Test av løpetights

Denne testen har du ventet på

Vi har testet 13 løpetights, hvorav tre får terningkast seks!

TEST AV TRENINGSTIGHTS: Vi har testet 13 forskjellige tights! FOTO: Produsentene
TEST AV TRENINGSTIGHTS: Vi har testet 13 forskjellige tights! FOTO: Produsentene
Sist oppdatert

Det er store prisforskjeller mellom løpetightser. Er det verdt å betale flere hundre kroner mer for en ekstra god tights? Vi har testet 13 tights mellom 300 og 1200 kroner. Det var forskjeller i kvalitet, og kvalitet fulgte pris bare til en viss grad.

Hva prioriterer du?

En løpetights skal dekke underkroppen, til en viss grad beskytte mot kulde og ellers merkes minst mulig. I tillegg skal den få svette vekk fra huden. Og så bryr vi oss om hvordan vi ser ut i tights. De fleste liker tightser med sømmer eller mønster som framhever former på en gunstig måte, og mange liker at tightsen strammer litt og gjør stumpen jevnere i formen. 

Ingen tights er best på alt. Ved å gjøre visse avveielser finner du buksa som får deg i topp humør. Gir tightsen rumpa et løft, er den også trang og gir mindre bevegelsesfrihet. Har den vanntett lomme, som holder mobilen tørr, har den også et klamt parti på ryggen. Har den mykt, dobbelt stoff i linningen, holder den mer på svette. Trikset er å finne ut hva du prioriterer høyest, og gå for en tights som scorer maks på det. 

Ingen klar sammenheng mellom pris og kvalitet

Så hva gjør dem dyre, og hvorfor får du noen til under halve prisen? Både tekstilet, måten buksa er sydd sammen og de tekniske detaljene har noe å si for prisen. De dyrere tightsene har som regel tekstiler som er bedre på ventilering, og er mer elastiske. De rimeligere tekstilene har ofte mindre spenstig elastikk, og følger ikke kroppen like jevnt i kriker og kroker. Det er jo ikke krise at ikke buksa sitter inntil over alt – du får jo løpt! Så det blir opp til deg hvor mange hundre kroner ekstra du har lyst til å bruke på at den sitter som støpt.

En annen faktor er plaggenes evne til ventilering, å få svette vekk fra huden. Vi fant ingen klar sammenheng mellom pris og kvalitet. Noen dyrere tightser holdt mer på fukt enn et par av de rimeligere. Hvor våt du blir av svette har ikke kun med tekstilet å gjøre, men også med hvordan tightsen er sydd, for eksempel om det er dobbelt lag med stoff i korsryggen eller ikke. Det var stort sett de dyrere plaggene som hadde de netteste linningene.

De beste og de verste

Det er forskjell på hvor gode reflekser, glidelåser, snøringer i livet og lommer tightsene har, og hvor godt de er formsydd, så de følger kroppen. Sømmer er viktig: Sømmer som merkes er smått irriterende, og regelrett gnaging er plagsomt. De dyrere tightsene hadde jevnt over mer kjærlighet i detaljene, men det fulgte ikke prisen slavisk.

Vi har trukket fram det beste og verste ved hver av plaggene vi testet. Så er det opp til deg å finne ut hva som er førstepri for deg i en tights. Ikke stol så mye på terningkastene. Dine prioriteringer kan være annerledes enn våre. Du velger smartere ved å se på beskrivelsene.

Vinnerne

Vi har gitt tre tights terningkast seks. På førsteplass finner vi Nike Power Speed Women's Running Tights. Deretter Röhnisch Shape Mira 7/8 Tights  og Reebok Osr Tight.

Testpanel

Tre travere har testet: Malin Iren Haug, konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL, Julie Mowinckel, som har suverent gjennomført halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping, og Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Kompresjonstights er ikke med i testen, men vi har en egen test av dette her.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også