Test av hansker
Stor test av hansker til vinterbruk
Disse hanskene holder deg varm på hendene.
Slik er testen gjennomført
Testteamet som har bestått av fem personer har disponert ett til to par av alle modellene. De aller fleste modellene er brukt fra senhøsten 2009 til medio februar 2010, noe som skulle tilsi cirka fire måneder.
Enkelte nyheter er brukt over et kortere tidsrom. Testerne har gjort sine notater på hver sin kant uten at de har sammenlignet sine observasjoner.
Temperaturen har vært ned mot cirka 25 minusgrader på det kaldeste. Hanskene er brukt til ulike aktiviteter.
Dette har vi vektlagt
Passform: Hvordan sitter hanskene på hånda?
Fingerfølelse: Har du god taktil kontroll over fingrene mens du bruker hanskene?
Grep: Gir hansken hånden god bevegelighet slik at du får til et godt grep, og hvordan fungerer materialet som er brukt i håndflaten? Gir det god friksjon?
Soliditet og slitasjepunkter: Har det oppstått spesielle slitasjepunkter på hanskene i løpet av testperioden? Soliditet og slitasje generelt er vurdert.
Utforming av mansjett: Dekker denne godt slik at en slipper å få snø ned i hanskene? Sitter den godt rundt håndleddet slik at den isolerer på dette viktige området (der du tar pulsen ligger blodårene langt ut. Vktig at dette området holdes varmt for å ikke fryse på fingrene).
Isolasjon: Vi har gjort noen kommentarer på dette, men dette må tilpasses type aktivitet, temperatur og intensitetsnivå.
Vanntetthet: Hordan fungerer de under praktisk bruk. Vi har i tillegg testet hanskene i vanntank for å sjekke for lekkasjer i membran.
Pusteegenskaper: Hvordan oppleves hanskene under praktisk bruk. Oppleves de for eksempel klamme ved aktiviteter med høy intensitet?
Praktiske løsninger generelt er vurdert.
I denne testen har vi testet 14 hansker som er vanntette ved hjelp av membran og som har noe isolasjon mot kulda. Sammen med den beste pulken , de beste turjakkene og de beste skiene , sørger de for at skituren blir optimal.
Og kanskje kan disse tipsene gi turen et ekstra løft.
Vi har prøvd å finne hansker som passer til varierte og generelle uteaktiviteter med fokus på vinter.
Best
De to hanskene som gjorde det best i denne testen tilhører den øvre prisklassen. De får begge seks poeng hver.
Hestra Army Leather GTX XRC er den beste av de lange hanskene med god passform og høy fukttoleranse, mens Mountain Equipment Cascade Xtrafit Glove er en middels lang hanske som får toppkarakter på grunn av passform og sikkert grep.
Utvalg
Vi har vært nødt til å begrense antall merker til de som er mest kjøpt, enkelte klassikere, de som er enklest å få tak i og en del hansker som kommer med nye og spesielle løsninger (for eksempel hanskene fra Mammut), eller ny produksjonsmetode (for eksempel hansker med GoreTex X-trafit).
Vi har også passet på å få med hansker fra ulike prisnivåer og noen av de mest kjente norske merkene som Norrøna og Bergans. Med dette som bakgrunn vil kanskje enkelte savne noen modeller eller merker.
Vi har ikke tatt med rene alpinhansker med polstringer over fingre og knoker, rene langrennshansker, rene sykkelhansker eller jakthansker med skytefinger og så videre.
Vi hadde også i utgangspunktet med en del modeller som ble tilbakekalt i løpet av testperioden på grunn av funn av det helseskadelige kjemikaliestoffet DEHP i materialet som ble brukt som forsterkningsmateriale i håndflatene. Disse er ikke presentert i testen.
Inndeling av modellene som er presentert i testen
Vi har satt opp to klasser, en over og en under 600 kroner. Vi har beskrevet lengden på hanskene under hver enkelt modell.
I klassen over 600 kroner begynner hanskene generelt å bli meget gode med tanke på for eksempel material- og produksjonskvalitet.
Selv om enkelte skiller seg ut, vil mye avhenge av hver enkelt bruker og personlige preferanser med tanke på for eksempel hvordan hanskene oppleves i forhold til passform. Hanskene bør derfor prøves på hånden før en kjøper.
Vanntetthet
Selv om alle hanskene i denne testen i utgangspunktet har helt vanntett membran er det forskjell på hvordan de oppleves og fungerer i praktisk bruk.
På flere av hanskene trekker fukt ganske raskt igjennom, for eksempel når det gjelder sømmene på ytterstoffet. Selv om du ikke blir direkte våt på fingrene gir dette en avkjølende effekt og i verste fall fryser hanskene ved temperatur, eller aktivitetsskifte.
Samtidig er det viktig å huske på å reimpregnere tekstil og smøre lær på hanskene for å motvirke dette problemet.
Passform og fingerfølelse
Det er nok her en ser størst forskjell på de middels gode og de virkelig gode hanskemakerne. Å få til en solid og varm hanske som samtidig gir topp passform, god komfort og god fingerfølelse er ingen lett sak.
Isolasjon
Om en hanske oppleves lite varm, varm eller varm nok avhenger både av brukeren og aktivitet. Vi har prøvd å beskrive hvordan vi i testteamet opplever de ulike hanskene på dette punktet, men dette vil selvsagt være et punkt som unektelig har en del subjektive momenter og opplevelser.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 25/02 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.