fungerer best. Mange hetter er konstruert for å passe best om du bruker alpinbriller - da vil de være mer åpen på sidene enn en jakke der dette ikke er lagt inn som et moment.
Mange jakker med hette har ikke separat krage, men en løsning hvor kragen går direkte over i hetta. Tilbakemeldinger fra testerne er at separat krage, gjerne med fleece hele veien rundt nakken, eller kun inn mot haka, er en god ting. Kragen bør ha strikkejustering slik at den slutter godt om halsen.
Lufteåpninger er vel i dag et must på den type jakker som er med i denne testen. Selv om membranen "puster" gir det et større bruksområde og som regel bedre komfort om det i tillegg er mulig å åpne for lufting f. eks under armene på jakken. Viktig at glidelåsene til disse er greie å nå - både å åpne og lukke - og at de glir godt. Dette er enkelt å prøve i butikken.
Lommene på jakken må ha god størrelse og helst være plassert slik at de kan brukes selv om du bruker sekk eller drag for pulk. Om fôret til lommene er av netting eller av samme stoff som jakken blir en individuell vurdering. Om hovedlommene er av netting kan disse brukes som lufteåpninger, men klær du har under kunne bli fuktige av våte votter eller lue som du har i lommene. Om lommene er av samme stoff som resten av jakken vil dette bli et område med dobbelt lag stoff - noe som gir dårligere pusteegenskaper. I tillegg er det greit med en mindre, utvendig lomme til GPS e. l som er tilgjengelig uten at du trenger å åpne glidelåsen i front. En til to innerlommer, gjerne i netting, er også praktisk.
Ermene må ha god lengde og skal ha en god lukkefunksjon rundt håndleddene. Strekk gjerne armene over hodet, eller simuler f. eks skigåing for å sjekke om ermene kryper opp over armen eller om jakken strammer over ryggen. Om dette skjer trenger du en større jakke eller en annen modell. Ermene bør være vide nok slik at de enkelt kan trekkes utenpå korte votter eller hansker.
Lengden på jakken bør være slik at de edlere delene i front dekkes og den bør ha en forlengelse bak slik at det ikke blir glippe på ryggen når du bøyer deg fremover. Har du en kortere jakke bør du ha en bukse med høyt liv.
Glidelåsene må være av vannavstøtende type eller være utstyrt med vindklaff - eller begge deler. Selv om vi ikke har opplevd å ødelegge en glidelås kan dette skje. For å være på den sikre siden kan det være greit at i alle fall frontglidelåsen er utstyrt med vindklaff med borrelås eller trykknapper som kan fungere som alternativ lukking om glidelåsen skulle ryke. Vær forsiktig med glidelåsene om du stapper jakken i sekken!
Tykkelsen på stoffet har betydning for hvor varme plaggene føles. Om stoffet er tynt og mykt vil det raskere "klistre" seg til kroppen og hindre et isolerende luftlag inn mot kroppen. Dette vil særlig oppleves i sterk vind. I tillegg vil de tynneste stofftypene være mer utsatt for rift og slitasje i forbindelse med kratt og kvist.
På tide med nytt utstyr? Se alle våre friluftstester her
Ut på tur? Slik kler du deg riktig
Denne saken ble første gang publisert 06/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.