Mat rett fra sjøen
Nå er det krabbetid
Akkurat nå er krabbene på sitt beste – delikate og fulle av mat. Det skal ikke så mye til å fange krabber til et høstlig krabbelag.
Sensommer og høst, fra juli/august til oktober, er høysesong for krabbefiske. Krabbene "kryper" godt og de er fulle av mat og rogn etter skallskiftet. Krabbene går inn på grunnere vann, og kan fanges på flere måter; med krabbegarn, ruser og teiner. Det er på høsten det er vanlig å lyse etter krabber og plukke dem på grunt vann om kvelden/natta. Også dykkere kan plukke krabber.
Krabbeknep
Asle Runestad er født og oppvokst på sjøen i Ryfylke. Tau-boerens hobby er fisk og skalldyr - ja fangst av dem. Det bugner av garn, liner, ruser og teiner i hjemmet med utsikt over fjorden. En stor og en liten båt kompletterer bildet; Asle er skodd for enhver anledning og alle slags fiske.
Han var ikke store karen da han lærte de første krabbeknepene av faren og farfaren, og deler dem gjerne:
- Det gjelder å være kjent i området - eller snakke med erfarne krabbefiskere. Områder med varierte bunnforhold er krabbeplasser: Steder med varierende dyp, gjerne med start rundt 25 meters dyp og oppover. Et sted med steiner, tang og tare er et godt utgangspunkt. Unngå ren sandbunn. Ofte er de gode krabbeplassene nær land, holmer og skjær. Områder med litt strøm er bra.
- Åleruser kan brukes hele året, og fanger både fisk og krabber. Fordelen er at de er enkle i bruk, fordi det ikke må byttes åte så ofte som i krabbeteiner.
- Teiner bør agnes med bedervet fisk. Gjerne annen fisk enn makrell, men alt funker. Krabbegarn kan være effektive - men regn med en del bøting av garn. Det er ikke alltid lett å få krabbene ut av garnene uten å rive i stykker masker.
- Når krabbene er fanget bør de kokes relativt snart. Er det et stykke hjem, bør du legge dem i skyggen med tang og tare over.
- Krabbene kokes i 20-30 minutter i sjøsaltet vann. Noen bruker sjøvann, andre salter ferskvann.
- Krabbene skal ha fast og fint fyll i huset, ellers kasseres dette og kun klørne spises. Husk å fjerne paven.
- Smaker aller best naturell - med fersk loff og ekte majones.