Test av ullundertøy
Ulvang er best i test av undertøy
Test av ni sett lett ullundertøy.
Myter om vask av ull
Mange tror at vask av ull er vanskelig.
Dette er feil ifølge en ny undersøkelse gjort av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) i 2011. Ull tåler koking godt bare det får ligge i ro. Ulltøy kan derfor desinfiseres. Ull tåler sentrifugering godt og det er ingen forskjell på krympingen om det brukes 400 eller 1400 omdreininger/min.
Det er også en myte at ull ikke kan blandes med andre tekstiler. Forsøkene viser at verken krymping eller nupping påvirkes av om ulla vaskes sammen med bomull eller syntetiske plagg.
Det viktige er at det skjer på ullprogrammet, at det brukes ullvaskemiddel og at man tar normale hensyn når det gjelder blanding av lyse og mørke plagg (fare for misfarging). Da blir det opp til hver enkelt å vurdere om det andre tøyet blir rent nok av å vaskes på ullprogrammet.
For ulla gjør det i hvert fall ingen skade. Det som får ulla til å krympe, er bevegelse kombinert med høyere temperatur enn angitt på plagget.
Ulltøy er et godt miljøvalg. Det trenger sjeldnere vask og det vaskes på lavere temperatur enn tilsvarende plagg i andre materialer.
Slik utførte vi testen
Vi har testet to par trøyer med lange ermer og to par longs av hvert merke. De fleste settene leveres både i dame- og herremodell (kun Europris Ultimate Basecamp er unisex). I testen inngår kun herremodeller. Testen har gått over to måneder med variert bruk av alle testplaggene. To erfarne testere har deltatt. Plaggene er vasket i.h.t. til vaskeanvisningene, 40 ¿C normalvask med Milo vaskemiddel.
Plaggene er målt før vask og etter én og to vasker for å fastslå krymping/strekk.
Ulltøy er et godt miljøvalg. Det trenger sjeldnere vask, og det vaskes på lavere temperatur enn tilsvarende plagg i andre materialer. Med et middels tykt undertøysett i ull er du godt rustet for friluftsliv året rundt.
I denne testen har vi valgt ut 9 lette/middels tunge ullundertøysett, alle i 100 % merinoull. Disse settene er svært anvendelige, ettersom de er tynne nok til å kunne brukes i den varme årstiden.
Testvinneren
Best i test er ullundertøyet Ulvang Glimt. Eneste minus er at den 4 cm brede buksestrikken har tendens til å brette seg ned. Bortsett fra det, har vi utelukkende positive ting å si om dette ullundertøyet.
Smartwool Microweight får en femmer. Mye positivt å si om dette produktet, men er det verdt pengene?
Aclima Lightwool er det letteste i testen og oppleves som silkemykt og tettsittende. Laget av spesielt tynn merinoull.
Devold Woolmesh egner seg best for høy aktivitet.
Testen viser at det er svært jevnt mellom settene når det gjelder komfort og hvor fort de ulike plaggene «tørker» på kroppen.
Spennvidden når det gjelder design og pris derimot, er mye større. Hvis designen ikke betyr så mye, klarer du deg med et rimelig sett.
Tre av modellene i testen har gylf, de andre ikke. Noen synes det er praktisk, andre kan ikke fordra det. Så her får hver enkelt velge det man ønsker!
Sitter godt på kroppen
Når det blir skikkelig kaldt, kan du øke antall lag med tynt ullundertøy som et alternativ til tykt ullundertøy. Skulle det bli for varmt midt på dagen, kan du justere med å ta av det ene settet.
Den tynne stoffkvaliteten gjør at de sitter godt på kroppen uten å legge seg i valker, slik tyngre og tykkere ullundertøy kan ha tendenser til.
Myk merinoull
Til undertøy er det kun ull fra merinosauen som duger. Denne ulla er tynnere og mykere enn vanlig ull, og merinoull klør derfor normalt ikke. Den eneste ulempen er prisen: Merionulla er dyrere enn vanlig ull. Til mellom- og ytterplagg, der kløe ikke er noe problem, er det derfor plagg i vanlig ull som dominerer.
Sammenlignet med superundertøy i kunstfiber og blandingsprodukter med ull og kunstfiber, har plagg i ren ull dårligere slitestyrke. Ren ull har imidlertid en naturlig motstand mot bakterievekst, noe som gjør at du kan bruke plaggene lenge og svette mye før de begynner å lukte vondt. Med plagg i kunstfiber kan lukta bli temmelig stram bare etter et par dagers bruk.
Moderne ullplagg kan stort sett vaskes på 40 °C normalvask, og alle testplaggene er oppgitt å tåle dette. De har imidlertid en tendens til å krympe noe i vask. Ullplagg bør generelt helst ikke i tørketrommel, men to av modellene er godkjent for tørketromling på lav varme.
De aller fleste modellene kan strykes på lav varme (inntil 110 °C). Dette er vektlagt lite ut fra at behovet for å stryke ullundertøy ikke vurderes som så veldig stort.
Slik leser du delkarakterene
Klikk deg inn på hvert enkelt produkt under for å se hvilke delkarakterer de får. Her ser du hvilke vi har vektlagt, og hvordan de er vektet:
Komfort: At plaggene sitter behagelig på kroppen uten å stramme eller henge og slenge. Merkes det kløe? Transporteres fukt raskt vekk fra huden? Er det god lengde på ermer og ben? Er det god overlapp mellom trøye og longs bak slik at det ikke blir glipe ved mye tøy og bøy? Er halsen passe vid? Vektlagt med 40 %.
Teknisk kvalitet: Hvordan kjennes stoffet? Er det synlige feil i stoff eller sømmer, og er sømmene solide? Mister plaggene fasongen eller nupper ved bruk og vask? Vektlagt med 20 %.
Design: Vurdering av design, om det er flere valgmuligheter når det gjelder farger? Er det lagt inn spesielt forseggjorte detaljer som framhever plaggene? Vektlagt med 20 %.
Praktisk bruk: Er det enkelt å holde plagget rent ved vanlig vask? Muligheter for bruk av tørketrommel. Hvordan oppfører tøyet seg ved vask, krymper eller strekker det seg? Er størrelsen på plaggene i tråd med størrelsen som angis? Vektlagt med 20 %
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
FLERE TESTER:
Test av 12 tynnere fleecejakker
Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren
Denne saken ble første gang publisert 05/02 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.