Test av solbriller til trening
Solbrillene som tåler å være med på trening
Test av 11 par solbriller til trening.
Testteamet
Tre multisportere har testet solbriller til trening med åpne øyne:
Julie Mowinckel, gjennomførte suverent halvironman 2012, og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping
Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit
Maren Haugeto, Shape Ups egen trenings-addict.
Velg en brille som passer deg
- Rammen bør sitte tett, men ikke klemme noen steder.
- Vekten av solbrillene bør fordeles jevnt på nese og ører.
- Øyevippene skal ikke berøre linsen.
Med sporty solbriller kan du trene med sol i fjeset i hele sommer.
Sportsbriller er solbriller til bruk når du er ute og i aktivitet.
Sportsbriller skiller seg fra andre solbriller ved at de skal sitte godt på ansiktet selv når du hopper og løper, og ikke gli av nesen når du blir svett.
De bør også være lette og slitesterke.
Best i test
Tre av elleve solbriller i testen fortjener beste karakter; terningkast seks. Disse er:
Stenger UV ute
I tillegg til å gjøre det lettere å se når det er lyst, ved å filtrere vekk en del av lyset, stenger brillene skadelige UV-stråler ute, og beskytter øynene mot insekter og annet grums i luften. Når det er veldig sterkt lys, vil du vanligvis bruke linser som tar bort 15-25 % av det synlige lyset. Noen linser slipper gjennom mer lys, og er spesielt egnet til å bruke under vanskelig lysforhold, såkalt flatt lys. De gir tydeligere kontraster, så du ser terrenget bedre når du beveger deg.
Linsenes kvalitet
Hvilken farge du velger på linsen er til en viss grad avhengig av hva slags lys du liker å se verden i, men noen farger er spesielt egnet til visse bruksområder.
Hvis målet er at omgivelsene skal bli mest mulig like sånn du ville sett dem uten briller, bare mørkere, er det best å velge en nøytral, grå linse. Hvis du vil ha best mulig kontrast, og skille små detaljer i landskapet fra hverandre, er ofte brune eller oransje linser best. Disse gjør også at du ser verden i et litt gyllent lys, og mange liker det.
Gule linser gir best kontrastsyn når det er relativt mørkt, f.eks. på en mørk, overskyet dag, eller før solnedgang. Du er godt dekket hvis du har en gul eller kobberfarget linse for overskyete dager med flatt lys, og en mørkere linse for lysere forhold. Noen av brillene i testen har fotokromatiske linser. Disse linsene forandrer egenskaper etter lysforholdene, så de slipper inn mindre lys når det blir lysere, og mer lys når det blir mørkere. I tillegg til fargen på linsen og hvor mye lys den slipper inn, er det en del andre egenskaper ved en linse som har betydning. Den kan være behandlet for å unngå refleksjon og dugg, og for å støte fra seg fett og vann.
Noen linser er polariserte, det vil si at de selektivt blokkerer ut lys som skinner fra store flater. Disse linsene er spesielt egnet til aktiviteter på sjøen, eller i vinterfjellet i sollys. Alle briller i testen beskytter fullt og helt mot UV-stråler. Det er et minimumskrav for en solbrille.
Det er først og fremst kvaliteten på linsen, og selvsagt passformen og kvaliteten på rammen, som avgjør hvor god en sportsbrille er.
Teknologien som brukes for å lage linsen har mye å si for kvalitet og pris. Når det er sagt er det alltid et spørsmål om det er verdt å punge ut tusen kroner ekstra for en anelse skarpere sikt. Det kan være viktig hvis du konkurrerer på høyt nivå eller driver med en sport hvor sikt er spesielt viktig.
For vanlig trening er imidlertid alle brillene i denne testen langt innenfor hva du trenger. Prisen som er oppgitt gjelder brillen på bildet. Den samme modellen i en annen farge (med en annen linse) kan ha en helt annen pris.
Les også:
To av pulsklokkene får terningkast seks
De billigste hodetelefonene fikk terningkast fem
Denne saken ble første gang publisert 21/05 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.