Test av håndholdt GPS-mottager

Her er de beste GPS-ene

GPS-utvalget blir stadig større – og bedre.

MED VOTTER PÅ: Det er et pluss hvis man kan operere GPS-en med hansker eller votter på.
MED VOTTER PÅ: Det er et pluss hvis man kan operere GPS-en med hansker eller votter på. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Dette har vi lagt vekt på

  • NØYAKTIGHET: Hvor sikkert finner og tar mottageren inn signaler under praktisk bruk? For å teste antennen er GPS-ene prøvd i åpent terreng, i tett skog og i bratt fjellterreng. Hele hensikten med en GPS er å vise hvor du er - så nøyaktig som overhodet mulig.
  • OPPSTARTSTID: Under oppstartstid er varmstart vektlagt. For å teste antennen og programvaren (hvor raskt den beregner) er GPS-ene prøvd i åpent terreng, i tett skog og i bratt fjellterreng.
  • VEKT, STØRRELSE OG SKJERM: Vekt er alltid viktig på utstyr som skal bæres. En slik GPS bør ikke være større enn at den går ned i de fleste lommer, mens skjermen bør ha en viss størrelse for å kunne dra best nytte av installerte kart.
  • PRAKTISK BRUK av funksjoner under planlegging og gjennomføring av turer. Vi har vektlagt bruk til friluftsliv. Batterilevetid, brukergrensesnitt, bruk med hansker/votter og menyoppbygning er tatt med i dette punktet. Det er også lagt vekt på at ikke alle enhetene ligger like godt i hånden.
  • TOTALVURDERING: Summen av vurderingene som er gjort, uavhengig av pris.

En GPS erstatter ikke papirkart og kompass, men som tilleggsutstyr er GPS-en et verdifullt hjelpemiddel på tur. Og utvalget blir stadig større - og bedre.

2008 var et spennende år, med flere nyheter på dette området. Magellan gikk tidlig på året tøft ut med flere nye modeller, for så å trekke seg helt ut av det europeiske markedet i november/desember.

I denne testen av GPS-er har vi ikke tatt hensyn til prisen når vi har satt karakter.

Nyheter i toppsjiktet

Satmap ble introdusert for det norske markedet med toppmodellen Active 10, mens Garmin kom med sine to nye modeller Oregon 300 og Colorado 300, som ble lansert medio 2008.

Se også: Alle friluftstester

Nye kart i år

Lowrance er også en aktør i dette markedet, men mangelen på topografiske detaljkart over Norge har gjort dem mindre aktuelle, iallfall foreløpig. Nå ser det imidlertid ut som om også Lowrance kommer med kart i løpet av 2009, kanskje allerede til sommeren.

Forskjellen på billig og dyrt

I denne testen har vi med både toppmodeller og rimeligere modeller. Hva er det som skiller en toppmodell til rundt 4000 kroner fra en rimeligere modell til omtrent halve prisen?

Barometrisk høydemåler og elektronisk kompass er to typiske funksjoner som ofte savnes på de enkleste/rimeligste variantene. Uten elektronisk kompass må du bevege deg for at GPS-en skal vise deg riktig retning.

Se også: Velg riktig bil-GPS

Andre funksjoner og spesifikasjoner som er bedre på de nyeste og dyreste enhetene, er større og bedre skjerm, gjerne enklere brukergrensesnitt, mulighet til en del utvidede funksjoner, som pulsmåler, bildevisning, kamera, trådløs overføring av data og MP3-spiller. Enkelte modeller har touchskjerm.

Det er også verd å merke seg at nye kartverk har en del nye funksjoner som ikke alltid er kompatible med de enkleste og eldste modellene. Det er heller ikke alle modeller der det er mulig å legge inn detaljkart ut over basekartet som er forhåndsinstallert.

Kjøpetips

  • Brukergrensesnitt og brukervennlighet er viktig, spesielt om du bruker GPS-en sjelden. Om enheten kan styres med hansker eller votter på, er det et pluss.
  • Detaljkart på GPS-en er ikke et must, men kjekt å ha. Før og etter turen kan du f.eks. kombinere GPS-en og et kartprogram til PC. Det er også enklere å plukke ut punkter, f.eks. en turisthytte, om du har et godt detaljkart på GPS-en for eventuelt å bruke "gå til"-funksjoner.
  • Stor skjerm gir deg et større kartutsnitt, men en større enhet generelt.
  • Elektronisk kompass gjør at GPS-en peker riktig retning selv om du står stille - kjekt når du planlegger den videre marsjen eller f.eks. skal orientere papirkart riktig i forhold til himmelretningene.
  • Størrelse og vekt: En GPS til friluftsbruk bør kunne gå ned i en bukselomme uten nevneverdige problemer.
  • Tilgjengelighet og ekspertise: Selv om du kanskje kan spare noen hundrelapper ved å handle på nett, kan det være verd pengene å ha et kundeforhold til en lokal sportsbutikk hvor de kan hjelpe deg med f.eks. valg av kartverk og annet materiell.

Fordeler og ulemper ved toppmodellene

Det er imidlertid ikke bare fordeler med toppmodellene. Flere av de nye enhetene er jevnt over blitt ganske store, slik at personer med små hender vil ha problemer med å operere dem med én hånd. De fyller også ganske bra opp i lomma. Skjermene på de nyeste modellene er store og lyssterke, noe som kan gi relativt kortere levetid på batteriene.

Se også: Passer på kona med GPS

Samtidig er det flere momenter som gjør én av de rimeligere variantene til et godt kjøp fremfor en av toppmodellene. Flere av dem er relativt små og lette slik at de ligger godt i hånda, og du kan ha den liggende i lomma uten at du kjenner at den er der.

Mange av toppmodellene har ganske lang oppstartsekvens, slik at det tar én til to minutter å starte, uansett forhold, mens noen av de enklere modellene har en varmstart ned mot 15-20 sekunder under gode forhold.

Batterilevetid

De verdiene leverandørene opererer med vil nok ikke alltid gjenspeile det som skjer under praktisk bruk. Batterilevetid avhenger av hvordan du bruker enheten, type batterier, hvor nye de er, hvilke lysinnstillinger du velger for skjermen, hvor kaldt det er og hvilke sparefunksjoner som er i bruk på GPS-mottageren.

Se også: Test av billige GPS-er

Ved fornuftig bruk, og om du oppbevarer enheten under jakka i minusgrader, kan du kanskje matche de ytelsene leverandørene oppgir. Ved konstant bruk, høy lysstyrke og minusgrader i lufta slukner imidlertid de fleste adskillig raskere enn produsentene oppgir.

Denne saken ble første gang publisert 20/02 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også