KOM DEG UT I HØSTFJELLET

Norges 6 beste fjellturer

Vi har satt sammen en liste over seks flotte fjellturer, så pakk tursekken, snør skoene og kom deg til fjells!

HØSTFJELLET: Høsten er ikke over ennå. Benytt sjansen til å få tatt deg en flott tur i fjellet!
HØSTFJELLET: Høsten er ikke over ennå. Benytt sjansen til å få tatt deg en flott tur i fjellet! Foto: Foto: Torfinn Evensen
Sist oppdatert

Topptur i Trollheimen

Ønsker du en utfordring bør du ta en topptur i Trollheimen, fjellområdet i grensen mellom Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. På kun tre dager kan du bestige tre topper og oppleve mye flott natur.

Fra Trondheim kjører du til Jølhaugen, hvor du parkerer bilen for de neste tre dagene. Herfra går du opp til Jøldalshytta på ca. én time.

Dette er imidlertid bare lett oppvarming for turene som kommer.

Dag én skal Trollhetta (1616 m.o.h.) bestiges, en tur som tar 8-9 timer. Turen opp kan oppleves som litt vel luftig, men det er slettes ikke farlig. Når du skal bestige en topp som dette, så vit at det er vel så hardt å komme seg ned som opp. Men ta tiden til hjelp og la slitne lår og knær gjøre jobben så godt de kan.

Vel nede kan du overnatte på Trollheimshytta, som tilhører DNT.

Dag to står Snota for tur. Denne toppen ligger 1668 m.o.h., og også denne turen tar 8-9 timer. Veien opp er tung, men du nyter flott natur langs ruta. Vel oppe får du din belønning i form av en nydelig utsikt, med Sylan i øst, Snøhetta i sør og Smøla i vest. Det er synd å gå glipp av en så flott utsikt når du først har kommet deg opp, så sjekk værmeldingen på forhånd!

Den tredje og siste dagen er det Geithetta (1352 m.o.h.) som står for tur. Etter to harde dager kan dette være en prøvelse, men nedstigningen er litt lettere enn de på de to andre toppturene. Turen tar ca. 7 timer, og du får selvsagt vakker utsikt fra denne toppen også. Vær klar over at dette er krevende turer, så du bør være fjellvant.

Regn med å bruke: 3 dager

Nivå: krevende

Glittertind

TROLLHEIMEN
TROLLHEIMEN Foto: Foto: Trondhjems Turistforening

Glittertind i Jotunheimen gir Galdhøpiggen hard konkurranse om å være Norges høyeste fjell. Regner man fra fast grunn er fjellet 2452 m.o.h., men tar man med breen kommer høyden opp mot 2472 m.o.h., noe som er høyere enn Galdhøpiggens 2469 m.o.h.

Vil du ta deg en tur opp til toppen, foreslår DNT at du starter i Glitterheim (1390 m.o.h.). For å komme dit kan du kjøre bil til Randsverk, for så å gå i ca. to timer.

Fra Glitterheim til Glittertind tar det 5-6 timer opp og ned. Hvis du kommer på toppen og er sugen på mer, kan du fortsette over toppen og komme ned til Spiterstulen i Visdalen.

Husk da at du må komme deg tilbake til start i Randsverk, og om vinteren kjører ikke de lokale bussene. Selv om dette er en tur opp til Norges høyeste/nest høyeste fjell, så er det bare middels krevende.

Regn med å bruke: 7-8 timer

Nivå: middels

Aurlandsdalen

I Aurland kommune i Sogn og Fjordane finner du Aurlandsdalen, et 40 km langt dalføre kjent for vakker vestlandsnatur, fossefall og bygdekultur.

GLITTERTIND
GLITTERTIND Foto: Foto: Per Roger Lauritzen

Den Norske Turistforening (DNT) anbefaler å vie 2-4 dager til denne turen, men du klarer deg også med én dag.

Tar du ruten fra Geiterygghytta til Steinbergdalen og videre til Østerbø, bruker du ca. 14 timer totalt. Hvor lange dagsmarsjer du vil ha kommer naturligvis an på hvor mange dager du vil bruke på turen.

Nivået på denne turen er middels og passer for de aller fleste. Men det er et bratt parti som kan være litt vanskelig, kalt Bjørnestigen. Området er sikret, så det er trygt å gå der, men dersom du får hetta, er det mulig å gå rundt. Dalen kalles også for "elskovsdalen" fordi den visstnok bringer fram elskovslysten hos folk. Er forholdet til kjæresten litt lunkent, kan du jo ta ham med hit og se om det får fart på sakene.

Husk å ta med fiskestang, så kan dere se hvem som får flest ørret på kroken i vassdraget.

Driver dere med jakt bør dere også ta en tur opp i høyfjellsområdet hvor det er gode muligheter for å treffe på villrein og småvilt.

Regn med å bruke: 2-4 dager

Nivå: middels til krevende

Narvikfjellene

Ønsker du å oppleve nordlig natur, bør du prøve deg på Narvikfjellene. Landskapet er vakkert og variert med alt fra store, flotte fjellformasjoner og spisse bretopper, til frodige dalganger. Fjellene raver 700-1000 m.o.h., med enda høyere topper innimellom.

En av de flotteste rutene går fra Katterat til Hunddalen, til Cunojavrre, til Cainhavagge (Cainhavagge betyr faktisk "hakkespettdalen", noe som er litt pussig siden det ikke er et eneste tre her!), til Lossi og videre til Beisfjord. Herfra kan du kjøre bil til Narvik.

AURLANDSDALEN
AURLANDSDALEN Foto: Foto: Eva Cecilie Simensen

Dette er en lang rute, omtrent 90 km til sammen, så du trenger flere dager for å komme i mål. Setter du av fem dager, går du mellom 4 og 8 timer daglig.

Vær også forberedt på å bære en nokså tung sekk. Du får ikke kjøpt mat på disse hyttene, så du må pakke mat for hele turen. I tillegg til klær og annet utstyr, blir det fort noen kilo.

Bortsett fra det, er det en middels krevende tur - det er ingen spesielt vanskelige partier. Andre gode startsteder er Bjørnfjell, Sørskjomen og Norddalen og Sørdalen i Skjomen. Du rådes å kontakte Narvik og Omegn Turistforening (NOT) før du tar turen. Se Narvikfjell.no.

Regn med å bruke: 5 dager

Nivå: middels til krevende

Hardangervidda

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå, der den strekker seg utover Buskerud, Hordaland og Telemark. Høyeste punkt er Sandfloeggi med sine 1721 m.o.h.

Deler av vidda, fra Numedal og Uvdal i øst til Røvelseggi i Ullensvang i vest, er vernet som Norges største nasjonalpark. Landskapet er svært variert, fra åpne og flate vidder i øst, til høye fjellrygger i sør og vest.

Plante- og dyrelivet er veldig rikt, med over 500 registrerte plantearter, over 100 fuglearter og 21 pattedyrarter. Ikke rart at mange turgåere har Hardangervidda som favorittmål.

NARVIKFJELLENE
NARVIKFJELLENE Foto: Foto: Jon Sommerseth

Start gjerne i Finse i nord og gå tvers over vidda til enten Rjukan eller Haukeliseter. Begge turene tar 5-8 timer. Uansett hvor du går, så bør du få med deg den flate sentralvidda.

Og skal du til Hardangervidda, bør du sette av flere dager for virkelig å kunne nyte følelsen av de vide viddene. Terrenget er relativt lett, men det tar på å gå åtte timer i fjellet. Det er en fordel å ha litt fjellerfaring, så ikke ta jomfruturen din her.

Regn med å bruke: 5-8 timer til flere dager

Nivå: middels til krevende

Femundsmarka

Femunden er den tredje største innsjøen i Norge, og den største innsjøen som er uberørt av kraftutbygging og regulering av vannstanden. Den strekker seg seks mil fra Engerdal i Hedmark til Røros i Sør-Trøndelag og har en god bestand av både ørret og sik.

På land er det rikt dyreliv med bever, reinsdyr, bjørn, gaupe, elg og jerv. Det er derfor ikke sjokkerende at både fiskere og jegere, så vel som kanopadlere og fotturister, elsker å ta turen hit.

Den mest varierte og storslåtte ruten er nok den som går fra Elgå (i Engerdal) til Røvollen. Gå fra Elgå til Svukuriset, over Falkangerhøgda og så til Røvollen. Denne turen tar ca. ni timer. Fra Røvollen kan du eventuelt utvide til en todagers tur om du fortsetter til Langer, hvor du kan ta båt tilbake til Elgå.

Sier du deg fornøyd med én dag, så går det også båt fra Røvollen tilbake til Elgå. Turen er middels krevende. Andre gode startsteder utenom Elgå er Grövelsjöen, Jonasvollen/Revlingen, Langen, Valldalen, Synnervika, Røros og Tynset.

HARDANGERVIDDA
HARDANGERVIDDA

Regn med å bruke: 9 timer til 2 dager

Nivå: middels

FEMUNDSMARKA
FEMUNDSMARKA Foto: Foto: Per Roger Lauritzen

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også