Test av dagstursekker, ryggsekk for dagstur
Praktiske sekker på korte turer
Utvalget er godt, og kvaliteten er imponerende.
Kjøpetips
- En god sekk skal vare i mange år; den overlever både fjellstøvler, skalljakker og soveposer. Legg gjerne litt penger i en sekk, og bruk tid på å finne den rette.
- Bærekomfort er viktig, jo lengre og tyngre du skal bære. Prøv sekken med vekt i før du kjøper!
- Damemodell eller ikke? Både kvinner og menn har ulik kroppsbygning, og rygglengden er den viktigste faktoren. Prøv sekken før du handler!
- Sjekk at det er nok festepunkter til f.eks. spade, liggeunderlag osv.
- Et godt bæresystem veier gjerne litt. De letteste sekkene har ofte små klips, enklere bæresystem, færre lommer og tynnere stoff, og koster mer enn tilsvarende tyngre. Om ikke hvert gram teller, se heller på praktiske løsninger og sørg for at sekken passer din kroppsstørrelse/fasong.
- Går du mye gjennom kratt og skog? Flere sekker har utvendige elastiske lommer og stikklommer av netting. Greiner og kvister kan lett henge seg fast og rive dem i stykker. Spesielt sidelommer er utsatt.
- Sjekk rygglengden- noen har justerbar rygglengde, og noen fås i flere ulike rygglengder.
- Sjekk tilpasningsmulighetene. En god sekk skal ha muligheter til å tilpasse både brystreim, bærereimer og toppstrammere, og den bør også ha komprimeringsmuligheter. Hevbart eller flytende lokk er kjekt å ha de gangene du virkelig fyller opp sekken. Få hjelp til å tilpasse sekken i butikken.
Nordmenn er storforbrukere av sekker, og vi kjøper faktisk flere sekker enn alle andre i Europa - kanskje også på verdensbasis. Dette har selvsagt ikke gått upåaktet hen blant utstyrsprodusenter. Det er mange som lager sekker, og mange produsenter har et imponerende sortiment med tanke på utvalg og kvalitet rettet mot det norske markedet.
Enkelte produsenter har 12-15 ulike modeller kun i dagstursegmentet, og prisnivået varierer fra noen hundrelapper til noen tusenlapper.
Hva skal du bruke sekken til?
Skal du handle sekk, er det derfor viktig at du vet litt om hva du skal bruke sekken til og hvor mye du har tenkt å investere. Det er lurt å oppsøke spesialbutikker hvor ekspeditørene har god greie på hva de har i butikken og hva du trenger for å få dekket dine behov.
Kvaliteten på sekkene som er med i denne testen, er jevnt over bra, og det er veldig vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre. De sekkene som har fått en totalvurdering på fem ørner og bedre, er av imponerende kvalitet, og vil kunne møte de fleste krav fra normale, aktive brukere.
Sekker til ekstrembruk
Isklatrere, toppturentusiaster og utøvere av andre ekstremsporter er ofte meget bevisste, og har et stort fokus på utstyr og sikkerhet. Dette speiler da også til dels det utstyret som er å få kjøpt.
Les mer:
Noen av de beste sekkene som er med i denne testen, er i utgangspunktet utviklet med tanke på langt mer ekstreme aktiviteter enn vandring fra hytte til hytte eller en dagstur i fjellet. På den andre siden synes jeg ikke det er problematisk at tekniske løsninger og gode bæresystemer som har oppstått etter høye krav fra "notoriske adrenalinsøkere", ikke også skal komme oss villmarkinger til gode.
Det du imidlertid bør tenke på når du velger sekk, er at flere av disse sekkene er såpass tilpasset en spesiell aktivitet at du kanskje aldri vil få utnyttet alle de flotte tekniske løsningene. På den andre siden kan f.eks. en utvendig lomme som i utgangspunktet er beregnet på å oppbevare stegjern eller klatrehjelm, passe ypperlig til å oppbevare ytterjakke, skifeller eller en tykkgenser.
Norrøna ikke med i testen
I denne testen vil nok mange savne Norrøna, som er en markant aktør i Norge. Norrøna er imidlertid i ferd med å legge om sekkekolleksjonen, og klarte ikke å skaffe oss sekker tidsnok til denne testperioden.
Les mer:
Denne saken ble første gang publisert 22/12 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.