Jo tykkere, desto bedre
Vi har testet liggeunderlag
Det er en tydelig sammenheng mellom tykkelsen på liggeunderlaget og isolasjonsevnen, viser vår test.


Det hjelper ikke med verdens beste dunpose om liggeunderlaget er for tynt. Vår test viser at det er en tydelig sammenheng mellom tykkelse på liggeunderlaget og isolasjonsevne. Jo tykkere underlag, desto bedre isolasjon - og bedre nattesøvn.
Hvis snøen smelter under liggeunderlaget, er varmetap til bakken for stort. Enkelt sagt er det avstand fra bakken som er viktig for å hindre varmetap. Materialet i liggeunderlaget er også viktig. Akkurat som "hullene" i helsetrøya som "varmer", vil et underlag med luft generelt sett isolere bedre enn tilsvarende uten luft.
Vekt
Vekt er viktig - utstyret skal tross alt bæres i sekk eller trekkes i pulk. Tykke liggeunderlag veier gjerne mer enn et tynt. Selv om liggeunderlaget er laget for å isolere mot kulde, er det viktig at det har en viss varmetoleranse. Mange har dårlige erfaringer med gnister fra bål og delvis smeltede liggeunderlag på grunn av varme fra telt- og lavvoovner.
Slitestyrken
Rive- og slitestyrke er selvsagt også viktig på et produkt som ofte henger på utsiden av sekken og blir utsatt for knall og fall og kvister og kratt. Selve konsistensen på materialet har også innvirkning på isolasjonsevnen. I området ved hofta og skulderen vil for myke liggeunderlag trykkes sammen, og det vil skapes en kuldebru. Om dette skjer i området ved hofta eller rumpa, som har kroppens største muskelansamling, er det spesielt uheldig i forhold til varmetap og komforttemperatur.
Hva gir best komfort?
Tykke underlag uten markant mønster gir best sittekomfort. I forhold til liggekomfort kommer underlagene med mønster like bra ut som de uten, men igjen er tykkelse viktig for god komfort. Underlagene med et markant mønster har positiv effekt i forhold til å minke kondens mellom sovepose og selve underlaget.
De tykkeste underlagene isolerer generelt bedre enn de tynne. Dette kom best fram i liggende stilling. I forhold til sittende stilling var det mindre forskjeller. Vår forklaring er at også de tykkere underlagene blir trykket sammen når mesteparten av vekten konsentreres på et begrenset område. Det som overrasket oss, var at de underlagene som har et markant mønster - som i utgangspunktet skal skape et isolerende luftlag - isolerte relativt dårligere enn et sammenlignbart underlag med glatt overflate når det brukes som sitteunderlag.
Skal du bruke underlaget kun som sitteunderlag, bør du f. eks ikke velge en av Ridge Rest-modellene. Under kalde forhold virker det som om mønsteret på Ridge Rest-underlagene fra Therm a Rest er gunstig i forhold til å redusere kondens mellom soveposen og liggeunderlaget.