Test av hodelykter

Med de beste hodelyktene blir risiko-løping i bekmørket en lek

Vi har testet 10, og særlig én skiller seg ut.

Først publisert Sist oppdatert

Om testen:

Testen er utført av Fredrik Ölmqvist, Jerry Bernsten og Erik Jurander for det svenske magasinet Träna.

Testerne har prøvd ut hodelyktene i en periode til vanlige aktiviteter som krever hodelykt i mørke, derunder terrengløping, klatring, stivandring og nattorientering.

Testen av hodelykter er gjengitt på Klikk.no med tillatelse fra Egmont Tidsskrifter, Sverige. Artikkelen bearbeidet og tilrettelagt av Morten Solli, testansvarlig i Klikk.no.

Fakta for lysnerder

Lumen

Lysstyrke, den totale mengden lys fra en lyskilde, måles i lumen (Lm), mens lyskildens intensitet måles i candela. De fleste produsenter angir lysstyrke i lumen for sine hodelykter, som gjør det enklere å sammenligne modellene.

Lysstyrke tilsvarer intensiteten i candel multiplisert med vinkelen lyset utstråles i, som måles i steradianer. Lysstyrken fra en hodelykt er derfor avhengig av vinkelen på lysstrålen. Hodelykter der du kan veksle mellom målrettet lysstråle eller bredspektret lys, vil altså ha ulik lysstyrke avhengig av hvilket lys som er i bruk.

Rett lysstyrke til rett aktivitet

15-16 Lumen

Mer enn nok til sakte aktiviteter som gåturer, skogsvandring, boklesing og belysning utenfor et telt. Rekkevidde: ca. 30 meter. Holder ikke til raske aktiviteter i mørket.

60-130 Lumen

For raskere aktiviteter som krever mer lys og rekkevidde opp mot 70 meter. Kan rekke til terrengløping på ujevnt underlag, og definitivt til løping på grusveier.

130 Lumen og mer

Holder til høy løpefart i tøft terreng. Men lysstyrken alene er ikke nok, hvordan lyset opptrer er viktig også. Kantene på lyskjeglen må være myke for at det ikke skal kjennes ubehagelig og ustabilt. Driver du med nattorientering, vil du kanskje etterlyse enda mer styrke, kanskje minst 1000 lumen.