Test av lavvoer
Bo godt i lavvo
I et fjelltelt overnatter du, men i lavvoen kan du bo. Ståhøyde og mulighet for å gjøre opp bål eller fyre i ovn, gjør lavvoen mer anvendelig enn fjellteltet.

OPPDATERT APRIL 2011: Se ny, stor test av lavvoer her
Fyring gjør at det settes visse krav til valg av leirplass. I tillegg til et plant underlag, tørr grunn, tilgang på vann og brensel, må leirplassen velges slik at lavvoen blir stående i forholdsvis åpent terreng. Bakkekanter, søkk i terrenget og høye trær kan påvirke vindtrekken slik at du vil få røyknedslag istedenfor den vindtrekken du ønsker.
Énstangslavvoer
En tradisjonell lavvo kan ha fra ca. 15 stenger og oppover, alt etter størrelse. I denne testen har vi sett på énstangslavvoer med lette duker. Den største forskjellen mellom en tradisjonell lavvo og énstangslavvo vil selvsagt være vekt, stabilitet og evne til å takle nedbør i form av snø.
Tips til å sette opp lavvoen
Den enkleste måten å sette opp en énstangslavvo er ved å bruke en målesnor som viser radiusen til lavvoen. Enkelte leverandører legger ved en slik snor sammen med pluggene, men det er ingen heksekunst å lage en slik snor selv:
- Trekk ut lavvoduken slik at den danner en sirkel
- Sett en plugg der du vil at senter av lavvoen skal være (midt i røykåpningen)
- Fest den ene enden av målesnoren i denne pluggen. Den andre enden av målesnoren viser avstanden ut til pluggene
- Trekk pluggfestene ut slik at de er på det løseste når du først slår ned pluggene
- Åpne glidelåsen, og sett opp stanga. Det enkleste er å feste topphatten/regnhatten før du reiser stanga. Spesielt vinterstid er det viktig å legge noe under stanga slik at den ikke blir presset ned i underlaget.
- Trekk ned glidelåsen igjen, og gå rundt lavvoen for å dra til og eventuelt justere pluggfestene
- Til slutt fester du bardunene
Erfaringsmessig lønner det seg å feste bardunene med en gang. De fleste lavvoer står rimelig godt uten barduner, men været kan skifte raskt, og det er ikke særlig trivelig å stå i underbuksa midt på natta og bardunere for storm og regn! Et annet moment er at i regnvær får de fleste lavvodukene fuktgjennomslag om det ligger ubrukte barduner inn mot duken.
Orden må det være
For av lavvolivet skal være behagelig, trengs noe organisering. Like ved døra er det inngang og vedplass. Veden skal ligge med lengderetningen inn mot ildstedet. Her har også hunder, sko og søppel sin plass. Like innenfor vedplassen har ildstedet sin naturlige plass. Ildstedet plasseres rett under røykåpningen, midtstanga kan settes litt på skrå for ikke å komme i konflikt med bålet. Om du skal bruke ovn, plasseres den likt som ved fyring av bål.
Innenfor bålplassen er det rom for å lage mat og oppbevaring av proviant. Inngang, vedplass, bål og matplass deler lavvoen i to like halvsirkler. Disse halvsirklene danner arealet som er tilgjengelig som oppholds- og soveplass. Når man går fra den ene siden til den andre, går man ikke over matplassen, men bruker ved- og gangområdet.
Liggeunderlagene legges slik at føttene peker mot døra. Da blir man liggende i en tilnærmet vifteformasjon, og utnytter plassen best. Utstyr og klær som ikke er i bruk, bør legges mellom egen soveplass og lavvoduken.
Uansett om du har bunnduk eller ikke, vil det være gunstig å legge bjørkeris eller granbar i bunnen som ekstra isolasjon i tillegg til liggeunderlaget, spesielt vinterstid. Den beste måten å gjøre dette på, er å starte innerst i lavvoen og stikke kvistene på skrå ned i snøen med den tykkeste enden mot åpningen hele tiden. På denne måten legger du etter taksteinprinsippet. Den neste greinen dekker til de tykkeste delene av den forrige, slik at du får den mykeste delene av greinene øverst.
Fyring i lavvo
Det er viktig med god trekk når du har åpent ildsted. Det enkleste er selvsagt om lavvoen har lufteventiler som kan justeres etter behov. Om lavvoen ikke har ventiler, er eneste løsning å lage luftehull under lavvoduken. Tre-f ire luftehull parallelt ovenfor hverandre kan være nødvendig. Åpningen i topphatten settes slik at røyken trekkes ut på lesiden i forhold til vinden. Om det dannes et røykskille i lavvoen, er det viktig at døråpningen ikke går høyere enn røykskillet. Om det blir røykfullt i lavvoen, skal du altså ikke lufte ut gjennom døra, men trekke ned glidelåsen!
Flammene må ikke stikke for høyt. Ha litt vann eller snø tilgjengelig, slik at du kan kaste på litt om flammene komme for nær duken. 20-30 cm høye flammer er som regel passende.