Impregnering av dunjakke
Slik holder du dunjakken tett
Vask og impregnering av dunjakke: Slik gjør du det.
Enten du har kjøpt en dyr dunjakke over 2500 kroner , eller en rimeligere dunjakke under 2500 kroner, ønsker du sikkert både å holde den ren og tørr.
Vi har spurt dunjakke-eksperter ved sportsbutikkene Oslo Sportslager og XXL, om deres beste tips til vask og impregnering. Dette er tips som sikkert også kommer godt med dersom du har planlagt å kjøpe ny dunjakke. Da kan du i så fall begynne med å lese våre store test av dunjakker .
Er du på jakt etter en skikkelig tykk dunjakke, bør du ta en titt på denne testen av toppmodeller .
Bruk spray
- Jeg ville impregnere dunjakken min når den var helt ny, sier avdelingsleder for sko og tekstil ved XXL Majorstua, Karl Lösqvist.
Det finnes flere måter å impregnere på. Lösqvist anbefaler spray for å gjøre porene tette og gjøre jakken vannavstøtende.
- Da er det viktig å bruke rett type spray. Det finnes også spray for goretex, men du må passe på å velge spray beregnet for dunjakker, sier Lösqvist.
Spray litt ekstra
Avdelingsleder for klær ved Oslo Sportslager , Ida Mæhlum, anbefaler å spraye ekstra på utsatte steder.
- For eksempel ved skuldrene, hvis du bærer sekk ofte, kan det være lurt å spraye litt ekstra, sier Mæhlum.
Hun anbefaler å vaske jakken før du impregnerer den, hvis den ikke er flunkende ny.
- Jakken kan godt være litt fuktig når du sprayer, det gjør ikke noe, sier Mæhlum.
Selve sprayingen er enkel, og spray-typene som er tilgjengelige i butikk skal være vannbaserte og ufarlige.
- Heng jakken på et luftig sted og spray godt utvendig. Hold sprayflasken 15 cm fra stoffet når du sprayer. Ikke spray jakken på innsiden, der skal den ikke være tett, sier Mæhlum.
Impregnering ved vask
Det finnes også en spesiell sjampo for å impregnere dunfôret ved vask.
- Vaskemiddel for impregnering er best til goretex, ull, fiber og fleece, men det finnes også til dunjakker, sier Kalle Lösqvist ved XXL.
For å unngå at duna klumper seg etter vask, anbefaler Lösqvist at du slenger to helt vanlige tennisballer inn i vaskemaskina sammen med jakken.
- Noen vil også putte tennisballer inn i tørketrommelen. Poenget er at ballene banker dunet slik at jakken holder seg luftig, sier Lösqvist.
Vær forsiktig
Ida Mæhlum ved Oslo Sportslager foretrekker å bruke vaskeri som steamer dunjakken, for så å impregnere jakken ved hjelp av spray.
- Særlig dunjakker med boxwall-konstruksjon kan være utsatt hvis du vasker eller tromler jakken med tennisballer, sier Mæhlum.
Boxwall-konstruksjon er en skillevegg mellom dunkamrene, i stedet for en søm gjennom stoffet. Den kan se ut som teip. Se bildet til høyre.
- Denne kan lett bankes løs av tennisballene. Også andre dunjakker kan få litt hard medfart av å bruke tennisballer, så jeg vil foretrekke steaming på vaskeri, for at jakken skal holde seg mer luftig og puste bedre.
Lett tromling
Mæhlum anbefaler også jevnlig bruk av tørketrommel for å reaktivere ytterstoffets vannavstøtende egenskaper.
- Bruk veldig lav varme, og tromle jakken i maks fem minutter, så blir jakken «fluffy» og fin, sier Mæhlum.
Juel Victor Løkstad ved Amfibi Outdoor AS på Lillestrøm, har følgende fem råd til den som vil vaske og impregnere dunjakken sin:
1. Dunplagg bør vaskes med spesialvaskemiddel for dun på ullprogram i maskin. Følg doseringen på såpen. Slik såpe blir levert av Nikwax, Grangers og Toko (Mammut).
Veie jakken
2. Jakker på opptil 1 kg kan vaskes i en 5 kg-maskin. I en 6 kg. maskin kan man vaske jakker opptil 1200 g. og i en 7 kg. opptil 1400 g., mens en 8 kg. vaskemaskin kan klare opptil 1600 g. jakker (tilvarende vekt gjelder for dunposer). Det er snakk om reell vekt, så plagget bør kontrollveies. Større ting må vaskes for hånd i badekar.
Ikke spray belagte ytterstoffer
3. For å være sikker på å få ut alle såperester er det nødvendig å kjøre skylleprogrammet en ekstra gang. Jakkene tåler sentrifugering, men de som har belagte stoffer må vrenges før vask. Egen impregnering for dun som også hadde en viss effekt på stoffet ble levert av Nikwax og Grangers før (ikke sjekket). Finner man ikke den eller bare ønsker å impregnere stoffet er sprayimpregnering av yttersida tingen, men det er bare fornuftig på allerede DWR (Durable Water Repellent)-impregnerte stoffer. På belagte ytterstoffer har det ingen effekt, og er bortkastet.
Tennisballer ikke nødvendig
4. Dunplaggene må tørkes i trommel på lav varme. Pass på å flytte plagget forsiktig over i trommelen slik at ingen av sømmene ryker når jakka er tung og våt. Tørkingen må foregå over lengre tid, og må jevnlig vrenges og retørkes flere ganger. Kjenn nøye etter om plagget er tørt, for de automatiske følerne i trommelen påstår ofte at det er tørt lenge før dette virkelig er tilfelle. Normalt er det ikke nødvendig med tennisballer for å få tilbake spensten og løse opp dunklumper.
5. Langvarig tørking gjør samme nytten og sliter mindre på plagget. Til slutt bør plagget luftes innendørs på en bred kleshenger i et døgns tid før det henges bort.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 03/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.