Test av dunjakker - toppmodeller
Test av de tykkeste dunjakkene
En god dunjakke er supert når det er kaldt! Se hvilke som er verdt pengene nå i vinter.

OBS. Denne stortesten er fra 2010. Vår nyeste test av dunjakker finner du her.
I disse dager er det sprengkulde mange steder i landet, og man bør kle seg riktig, også på tur, slik at man ikke fryser. Selv om det finnes mye bra å velge blant når det gjelder kunstfiber, er dun en vinner når det kommer til vekt og isolasjon.
Er du likevel en av dem som foretrekker lette skalljakker til turbruk, testet vi dette tidligere i vinter.
Hele testresultatet finner du nederst i denne artikkelen.
Hvordan behandle dunjakken
Dun er et organisk materiale og må behandles med litt omtanke. Her er noen gode råd til hvordan du tar best muligvare på dunjakken din.
- Dunjakka bør henge når den ikke er i bruk og ikke oppbevares i pakkpose eller ligge sammenklemt under andre klær eller utstyr over lengre tid.
- Om dunjakka blir våt, er det viktig at den blir tørket så raskt som mulig. Å vaske en stor og kostbar dunjakke er tidkrevende og vanskelig.
- Bruk et profesjonelt vaskeri, gjerne et som er spesialist på dunprodukter for å sikre et godt resultat .
- Mange dunjakker lekker litt dun i starten, spesielt i sømmene, men dette bør gi seg etter litt bruk. Det skal i utgangspunktet ikke komme dun rett ut gjennom stoffet, men dette kan skje fra tid til annen. Om du en fjær stikker seg ut, kan du prøve å trekke den inn fra den andre siden.
Om det er et stadig tilbakevendende fenomen at jakka lekker dun og fjær, bør du vurdere å klage på produktet.
Er jakken varm?
Det er ikke bare totalvekt, dunmengde (fyllvekt), og dunkvalitet som er avgjørende for hvor varm en dunjakke er. Jakka må også være konstruert slik at den er helt vindtett, og det må være riktig mengde dun/fjær i dunkamrene slik at man ikke får flate områder. Lengde på jakka og en generell konstruksjon som hindrer kuldebroer er også viktige faktorer.
I området rundt albuen, hvor ermene får en knekk, kan dun og fjær fordele seg ujevnt, og det kan oppstå kuldebroer/kuldegjennomslag. Jo bedre konstruksjon og dunkvalitet jakka har, desto mindre er problemet.
Men om dette skulle skje, kan du prøve å henge opp jakka eller legge den på et flatt underlag og klappe med begge hendene over «problemområdet » slik at dunene får en sjanse til å fordele seg riktig igjen.
Dunkvalitet
Dunkvalitet oppgis som regel i prosentvis forhold mellom dun og fjær og «dunspenst» eller «fillpower» i cuin, (cubic inches per ounce) som sier noe om hvor stort volum en bestemt mengde dun fyller. De beste kunstfibrene tilsvarer cirka 500 cuin. Skal du kjøpe en dunjakke, bør du derfor sjekke at dunspensten ligger over dette. De beste jakkene har 750 cuin EU/800 cuin US og oppover - jo høyere tall desto bedre, men desto høyere blir også prisen!
En kan oppnå samme isolasjonseffekt med f.eks. 650 cuin som med 850 cuin, men da trengs mer dun, og en får en tyngre og større jakke i volum når den er komprimert. Det er flere standarder for å måle dunspenst.
I Norge er det stort sett cuin EU og cuin US som er aktuelt.
Flere leverandører slurver med å oppgi standard, noe som kan forvirre potensielle kunder. 750+ cuin EU tilsvarer for eksempel omtrent 850+ cuin US.
Forholdet dun/fjær ligger som regel på 90 prosent dun og 10 prosent fjær på dunjakker i god kvalitet. De jakkene som har absolutt best dunkvalitet, har oppimot 96 prosentdun, men alt over 90 prosent dun er meget bra.
Et etisk problem
De største dunprodusentlandene er Kina, Ungarn og Polen. I alle disse landene er det blitt påvist plukking av dun fra levende gjess.
I Ungarn er det ulovlig å plukke dun fra levende fugler, men i Kina er det ikke noe forbud. I Kina er det imidlertid mange produsenter som også har dun som biprodukt fra matproduksjon, der dunene blir plukket fra døde gjess.
Flere leverandører garanterer at deres dun ikke er plukket fra levende fugler, men ikke alle oppgir dette.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også: