Slik bygger du en snøhule

Snøhule på én-to-tre

Det er enklere enn mange tror å lage snøhule, og det er gøy å overnatte der.

GRAV DIN EGEN HULE: Villmarksliv-redaktør Dag Kjelsaas gir deg tipsene til en god snøhule.
GRAV DIN EGEN HULE: Villmarksliv-redaktør Dag Kjelsaas gir deg tipsene til en god snøhule. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas
Først publisert Sist oppdatert

Mens det kan være hustrig i et telt i kulda, ligger man lunt i snøhulen med en temperatur på rundt null. Tenk bare på at vanlige fjellregler skal følges, og grav på et sikkert sted.

Les også:

Disse snøspadene kan du bruke på fjellet

Test av skredsøkere

1. Velg skavl med omhu

Du kan også lage snøhule der vinden ikke har formet typiske skavler. Hvis snøen er markert lagdelt, kanskje med "sukkersnø" i et sjikt, må du være spesielt nøye på at vanlige skredregler følges. På stedet vi har valgt, ligger forholdene godt til rette, uten noe rasfarlig terreng over. Skavlen er her avgjort å stor at det ikke er problemer med å lage en dyp hule. Hvis det er tvil om snøen er dyp nok, kan man bruke en skistav eller søkestang for å sjekke at det er nok snø.

VELG SKAVL: Unngå rasfarlig terreng.
VELG SKAVL: Unngå rasfarlig terreng. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

2. Høy åpning

Når vi arbeider oss innover i skavlen, er det lurt å kunne jobbe mest mulig uanstrengt. Ei vanlig bilskuffe kan være grei til å måke snøen unna, mens en god snøspade med litt rund profil på bladet er best når hulen utformes. Lag en nesten kroppshøy gang innover. Det er helt unødvendig å krype innover i et lite hull. Det øverste av den høye gangen skal vi dekke med snøblokker når hulen er ferdig. Spa deg inn høyt i skavlen, så sklir snøen lett unna når den kastes ut.

3. Form snøblokker

ÅPNING: Åpningen bør være ganske høy.
ÅPNING: Åpningen bør være ganske høy. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Åpningen dekkes med én eller flere snøblokker når hulen er ferdig utgravd. Dette gjøres for å få det lunt, samtidig som varm luft unnslipper. For at blokkene skal bli hardest mulig, bør de klargjøres på et tidlig tidspunkt under arbeidet med hulen. Hvis snøen er så myk at det er vanskelig å forme blokker, spar du sammen en haug som tråkkes kompakt. Etter en stund stivner snøen så du kan forme blokker.

4. Lag kuldegrop

Kuldegropa, altså gangen inn, bør ligge minst en halv meter under liggeplassene, som formes på hver side innover. Du står fritt til å være arkitekt, og hvis mange skal ligge i hulen, bør det lages to eller flere ganger inn med kanskje fire meters avstand. Det er viktig at kuldegropa forlenges helt ut, slik at kald luft kan "renne" ut. Du vil oppdage at mens temperaturen i kuldegropa ved åpningen kanskje er 20 kalde grader, vil temperaturen oppe i hulen bli rundt 0 grader.

DEKKES IGJEN: Bruk snøblokker til å dekke igjen åpningen  når hula er ferdig.
DEKKES IGJEN: Bruk snøblokker til å dekke igjen åpningen når hula er ferdig. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

5. Gode liggeplasser

KULDEGROP: Kuldegropa er en del av inngangen, og bør ligge en halv meter lavere enn liggeplassene.
KULDEGROP: Kuldegropa er en del av inngangen, og bør ligge en halv meter lavere enn liggeplassene. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Liggeplassen formes til slik at du har god klaring mot snøveggen når liggeunderlaget rulles ut. Jo jevnere du former snøflatene, desto bedre. La det gjerne bue litt ned langs kroppaksen der du skal ligge, så unngår du at et glatt liggeunderlag sklir når det etter hvert dannes is på liggeplassen. Taket skal ha kuppelform, og bues jevnt, slik at det ikke drypper vann når/hvis det blir varmegrader i hulen.

6. Lukk igjen

Åpningen lukkes med én eller flere brede snøblokker når hulen er ferdig og utstyret er tatt inn. Det kan godt lukkes mer enn her, men hvis hulen brukes flere netter, vil taket ise til så snøen ikke "puster". Da er det viktig med nok tilgang på frisk luft. Om inngangen fokker igjen, må du også være på vakt og åpne for lufting. Spadene skal alltid settes innenfor i tilfelle uvær og fokking. Du kan også lage luftehull opp gjennom huletaket med skistaven.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

7. Innred hulen

Mat og utstyr kan plasseres ved siden av deg hvis oppholdsplassen er stor. Du kan også skave ut hyller i siden på gangen og ellers i oppholdsrommet. Finn et par sentrale der det settes stearinlys. Det må være avstand til tak og vegger så ikke snøen smelter. Lysene gir ikke bare lys og trivsel, men de viser også tydelig om det er nok oksygen i hulen. Begynner lysene å brenne dårlig, åpnes det for mer lufting.

LIGGEPLASSEN: Jo mer jevn, desto bedre. Sørg for god plass mot veggen.
LIGGEPLASSEN: Jo mer jevn, desto bedre. Sørg for god plass mot veggen. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

8. Så mye jobb er det

ÅPNINGEN: Dekk til med snøblokker. Ta med spadene inn.
ÅPNINGEN: Dekk til med snøblokker. Ta med spadene inn. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

På to timer har to mann gjort hulen ferdig uten å sprengjobbe. I vårt tilfelle var snøforholdene ideelle, med akkurat passe hard snø som greit kunne spas løs, men som samtidig kunne løsnes i blokker. Hvis snøen er hard, kanskje med issjikt som er vanskelige å spa seg igjennom, kan jobben ta dobbelt så lang tid. Som et varsel for andre og i tilfelle du skulle snø inne, settes skiene ned i snøen godt synlig høyt ved siden av inngangen.

Les mer:

Senk temperaturen - bli slank

Hytter for 500 000

Her kan du se nordlyset

MAT OG UTSTYR: Du kan lage hyller i veggen. Ha gjerne plass til stearinlys, og prøv å få dem plassert i litt avstand til tak og vegger. Brenner lysene dårlig, bør du åpne for mer lufting i hulen.
MAT OG UTSTYR: Du kan lage hyller i veggen. Ha gjerne plass til stearinlys, og prøv å få dem plassert i litt avstand til tak og vegger. Brenner lysene dårlig, bør du åpne for mer lufting i hulen. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas

Våre beste turtips

FERDIG: To personer lager en bra hule på et par timer, litt avhengig av snøforholdene.
FERDIG: To personer lager en bra hule på et par timer, litt avhengig av snøforholdene. Foto: FOTO: Dag Kjelsaas