Test av pulsklokker
Disse to får terningkast seks
Vi har testet åtte pulsklokker.
Pulsklokke er en klokke med elektroniske verktøy som kan måle pulsen din under trening.
I denne saken har vi testet åtte ulike pulsklokker.
Hva er en pulsklokke?
Pulsklokker viser data om treningen din ved å kommunisere med en hjertefrekvensmåler som festes med et belte rundt brystet. Den kan også hente data fra andre typer sensorer, som fartsmåler og tråkkfrekvensmåler på sykkel eller på føttene.
Noen pulsklokker har GPS (innebygd eller ekstern). Da kan du få vite distanse og fart underveis, og for eksempel se turen din på et kart på pc-en når du logger deg på nett etterpå.
Best i test
Den som ble best i test og fikk terningkast seks, er Garmin Forerunner 610.
Hakk i hæl følger Suntoo Ambit 2S, som også får full pott på terningen.
Hvorfor bruker man den?
Poenget med en pulsklokke er å kunne følge med på innsatsen i treningen og se utviklingen din over tid. En pulsklokke kan gjøre treningen både mer målrettet og effektiv, og mer motiverende.
Alle modellene vi testet har webløsninger der du kan laste opp treningsdataene fra klokken etter trening og analysere resultatene. På disse webprogrammene kan du også planlegge treningsøkter, legge opp treningsprogrammer som du kan laste ned til klokken, og sammenligne resultater med andre brukere.
En del av klokkene har multisportfunksjon, dvs. at visningen av treningsdata er tilpasset hvilken aktivitet du skal holde på med, og at du kan skifte mellom ulike treningsformer i løpet av treningen, slik man for eksempel trenger underveis i et triatlon.
Hva gjør en pulsklokke?
Blant de helt elementære funksjonene, som alle klokkene i testen har, er pulsvisninger (løpende puls, gjennomsnittspuls, makspuls, pulssoner m.m.), klokke, tidtagning og nattlys.
Noen modeller har innebygd GPS. Med GPS får du en hel del mer informasjon dersom du driver med utendørs kondisjonsidrett, som løping, langrenn og sykling. En GPS krever klar sikt til himmelen (satellitter) for å virke, så hvis du trener mest inne har den lite for seg.
For de klokkene i testen som ikke har GPS integrert, kan GPS kjøpes i tillegg som ekstrautstyr. Eksterne GPS-er koster gjerne over 1000 kroner i tillegg, og er en liten dings du må bære separat med deg på treningen. Klokker uten intern GPS har på den annen side vanlig klokkebatteri, så du slipper å lade klokken, og de er mindre og nettere å ha på hånden.
Hvilke har vi testet?
I denne testen har vi prøvd åtte pulsklokker i mellomsjiktet, dvs. gode pulsklokker som har en god del mer å by på enn enkle, billige modeller, men som heller ikke er de aller drøyeste toppmodellene på markedet. Før du kjøper deg en pulsklokke bør du avklare hva du skal bruke den mest til. Skal du for eksempel bruke klokken til svømming, utelukkes noen av modellene.
Bli enig med deg selv om du ønsker integrert GPS eller ikke. Finn ut hva du faktisk trenger, så slipper du å betale for en masse funksjoner som du ikke har bruk for.
Disse har testet:
Tre pulsjegere har testet: Julie Mowinckel, gjennomførte suverent halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping, Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit, og Maren Haugeto, Shape-Ups egen journalist og blodsliter.
Les også:
Fire løpejakker får terningkast seks
Sjekk om du har for høy hvilepuls
Denne saken ble første gang publisert 06/11 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.