Test av rubbeski:
De beste smørefrie skiene
Test av rubbeski: Disse smørefrie skiene går så det griner på våt og grovkornete påskesnø.



Bladet SKIsport har testet rubbeski fra de viktigste leverandørene i det norske markedet. Og la det være sagt med en gang: Alle skiene som er testet, holder et meget høyt nivå og kan trygt anbefales.
Nullføreski
Hensikten med rubbeski er å mestre skiftende forhold rundt null grader, men de nye rubbeskiene går også utmerket på "påskesløsj", det vil si gjennomvåt, kornete snø.
Når festevoks eller klister gir både glipptak og ising ved store høydeforskjeller, som det ofte er på lange turer, kommer disse skiene virkelig til sin rett.
Best på langtur
Rubbeski ser ut til å få en renessanse etter at nye belegg er felt inn i festesonen på skiene. Særlig til langturer og i lange turrenn vil en slik ski ha sin styrke.
Men helt vedlikeholdsfrie er de ikke.
Bør slipes
Selve rubben er egentlig hår som skal børstes fram med sandpapir. Det er disse hårene som gir feste, men de vil naturligvis også kunne bremse glid.
Derfor skal rubben være gradert: Grovt (60) midt under skiene, middels fint sandpapir (80) lenger ut, og de siste fem-sju centimetrene av festesonen sliper du med 100- eller 120-kornspapir. Denne graderingen gir en god kombinasjon av feste og slipp.
På nettsidene til Madshus og er dette godt beskrevet: www.madshus.no. Se også www.fischer-ski.no.
Silikon eller fluor
Alle slike ski skal smøres i festesonen med silikon (desidert billigst), flytende fluorgel, fluorspray eller gnis inn med fluorpulver (dyreste metode). Madshus anbefaler fluorspray fordi den tar mindre av festet enn gel.
Etterpå må belegget tørke inn noen minutter.
Se video: Legg klister riktig
Skiprodusenten Fischer peker på at festet med jevne mellomrom bør renses for smuss med vanlig skirens og rubbes opp med sandpapir for deretter å settes inn med et middel som hindrer ising.
Slik testet vi
De ulike måtene å bygge skiene på gir ulike egenskaper. Så langt har vi testet skiene med Rex Silikonspray eller Hydrex i festesonen. Vi valgte ikke å røre rubben, men smøre dem likt. Det er mulig noen av de mest aggressive skiene kunne fått bedre glid med mer pussing.
Fabrikantene anbefaler kundene å bli kjent med skiene ved å eksperimentere med rubbingen selv.
Ising
Et ytterpunkt vi testet var ved minus tre grader i luft og snø samt kraftige snøbyger og fuktighet på 88% rH. Da iset alle skiene så lenge vi ikke holdt dem i gang i den glaserte løypa. Rossignol og Fischer med den lengste skifellen iset mer enn Madshus og Peltonen.
Best på "påskeføre"
Med langvarig regn, pluss tre grader og gjennomvåt kornet snø, altså såkalt rossaføre, satt alle skiene meget godt og hadde en akseptabel slipp.
And the winner is...
Rossignol og Fischer satt bedre enn de to andre, men Peltonen og Madshus hadde i særklasse best glid. Dette kunne nok vært utliknet noe med sandpapir og gel.
I sum vurderer vi Madshus og Peltonen som de best skiene, siden de to har hatt best slipp og feste. Madshus har en noe større fleksibilitet og passer på flest typer føre.
For hvermannsen som ønsker best mulig feste i forhold til gliden, tror vi Rossignol og Fischer vil være det beste valget.
Les mer om rubbeski og preparering av ski i SKIsport nr. 2/2009. Gå til nettsidene til SKIsport her.
Se også video:
Les mer: