Test av 15 jaktsekker til småviltjakta
Jaktsekkene som duger
Det lønner seg å legge noen ekstra kroner i jaktsekken, viser vår test.
Slik testet vi:
- Et testteam på fem personer har disponert de fleste sekkene i 4-6 måneder. Sekkene har rotert innad i teamet, og de har vært brukt på alt fra lange dagsturer til korte treningsturer. Sekkene har vært brukt i varierende terreng, og bærekomfort er vurdert ut fra et sammendrag av de opplevelsene hver enkelt tester sitter igjen med.
- JAKTRELATERT: Under "praktiske løsninger" er generell brukervennlighet vurdert, men vi har vektlagt at sekkene bør ha noen jaktrelaterte løsninger. Enkle og funksjonelle løsninger er et stort pluss. Vekt er målt av oss, og kan nok avvike noe fra det produsenten oppgir.
- SOLIDITET: Selv om enkelte sekker fremstår som mer solide enn andre, vil vi understreke at vi har brukt sekkene i en relativt kort periode sett i forhold til forventet levetid til en sekk.
- IKKE MED I TESTEN: Vaude og Härkila klarte ikke å levere sekker til testperioden, men vi tar for oss disse ved en senere anledning.
Når du kjøper jaktsekk
Styr unna de aller billigste sekkene. Riktignok er det flere billige sekker som "gjør jobben", men mange er tydelig preget av lave kostnader med tanke på finish, design, materialvalg og nøyaktighet.
Prøv sekken. Kvinner og menn har forskjellig anatomi, men ingen av sekkene i denne testen er spesielt beregnet på kvinner. Vi mener imidlertid at det er rygglengden som er den viktigste parameteren for at en sekk skal passe - uavhengig om du er kvinne eller mann. Prøv sekken før du handler!
Et godt og solid bæresystem vil gjerne veie litt. Sekkene med lavest egenvekt har ofte små klips, et enkelt bæresystem, færre lommer, tynnere stoff osv. Bærekomfort er selvfølgelig viktigere på en sekk som du skal bære langt og tungt med, enn en som du skal bruke på korte turer. Uansett må den passe deg og føles god å ha på, så prøv sekken med noe vekt i før du kjøper.
En jaktsekk er uunnværlig på jaktturen, og her som ellers finnes det mye bra å velge blant. Vår test viser at det kan lønne seg å legge noen kroner i jaktsekken.
Tynne reimer for gode skudd
En sekk må være god å bære. Sjekk at bærereimene har gode spenner som ikke glir, at sekken har brystreim og et hoftebelte med solid spenne. På en sekk som skal brukes til jakt, bør bærereimene være tynne, slik at de ikke hindrer et godt anlegg for kolbe. Vi har best erfaring med bærereimer som er forholdsvis stabile og har litt hold, slik at de holder fasongen.
Flere sekker har bærereimer som kun består av myk netting. Disse sikrer et godt anlegg, men har en tendens til å brette seg/krølle seg sammen. Det er kjekt å ha ei lomme i lokket, gjerne også en innvendig lomme til småting du vil ha ekstra kontroll over.
Du trenger rypenett
Rypenett/viltnett er vel et must til småviltjakt - i alle fall rypejakt. Nettet bør ha gode fester og være utformet slik at det ikke henger og slenger når det kommer vekt i nettet. Det er også praktisk om en slipper å åpne lokket på sekken for å åpne rypenettet.
Må sekken være vanntett?
Enkelte er opptatt av at sekken skal være vanntett. Av erfaring er ingen "vanlige" sekker vanntette dersom en er lenge nok ute i regnvær. Pakk heller ting som ikke skal bli vått i vanntette poser, og velg en sekk som tørker raskt om den skulle bli våt. Et regntrekk kan også fungere bra i enkelte situasjoner.
Dette har vi lagt vekt på i testen
Bærekomfort: En jaktsekk må være god å bære og sitte godt på ryggen - også med litt vekt i sekken. Vi har testet sekkene med 10 kg i sekken. Vektlagt med 50 prosent.
Egenvekt: Vekt er alltid viktig på utstyr som skal bæres, men vi mener at bærekomfort og praktiske løsninger er viktigere. Det blir ikke rettferdig direkte å sammenligne vekten på en sekk på 30 liter med en sekk på 45 liter. Vi har derfor delt volum på vekt slik at vi har fått et tall som viser hvor mange "liter sekk" en får pr. kg sekk og tatt utgangspunkt i dette. Sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 10 prosent.
Praktisk bruk og løsninger: En sekk bør ha et minimum av løsninger og funksjoner, og en jaktsekk bør i tillegg ha løsninger som er rettet mot praktisk jakt. Detaljer bør kunne opereres med tykke hansker eller votter. Vektlagt med 30 prosent.
Soliditet og finish: En sekk skal vare i mange år. I denne sammenhengen blir vår testperiode kort og vi vektlegger derfor dette punktet lett. Vi har gått over sømmer, reimer, festepunkter og sett etter slitasjepunkt etter bruk. Her har vi har også vurdert produksjonskvalitet, materialvalg osv. og kalt dette "finish". Vektlagt med 10 prosent.
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.