Test av sekker til helgeturen
Glimrende weekendsekker
Store forskjeller i passform, design, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder. Og pris.
Slik er testen gjennomført
Sekkene er brukt til fots og med ski i variert terreng.
Vi har testet sekkene i et halvt år.
Sekkene er rotert innad i testteamet. Fem erfarne sekkebrukere har vært engasjert i testingen.
Bærekomfort et testet med opp mot 15 kg og er vurdert ut fra et sammendrag av de opplevelser hver enkelt tester har kommet frem til.
Under "praktiske løsninger" er brukervennlighet vurdert sammen med de forskjellige løsninger som er valgt av produsent. Vi har hatt fokus på å finne gode allroundsekker
Funksjonelle løsninger er et stort pluss.
Sekkene er blitt prøvd av personer med ulik høyde og kroppsbygning for å prøve justerings- og innstillingsmuligheter.
Egenvekt på sekkene er målt av oss, og kan avvike noe fra det leverandør oppgir.
Vi har testet 50 - 60 liters sekker. Utgangspunktet er at de skal fungere godt til turer som går over to-tre dager, og at de må takle 15 kg oppakning.
Dagens marked er alt for stort til at vi kan teste alt som finnes, men vi har prøvd å få med de mest kjente merkene som er tilgjengelige i butikk på det norske markedet.
Hvis du er mer interessert i dagstursekker, finner du test her. Større helgesekker har vi testet her, og de aller største sekkene har også vært hardtestet av oss.
Store forskjeller
Selv om de fleste produsentene følger samme "mal" med tanke på utforming og praktiske løsninger, er det store forskjeller i passform, design, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder.
Derfor er det viktig at vi tenker over hva sekken skal brukes til: Noen er best egnet til tung bør og tøff bruk, mens andre utmerker seg med lav egenvekt og er kanskje helt strippet for praktiske løsninger.
Tett i toppen
Også i denne testen er det vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre. De er solide, godt utstyrt, har gode tilpasningsmuligheter og ser bra ut.
Et av våre beste tips er å ta seg en runde i sportsforetningene for å prøve ulike sekker. Sjekk passform, rygglengde og de ulike løsningene modellene tilbyr. Noen vil ha mange lommer og flest mulig festemuligheter, mens andre foretrekker en helt "strippet" sekk - nærmest med kun sekkepose og et bæresystem.
Mange av de gode sekkene er relativt dyre.
De fleste leverandørene har imidlertid rimeligere sekker i like bra kvalitet. Forskjellen er at de har enklere utstyrsnivå og at de ikke har de nyeste tekniske løsningene.
Bærekomfort
Det viktigste med en sekk er at den er god å bære. Vi har stort sett brukt sekkene med 10 - 15 kg. Sekkene har vært godt/riktig pakket.
Praktiske løsninger
Enkel tilgang til innholdet i sekkeposen, komprimeringsmuligheter, lommer, justerbart lokk, drikkesystem og festeanordninger/muligheter.
Justeringsmuligheter
Justering på rygglengde, hoftebelte, bærereimer, toppstrammere og brystreim.
Konstruksjon og slitestyrke
Vi har vurdert generell kvalitet, klips, glidelås, snølås, egenvekt, sømmer, reimer.
Tips ved kjøp av sekk
Gå for den minste sekken som klarer å dekke behovene dine. Lær deg å pakke lurt. Er sekken for stor (i volum), får du bare mer å bære på, det blir dyrere og bærekomforten blir dårligere.
Gode justeringsmuligheter er viktig. Justeringsmuligheter av rygglengden er smart - spesielt om det er flere brukere på sekken. Velg en uten dersom du bruker den alene, vil spare vekt, eller du vil sikre deg mot at noe går i stykker i ryggen.
Noen lommer er kjekt å ha. En eller to utvendige lommer (i tillegg til topplokket) er tilstrekkelig.
Tilgang til sekkerommet gjennom en vertikal glidelås er praktisk og gjør ting lett tilgjengelig på korte stopp.
Et godt komprimeringssystem er viktig og gjør mye for bærekomforten.
Utvendige festepunkter som passer din bruk er praktisk - dette kan være til spade, ski, liggeunderlag, fiskestang, vandrestaver.
Lyst stoff innvendig gjør det enkelt å se hva som ligger i sekkerommet.
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.