Test av gummistøvler
Støvlene som garanterer tørre føtter
Et par gode gummistøvler er uunnværlige for alle friluftsfolk – året rundt.
Slik gjennomførte vi testen
Vi har testet to par av de aller fleste modellene i 5-6 måneder. Noen nyheter er testet over noe kortere tidsrom. Støvlene er brukt til ulike aktiviteter, i ulike temperaturer og i forskjellige miljø.
Opplevd passform vil variere noe fra person til person, men erfaringene testerne gjorde, var sammenfallende.
Vekt og høyde som er oppgitt i testen er målt av oss og kan avvike fra det som er oppgitt fra leverandør. Samme målemetode og vekt er brukt på alle modellene.
Slik leser du tabellen
Slitestyrke (vektlagt med 20%): Vi har vurdert konstruksjonen på støvlene, beskyttelse på utsatte steder og festepunkter for klips og reimer.
Komfort, støtte og passform (vektlagt med 30%): Vi har bl.a. vektlagt at støvelen skal fungere godt til ulike aktiviteter, være god å bruke over tid, ha plass til gode sokker, såle med demping, mulig å stramme igjen skaftet, støvelen skal føles god på og skal sitte godt på foten. Vi har også vurdert ankelstøtte.
Såle (vektlagt med 30%): Sålen skal gi godt grep på ulike underlag og støtte til foten. Den bør ha noe rullemotstand og vridningsstabilitet.
Vekt (vektlagt med 20%): Vekt på støvlene er sammenlignet. Lengde på skaftet er tatt med i vurderingene.
Totalvurdering: Sum av alle vurderingene uten at prisen er tatt med i vurderingen.
Gummistøvler er hundre prosent vanntette, uansett om du vasser over bekker, står med snøsørpe til langt opp på leggen eller er ute i regnvær i timevis.
Les om hvordan du best tar vare på gummistøvlene dine, slik at de holder seg lenge.
Den største fordelen med gummistøvler sammenlignet med støvler og sko av lær eller tekstil, er unektelig at de er hundre prosent vanntette.
Skulle de likevel bli våte innvendig, tørker de raskere enn lærstøvler, som ofte har innvendig fôr som kan trekke noe fukt. Gummistøvler tilpasser seg foten godt, og det er som oftest ikke nødvendig å gå dem inn.
Støvler til all slags friluftsliv
Det finnes mange ulike modeller av gummistøvler, og selv om mange av støvlene ser ganske like ut i utgangspunktet, finner vi ved nærmere testing og ettersyn at egenskapene kan være ganske forskjellige. Til denne testen har vi innhentet støvler som skal fungere godt til all slags friluftsliv gjennom store deler av året.
Vi har testet støvler som har et ytre skall av gummi. For å sammenligne så like produkter som mulig, har vi ikke tatt med rene neoprenstøvler, motestøvler eller de enkleste modellene som f.eks. seilerstøvler.
I tillegg gir de som regel godt feste på både hardt og mykt underlag. Gummistøvler er også lette og raske å ta av og på. Det er ingen sømmer som blir utette, og ingen membran som blir slitt eller som kan sprekke.
De er lette i forhold til høyden på skaftet.
Når du kjøper gummistøvler
Sjekk prisen: Det er ganske store prisforskjeller på støvler, og pris og kvalitet henger sammen. Vurder hvordan du skal bruke dem, og om du kan klare deg med en rimelig modell.
Skaftet bør kunne strammes helt øverst. Sjekk at strammingen virker, og at det er mulig å få tettet godt slik at ikke regn, snø, blader og småkvist finner veien inn i skaftet.
Sjekk at de er store nok: Det bør være plass til én tynn og én tykk sokk. Sjekk at påtrekket er fast, men ikke for tungt. Det er viktig at støvelen sitter godt og ikke kipper når du går, men om påtrekket er for tungt, kan det tyde på at støvelen er for trang over vristen. Bruk litt tid på å prøve ulike modeller før du bestemmer deg. Om de føles trange eller kipper på hælen, bør du prøve et annet par.
En smal lest sitter godt på foten, men kan oppleves kaldere og gi mindre rom til ekstra sokker. Joggestøvler kan gjerne sitte som støpt, men til friluftsliv er det greit med bedre plass til sokker og en god innersåle.
Yttersålen bør være tilpasset ditt bruk. Går du mye i skog og mark, er det viktig at sålen har et kraftig mønster. Gummien i sålen bør ikke være for hard. Om gummidetaljer eller knaster under sålen ikke lar seg bevege med fingrene, er den for hard.
Rullemotstand er viktig for å avlaste foten. Ta tak i hælen og brekk tåa opp mot skaftet. For at støvelen skal være god å gå med, bør det være litt motstand. Sålen bør også ha en viss tykkelse og gi isolasjon mot bakken og noe støtdemping. Den bør også være noe vridningsstabil, spesielt om du skal bære sekk med litt vekt.
Denne saken ble første gang publisert 26/05 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.