Test av fjellsko med membran

Alle disse får terningkast fem

Men bare én av 15 fjellsko fortjener å bli kalt "best i test".

FJELLSKO: Så lenge en ikke er ute etter sko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant. Disse seks modellene får terningkast fem.
FJELLSKO: Så lenge en ikke er ute etter sko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant. Disse seks modellene får terningkast fem. Foto: FOTO: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kjøperåd

Passform er selvsagt førsteprioritet ved valg av fottøy. Prøv en annen modell dersom skoene glipper på hælen eller virker trang over vrista.

Kvaliteten på sålen er ofte det som skiller gode sko fra de av virkelig topp kvalitet. Rulle og vridningsstabilitet, friksjon og gripeevne mot underlaget, demping og slitasjestyrke er ting du kan spørre om, og til dels sjekke selv, når du prøver sko i butikken.

Med eller uten membran er en av tingene du må ta stilling til da dette vil ha innvirkning på både pris, bruksområde og utvalg. Det er ofte viktigere med membran på en sko med utstrakt bruk av tekstiler enn en ren skinnsko.

Materialet har betydning for vekt, slitasjestyrke og vedlikehold. Generelt vil en sko av tekstil være lettere enn en skinnsko, men en skinnsko er generelt mer slitesterk. En sko av tekstil vil tørke raskere enn en skinnsko. En skinnsko må som regel gås inn.

Snøring og hemper må fungere godt. Låsehemper gjør at du kan snøre med forskjellig trykk over f. eks vrista enn videre opp over skaftet.

Pris er ikke direkte sammenfallende med kvalitet, men en viss sammenheng er det.

Ikke alle trenger «verstingene» i klassen. Vi har testet de litt rimeligere fjellskoene og markaskoene på markedet - og det er mye bra å velge mellom her også!

I denne testen har vi tatt for oss rimelige fjellsko og «markasko» med membran. Hva som er rimelig med tanke på pris vil alltid være noe subjektivt, men i denne testen har vi satt øvre grense på 1799 kroner.

Med bakgrunn i dette har vi fått inn et bra utvalg av fjellsko, og de aller fleste av de mest anerkjente merkene på det norske markedet er representert.

Selv om vi har satt krav til en maksimal pris, er kvalitetsnivået på de modellene vi har testet relativt høyt.

Så lenge en ikke er ute etter fjellsko til de aller tøffeste turene, er det flere meget gode modeller å velge blant.

Bruksområder vi ser for oss for skoene i denne testen er lette dagsturer og «hytte til hytte»-turer i lett terreng, hvor en ikke behøver all verdens oppakning. Eller rett og slett som en trim- og tursko til daglig bruk.

Inngåing

Mange av de testede modellene behøver veldig lite inngåing, men det er likevel lurt å bruke skoene litt før en legger ut på lengre turer. Bruk skoene på korte turer i starten og utvid etter hvert. Til slutt har du en sko som er tilpasset din fot og er klar for fjellet.

Vedlikehold

Vask skoene i lunket vann og tørk av vann og skitt før du setter dem bort etter bruk. Oppbevar skoene i romtemperatur.

Også sko av syntetiske materialer trenger litt stell med f.eks. reimpregnering. Dette er også viktig selv om skoene har membran. Ta av skoene og ta ut innleggsålene ved enhver anledning når du er ute på tur. Dette kan redusere fuktigheten i skoene med hele 50 %. Bruk gjerne sokker med et fukttransporterende materiale - ikke bruk sokker av bomull!

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt de fleste modellene inne til test i en periode på ca. seks måneder. Seks testere har deltatt.

Vi har hatt to par av de aller fleste modellene, og testet både dame- og herreutgavene i flere av dem. Skoene har vært rotert innad i teamet der det har vært mulig. Testerne har innrapporter etter fastlagte skjemaer og de har ikke sammenlignet resultater underveis.

Stabilitet, stivhet og vridningsstabilitet er sammenlignet med alle modellene.

Vekt og høyde er målt av oss med utgangspunkt i størrelse 43 (herre). Målingene er utført på samme måte og med samme vekt på alle modellene. Disse tallene kan nok avvike noe fra det som leverandørene bruker.

Det er viktig å merke seg at vi har målt høyeste punkt på siden av støvelskaftet, ikke hvor høyt de er vanntette (vadehøyde). For å teste vanntetthet har vi testet skoene i vanntank i tillegg til praktisk bruk.

Vanntanktesten er først og fremst for å avdekke fabrikasjonsfeil, dårlig teiping, osv. Ingen lekkasjer ble avdekket og dette ble dermed ikke tatt med som et punkt i testtabellen.

Slik leser du delkarakterene

Alle fjellskoene har fått delkarakterer, som er summert sammen til en totalkarakter (uavhengig av pris). Klikk deg inn på hver enkelt sko lenger ned for å se hvilke delkarakterer de enkelte fjellskoene får.

Passform, komfort og snøring: Generelt opplevd passform og komfort. Fungerer snøringen godt og er støvlene utstyrt med funksjonelle ringer og hemper? Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 35 %.

Såle og støtte: Gir skoene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Rulle- og vridningsstabilitet, friksjon, gripeevne og demping er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 35 %.

Slitasje: Viser støvlene unormale tegn på slitasje? Sømmer, overgang mellom såle og overdel og slitasjetegn på sålene er vurdert. Sammenlignet innbyrdes i testen. Vektlagt med 15 %.

Vekt: Vekt sammenlignet med de andre skoene i testen. Vektlagt med 15 %.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

FLERE TESTER:

Test av 12 tynnere fleecejakker

Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren

Stor test av hoftesekker

Dagtursekker fra 30-36 liter

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også