Test av hodelykter 2017

Hodelyktene som duger til all bruk!

Nesten. Vi har testet 12.

LYS OG LYKTE: De aller beste lyktene lyser godt opp i terrenget rundt deg, samtidig som de kan fungere inne i et telt og sitter godt på hodet, selv når du løper. Svært få av lyktene innfrir alle disse kravene. FOTO: Arne T. Hamarsland.
LYS OG LYKTE: De aller beste lyktene lyser godt opp i terrenget rundt deg, samtidig som de kan fungere inne i et telt og sitter godt på hodet, selv når du løper. Svært få av lyktene innfrir alle disse kravene. FOTO: Arne T. Hamarsland.
Først publisert Sist oppdatert

Dagens hodelykter er mindre, mer fleksible og har en lysstyrke vi før bare kunne fantasere om. Det skyldes LED-lys (Light Emitting Diode), som bruker langt mindre strøm enn tradisjonelle lyspærer, avgir mindre varme og kan ha en levetid på oppimot 100 000 timer (eller over 11 år).

Denne testen omfatter de mest aktuelle modellene med lysstyrke over 300 lumen. Dette er kraftig lys som kan skade synet hvis du lyser rett i øynene på noen, så bruk hodet! Og lumenverdi sier ikke alt om hvor langt lykta lyser.

To kategorier

Sponset innhold
Se bestselgerne hos Fjellsport

En lykt med bred lysstråle er ofte svært behagelig i bruk, men den lyser ikke like langt som en lykt der lyset konsentreres i en smalere lysstråle.

Vi har valgt å dele testen i to kategorier: lykter fra 300 og opp til 1000 lumen og "verstinglykter" over 1000 lumen.

Under 1000 lumen: Nitecore HC60 (testvinner!), Led Lenser MH10, Lupine NeoX4 Smartcore, NextTorch MyStar, Nitecore HA20, Petzl Nao+, Petzl Actic, Asaklitt Hodelykt (Clas Ohlson), Marquant (Jula)

Over 1000 lumen: Lupine Wilma R (testvinner!), LedLenser XEO19R, Lupine Piko RX4 SC

Hva er en god hodelykt?

Den ultimate hodelykta bør tåle juling. Metallhus, vanntett utførelse, solide kabler og brytere/kontakter er et pluss. Lykta bør ha bred, elastisk holdestropp, gjerne med gummiert innside, gode reguleringsmuligheter og avtagbar, regulerbar toppreim.

Den bør sitte som klistret på hodet, selv når du løper, og være lett å skru på og av med hansker eller votter. Og vi stiller krav til hvordan lyset virker og hvilke muligheter du har for justering (se faktaboks).

En hodelykt gir deg begge hendene fri, følger hodets bevegelse og lyser alltid i den retningen du ser. Ledning til batteri i lomme/sekk er mer plundrete enn å ha batteriet på hodet.

Dette skal du kreve av en god hodelykt

• å kunne gå rett på ønsket lysstyrke og rett fra valgt lysstyrke til OFF.

• zoom på lyskjeglen, så du kan konsentrere lysstrålen og få lang rekkevidde når du vi se langt fram

• god, vid lydkjegle til bruk i terrenget, et lysere sentrum og avtagende lysstyrke mot sidene.

• stabil mekanisme for å justere høyden på lyset, tilstrekkelig utslag opp og ned, automatisk regulering av lysstyrken, eller manuell regulerbar lysstyrke.

• vid lysstråle ved lav styrke - til bruk f.eks. ved mataging eller når du skal finne fram ting

• en svak rød lysdiode, som kan brukes inni teltet og ikke ødelegger nattsynet.

• minst mulig av ledninger som henger og slenger på hodet.

• fleksibel strømforsyning. Mulighet for lading i bil (12V), nett (220V) eller via USB

• oppladbart batteri, alternativt standard AA engangsbatterier, er perfekt når det gjelder fleksibilitet.

De kraftigste lyktene har tunge batterier som er ubehagelige å ha på hodet, her er derfor ledning og batteri i lomme/sekk den beste løsningen.

USB-lading er etter hvert blitt standard for de mellomstore lyktene. Lyktene kobles til internett for programmering og for å laste ned siste programvareoppdatering for å bedre ytelsene. Bluetooth gjør det mulig å styre og overvåke lykten via app på smarttelefonen.

Testkriterier (vekting)

Lysmengde og lyskvalitet (40%):

Målt lysmengde vs. oppgitt lumenverdi; driftstid (på lav styrke), lysstyrke-justering (inkl. med hansker/votter), styrkeregulering (fra kartleselys (lav) til løping i terreng (høy)), rødt lys, zoommulighet, vidt lysfelt for terreng, regulering av lysstråle opp/ned.

Praktisk bruk (30%):

Komfort, stabilitet, regulering av hodestropp, batteri-/ladeløsning, anordning av ledninger, festemuligheter, programmering/fjernstyring.

Soliditet (30%): Metallhus, støtgaranti, vanntetthet, garantitid, kabler (knekkavlastning), brytere.

Om testen

Lyktene er testet nye, slik du får kjøpt dem i butikken. Materialbruk og funksjonalitet er vurdert systematisk.

De er brukt ved ulike friluftsaktiviteter gjennom ca. 2 måneder. Vurdering av lysstyrke og -fordeling er gjennomført i lystett hall mot lys grå vegg og målt/dokumentert med Canon EOS 7. Batterilevetid har det ikke vært mulig å teste grundig. Vi har derfor lagt produsentenes tall til grunn her.