Test av hodelykter
De beste hodelyktene
Større prisforskjell enn kvalitetsforskjell.
Drop media element here ...
Hodelykter er mer populære enn noen gang. Lav vekt, hendig størrelse, lang batterilevetid og godt lys gjør at hodelyktene dekker de fleste behov.
Og med priser som spenner fra en drøy hundrelapp til flere tusen kroner, finnes det også lykter som passer enhver lommebok.
Denne testen er delt inn i priskategorier - billig, middels og dyr.
Den lykten som gir mest for pengene er H7 fra Led Lenser .
Sortert etter fire testkriterier er disse lyktene best:
Volum og vekt:
Lysstyrke:
Petzl Myo RXP og Led Lenser H7
Batterilevetid:
Praktisk bruk:
Black Diamond Sprinter og Petzl Tikka 2 Plus
Uavhengig av pris har vi kåret en samlet testvinner etter totalvurdering: Tikka2 XP fra Petzl .
Utvikling i markedet
De første LED-lyktene som kom på markedet, ga en kort og noe diffus lyskjegle med en styrke på noen få lumen.
I dag får man alt fra enkle, små lykter som er best egnet til å lyse opp arbeidsområder på en armlengdes avstand til de mest avanserte, som gir fra seg en lysstyrke på godt over tusen lumen.
I denne testen har vi hatt fokus på mindre lykter hvor både lyktehus og batterier kan bæres på hodet.
Lysdioder har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære. De nyeste diodene kan ha en varighet på oppimot 100.000 timer - eller ca. 11 år!
Når det samtidig ikke er uvanlig med en batterilevetid på 100 til 150 timer, sier det seg selv at disse lyktene vil være et godt valg for en stor brukergruppe.
Praktiske og hendige
De største lyktene vi har testet, går greit ned i brystlomma på skalljakka. De minste kan du ha i bukselomma uten at du trenger å merke at den ligger der.
Du trenger ikke å ha planer om omfattende løpetrening i stummende mørke for å gå til innkjøp av en hodelykt. De er så vidt rimelige at det er fullt overkommelig å kjøpe en hodelykt for å ha den liggende i hanskerommet på bilen i tilfelle punktering, isskraping, snørydding osv.
Les også vår test av gummistøvler.
Lysspredning
Utforming av lyskjeglen har stor betydning for hvordan lykta oppleves i praktisk bruk. God spredning gir godt arbeidslys på korte hold. En mer konsentrert lyskjegle gir bedre sikt på lengre hold, men kan oppleves mindre brukervennlig som f.eks. arbeidslys da en helst må snu på hodet for å få opplyst de områdene en ønsker.
Batterilevetida som er oppgitt i tabellen, er gjort under optimale forhold og må leses som veiledende. Ved praktisk/variert bruk kan man ikke forvente å oppnå tilsvarende verdier. Kvaliteten på batteriene påvirker selvsagt også levetida.
Ekstern batteripakke gir mulighet til større batterier og lengre batterilevetid. Man kan også få AAbatterier istedenfor AAA-batterier. Dette kan være en fordel, slik at man kan bruke samme batteritype både i hodelykta, GPS-en, laseravstandsmåler og batteripakker til f. eks jaktradio/kamera.
Les også: