Test av dagstursekker

To dagstursekker får terningkast 6

Vi har testet 11 sekker i to til tre måneder.

DAGSTURSEKKER: Sekkene i testen har vært brukt på tur og til dagligbruk i en periode på 2-3 måneder.
DAGSTURSEKKER: Sekkene i testen har vært brukt på tur og til dagligbruk i en periode på 2-3 måneder. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Fjallraven.exigus.se
Sist oppdatert

Spesialsekker

I testen har vi tatt utgangspunkt i vanlig turbruk. Er du ute etter en sekk til et smalere bruksområde, finnes det et stort antall spesialsekker på markedet.

De fleste sekkene i testen leveres med flere rygglengder.

På produsentenes hjemmesider finner du fullstendig oversikt over rygglengder, farger osv.

Når du kjøper sekk

Bruksområde: Ulike produsenter vektlegger ulike detaljer. Er du ute etter en sekk som er enklest mulig i bruk, kan det være smart å styre unna sekker med mange ulike detaljer.

Kompresjonssystem, utvendige festepunker, lommer etc. kan oppleves å være i veien hvis man egentlig ikke trenger disse løsningene.

Bruksområde og smak avgjør hva du vil trives med.

Regulerbar rygglengde: Hvis det er flere som skal bruke den samme sekken og disse er av ulik høyde, anbefales det gjerne å gå for en sekk med et bæresystem med regulerbar rygglengde.

Hvis det ikke er veldig stor forskjell i rygglengde på brukerne, bør det gå greit å finne en sekk begge kan trives med.

Selv et fast bæresystem har et visst slingringsmonn, og 20 cm høydeforskjell betyr sjelden 20 cm forskjell i rygglengde.

Prøv sekken! Har du mulighet, bør du prøve sekken i butikken. Mange gode sekker føles litt stive i bærereimene og hoftebeltet når de prøves uten vekt. Derfor bør du be om å få prøve med noen kilo oppi.

Sjekk på Youtube!

De ulike produsentene er ikke underlagt en felles standard for beregning av størrelse, og den reelle størrelsen kan være ganske forskjellig for to sekker med samme oppgitte volum.

Handler du fra en nettbutikk og ikke får sett sekken før du handler, kan du søke etter den aktuelle sekken på YouTube.

Der finner du en mengde videosnutter med beskrivelse av utstyr, deriblant de fleste sekkene i denne testen.

På denne måten kan du få et inntrykk av sekkens faktiske størrelse.

I denne testen har vi valgt ut sekker i mellomklassen med et allsidig bruksområde. De egner seg både til sykkelturer, dagsturer og turer fra hytte til hytte, samt overnattingsturer med telt og sovepose - forutsatt at du pakker med litt omtanke.

Testresultater

Vi har kun med sekker fra anerkjente produsenter, og dette gjenspeiles i kvalitetsnivået - og karaktersettingen.

To sekker får toppkarakter:

Fjällräven Friluft er en god sekk som fungerer fint både på overnattingsturer og til daglig bruk.

Lowe Alpine AirZone Centro får toppscore på alle delkarakterer unntatt brukervennlighet (vektlagt 20%). God sekk med høy bærekomfort, men mange reimer utvendig gjør betjeningen litt omstendelig.

I tillegg får Gregory Z55 en meget sterk 5'er. Bæresystemet er godt polstret og kunne godt vært hentet fra en større sekk.

Under testperioden har ingen spenner, sømmer eller glidelåser røket. Alle sekkene i testen tilfredsstiller kravene til normal bruk både med tanke på bæresystem og løsninger generelt. Likevel er det stor forskjell på hvordan produsentene har vektlagt ulike egenskaper og hvilke løsninger som er valgt.

Bærekomfort

Bærekomforten er vanligvis den viktigste egenskapen med en sekk, samt den vanskeligste å vurdere. Ikke bare er vi forskjellig bygd, men to personer med samme kroppsbygning kan ha helt forskjellige oppfatninger av hvordan et godt bæresystem skal være.

Alle sekkene i testen fungerer tilfredsstillende med lett til middels vekt, dvs. rundt åtte kilo. Med dette som utgangspunkt har vi økt vekten gradvis og forsøkt å finne ut hvor mye vekt de forskjellige sekkene tåler før komforten blir merkbart dårligere.

Sekkene som skiller seg positivt ut, har hoftebelter som legger seg stabilt rundt hoftene når de strammes.

I tillegg må toppstrammerne (reimene oppå bærereimene) være plassert slik at de ikke trekker skuldrene nedover og legger ekstra press på nakkemusklene når de strammes. Derimot bør de ha en slik vinkel at noe av vekten overføres til framsiden av skuldrene.

Praktiske løsninger

Når det gjelder praktiske løsninger og detaljer er det ganske stor forskjell på sekkene.

Bergans Glittertind og Gregory Z55 skiller seg ut med utvendige lommer, festemuligheter og flere åpninger for tilgang til hovedrommet.

I andre enden av skalaen finner vi Exped Mountain pro og til dels Lowe Alpine Zepton. Disse er nærmest minimalistiske i forhold, noe som reduserer både vekten og antall håndgrep som skal til når sekken skal pakkes.

Når du bærer sekk, kommer ofte bærereimer, brystreim og hoftebelte i veien for åpningene til lommene på jakka. I tillegg er det ubehagelig når innholdet i lommene kommer under belter og reimer. Derfor setter vi pris på romslige lommer på hoftebeltet som er lette å nå uten å ta av sekken.

Hvis du skal bruke sekken i kombinasjon med pulk, er det en stor fordel om hoftebeltet har skikkelige festepunkter for draget. Av sekkene i testen er det kun Bergans Glittertind som har dette.

Slik utførte vi testen

Sekkene i testen har vært brukt på tur og til dagligbruk i en periode på 2-3 måneder.

På denne måten har vi fått en føling med bærekomfort og hvordan de tekniske løsningene fungerer.

I tillegg har alle sekkene blitt prøvd under «kontrollerte» forhold hvor vekten er økt gradvis for å se hvor mye bæresystemet takler før komforten reduseres.

Dette betyr karakterene

Tekniske løsninger, brukervennlighet og kompresjonssystem er vektlagt med 20 % hver. Bærekomfort er vektlagt med 40 %.

Ville du vektlegge du disse annerledes? Klikk på hvert enkelt produkt for å se hvilke delkarakterer de forskjellige sekkene får:

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2013, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også