Test av teltlykter
Black Diamond suveren testvinner
Ingen kan måle seg med vinneren i testen av LED-teltlykter.
Testerne: Aktivt testteam
Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.
I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.
Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.
Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.
En god lykt gir god stemning og gjør arbeidet i og ved teltet eller lavvoen enklere og triveligere. Mange vil nok si at en god hodelykt gjør den samme jobben, men vi mener at en god teltlykt er et glimrende supplement, da den sprer lyset på en helt annen måte.
Best i test
Det er mest treere og firere i denne testen, hele 9 av 12 produkter havner «midt på treet». To produkter skiller seg positivt ut, begge fra Black Diamond.
Black Diamond Apollo Lantern får toppkarakteren seks, en forseggjort og stilig lykt med behagelig lys, praktisk og enkel i bruk.
Black Diamond Orbit Lantern er «Beste lettvekter» og dessuten den eneste som får en femmer. Liten, lett og praktisk lykt, som egner seg godt til allsidig bruk i teltet og på hytta.
Kvalitet koster imidlertid - du må betale ti ganger så mye for lyktene fra BD, som for enkelte av treerne og firerne i testen. Pris er ikke vektlagt i karaktergivningen.
LED-lykter på batteri
Det finnes mange ulike typer av slike teltlykter, som også ofte kalles lanterner. Noen går på gass, mens andre går på flytende brennstoff.
Denne gangen har vi testet LED-lykter som går på batterier. Batterilykter er ikke brannfarlige og er trygge i bruk selv om man har med hunder eller barn i teltet. LED (diodene) varer veldig lenge og tåler mye juling uten at de går i stykker. I praksis trenger de ikke å skiftes ut i lyktas levetid.
Vi har sett for oss at lyktene skal kunne brukes både i mindre fjelltelt, større familietelt og i lavvo.
Med tanke på bruk i fjelltelt satte vi en øvre vektgrense på 400 gram. Dette både med tanke på at lyktene skal kunne bæres med på fjelltur, men også at det skal gå greit å henge opp lyktene inne i teltet.
Når du kjøper teltlykt
Vekt er et viktig moment om utstyret skal bæres. Om du bruker kano eller kjører helt fram til leiren, kan du gjerne gå for en større og tyngre lykt enn dem vi har testet her. Husk at et lite fjelltelt ikke trenger all verdens med belysning. I en lavvo eller et større familietelt kan det være bedre med et par mindre lykter enn én stor.
Frostet glass gir et dusere og mer behagelig lys enn en lykt med helt blankt glass.
Slik ble testen gjennomført
Vi har tatt inn LED batterilykter som skal kunne fungere til generell belysning i telt og i forbindelse med leir. Vi satte en øvre vektgrense på 400 gram uten batterier. Vekt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsent/leverandør opererer med. Der vi oppgir diameter (Ø), har vi målt største diameter på lykta. Vi har ikke tatt med lommelykter og hodelykter som ved hjelp av ekstrautstyr kan bygges om til teltlykt/lanterne.
Vi har testet to eksemplar av de fleste lyktene, og de har rotert innad i teamet i tre - fire måneder. Lyktene er brukt på ulike turer i inn- og utland, ute i forbindelse med etablering av teltleir, til lese-/ arbeidslys på ulike hytter og generell belysning inne i telt og lavvo.
Delkarakterer
Vi har vurdert praktisk bruk, lysegenskaper og soliditet. Klikk deg inn på enkeltproduktene nedenfor for å se hvilke delkarakterer de forskjellige lyktene får.
Trykk her og følg oss på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Test: Arc`Teryx har det beste undertøyet
Her er julegaven alle friluftsfolk vil ha
Dette ullundertøyet er best i test
Denne saken ble første gang publisert 30/11 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.