Test av lette fjellsko
Langt å gå? La de tunge fjellstøvlene stå!
Vi har testet åtte lette fjellsko.

Testen er hentet fra magasinet Villmarksliv nr. 8.
Har du brukt fjellstøvler på tur i årevis, virker det kanskje vågalt å bytte til terrengsko. Men når sekken er relativt lett og du skal gå langt, er det verd å vurdere lettere fottøy, ikke tunge fjellstøvler.
De største variasjonene mellom modellene er ankelhøyden, men det varierer også en del hvor kraftig skoene er bygd. I vurderingen har vi tatt utgangspunkt i variert bruk for en typisk villmarking. Da kan det være aktuelt å bruke skoene til dagsturer, løpeturer og kortere overnattingsturer. Vi har lagt mest vekt på hvordan skoene føles med middels tung ryggsekk (ca. 10–15 kg) og hvordan de fungerer utenfor vei og sti. Egenskaper på grus og asfalt er mindre vektlagt.
Dette betyr selvsagt at vi tar en del av produktene litt ut av bruksområdet de primært er tiltenkt. Denne testen er derfor ikke bare en sammenligning av produkter, men et forsøk på å finne skotyper som er egnet for villmarkingens kombinasjonsbruk. Det finnes ekstremt mange produkter i dette segmentet, og vi har selvsagt ikke prøvd alle.
Avhengig av foten
Passform er avhengig av foten til brukeren. Det er heller ingen tvil om at de fleste andre egenskapene vi ser på i denne testen baserer seg på rent subjektive vurderinger. Selv om skoene har vært jevnt i bruk, har de ikke fått tilstrekkelig antall bruksdøgn til at vi kan si noe definitivt om forskjeller i slitestyrke. Merk også at lik karakter ikke nødvendigvis betyr at skoene er like. De kan ha forskjellige sterke og svake sider. Det er også svært jevnt mellom testvinneren og nest beste sko. Her vil personlig smak spille inn på hva som passer deg best.
Fungerer membranen?
Alle skoene har membran for å holde vannet ute. Det fungerer relativt dårlig for de lavskaftede skoene til bruken vi har utsatt dem for. Med mindre du holder deg på vei og godt opparbeidet sti, eller i tørt høyfjell, vil du oppleve at membranen har liten funksjon. Det kommer lett inn vann fra toppen, enten du går i myr eller vått gress. I regn kommer nok også en del vann inn i skoen via avrenning fra buksa.
Når skoene har membran, slipper vannet svært sakte ut igjen når det først har kommet inn. Etter vårt syn fungerer det like bra med luftige joggesko uten membran. De tar lett inn vann, men slipper det også lett ut igjen og på varme dager svetter du mindre på foten. Dette er annerledes med de to skoene som har litt høyere skaft – Mammut Mercury Mid II GTX og Salomon XA PRO MID GTX. Her er skaftet høyt nok til å holde vannet ute når du ferdes i våt lyng, moderat myr og lignende forhold. Buksa dekker da skaftet bra, slik at avrenning fra buksa ned i skoene blir et mye mindre problem. Her har membranen altså i større grad en funksjon.
Vinnerne
Testens vinner er Mammut Mercury Mid || GTX. Et annet godt kjøp er Salomon XA PRO MID GTX. Best av de lave finner vi Salomon XA PRO 3D GTX.