Havfiske

Haifiske i Kenya

– Skal vi gå for tigerhai eller black marlin i dag?!

TIGERHAI: Hadde du turt å få denne tigerhaien på kroken? Vi kastet snøret ut på det indiske hav i Kenya.
TIGERHAI: Hadde du turt å få denne tigerhaien på kroken? Vi kastet snøret ut på det indiske hav i Kenya. Foto: Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

Kapteinen roper ned fra broen på båten idet de to 140 hesters motorene brummer ut fra land med kurs for åpent hav. Det er bekmørkt og vi ser nesten ingen ting - bare konturene av hverandre og båten.

Kapteinen kjører etter GPS og klokken viser noen minutter over fem. Langt der ute på det svarte havet venter fisk som man bare kan drømme om å få på kroken her hjemme.

For vi er nok ikke i Norge. Det man fisker her hjemme brukes til agn av de lokale storfiskerne som holder til på den eksotiske paradisøya Lamu som ligger på Kenyas kyst.

For havfiskerne er en fangst på 10 kilo passe å bruke som agn når man skal ha noe skikkelig stort på kroken.

Haifiske i verdenstoppen

RAINBOW RUNNER: Denne 10 kilos rainbow runneren var dagens minste fangst..
RAINBOW RUNNER: Denne 10 kilos rainbow runneren var dagens minste fangst.. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Tigerhaifisket på Kenya-kysten er i verdenstoppen. Det er helt vanlig å få en stor hai på 300 til 600 kilo. Haitypene man får er tigerhai, mako-hai, hammerhai og bullshark.

Vi ble med nordmannen Alexander Nilsson ut på havfiske da vi møtte han på Lamu. Nilsson er kaptein på egen fiskebåt og tar med seg turister ut på "Formel 1-fiske".

Hver eneste høst og vinter reiser Nilsson ned til sitt paradis hvor han fisker seg oppover langs kysten av Kenya fra kjente fiskesteder som Watamu og Malindi.

Les også: Sportfiske i Kenya

Blodig biff til agn

Ikke lenge etter at snørene er kastet ut ligger en 15 kilos wahoo (fra makrellfamilien) og spreller i båten. En stor, blodig biff blir skåret ut og festet godt til kroken. Så kastes biffen over bord og vi fortsetter i sakte fart mens vi venter på at noen dypt der nede skal bli fristet til å bite på. Vi ser ikke en båt og heller ikke land. Der nede vet vi at haien lurer.

- Hva skjer hvis båten skulle havarere og synke med all den haien i vannet, undrer jeg, litt smånervøs og sjøsyk.

- Man lever ikke lenge i vannet i Norge heller - så kaldt som det er der på vinteren, er svaret jeg får.

HAIMAT: Undertegnedes wahoo ble brukt som åte til tigerhai.
HAIMAT: Undertegnedes wahoo ble brukt som åte til tigerhai. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Syv stenger ute samtidig

SYV STENGER: På det meste fiskes det med syv stenger ute samtidig. Snørene henger i vannskorpen etter båten.
SYV STENGER: På det meste fiskes det med syv stenger ute samtidig. Snørene henger i vannskorpen etter båten. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Mer om havfiske i Kenya:

www.captalex.com

www.kenyadeepseafishing.net


Slik kommer du deg til Kenya:

Fly til Nairobi med Brüssel Airlines, British Airways, Kenya Airways eller KLM. I enkelte kampanjetider kan du få billetter helt ned i 5.000 kroner.

Ta deretter lokalfly til Lamu med Air Kenya. Prisen ligger på 720 kroner.

Mens kapteinen står oppe i overbygget og navigerer er det besetningen på båten som ordner med snørene. På det meste fiskes det med syv stenger ute samtidig. Snørene henger i vannskorpen etter båten. Helt først henger det to "t easere" som skal lokke til seg fisken, men som tas opp så fort det er noe borte og snuser.

Sailfisken kommer fram og slår nesen sin på teaseren for å drepe byttet. Når teaseren da blir tatt opp, blir fisken rasende sint og går løs på det virkelige agnet som henger litt lenger bak.

En kilometer line

Det er skikkelig utstyr som brukes på havfiske. Det må det også være når man kan ende opp med å få en kjempe på et halvt tonn på stanga. Når dette skjer får fiskeren på seg en spesiell vest som festes til båten med en vaier. Fiskestanga blir også festet. På den måten forhindrer man at fiskeren og utstyret går i vannet. Den største stanga kan ha en kilometer med line med trekkraft og bruddstykke på 60 kilo.

Marlin det gjeveste

Det er ingen tvil om hvilken fisk som står høyest i kurs hos mannskapet - det prates konstant om marlin.

- Marlin er noe av det gjeveste man kan få på kroken. Man kan få både blue, black og striped marlin, som er en utrolig rask, sterk fisk som er ekstremt hurtig og gir fiskeren en "fight" av en annen dimensjon. Marlin kan bli stor - oppimot 500 kilo og vel så det, forteller kapteinen.

To andre fiskeslag som er superraske er sailfish og wahoo.

FORNØYD GLIS: Havfisker Tom Martin Nilsen gliser fornøyd med sin flotte 15 kilos wahoo i hendene.
FORNØYD GLIS: Havfisker Tom Martin Nilsen gliser fornøyd med sin flotte 15 kilos wahoo i hendene. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Les også: Safari på egen hånd

MYE UTSTYR: Det går tapt en del utstyr på fisketur og wahoo er den fisken som er "dyrest" med tanke på tapte sluker.
MYE UTSTYR: Det går tapt en del utstyr på fisketur og wahoo er den fisken som er "dyrest" med tanke på tapte sluker. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
SHIMANO: Det fiskes med stang av typen Penn Tunastick og med snelle av typen Shimano tiagra 130 ib
SHIMANO: Det fiskes med stang av typen Penn Tunastick og med snelle av typen Shimano tiagra 130 ib Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Sailfish er kjent som verdens raskeste fisk. Den kan bli 100 kilo og kan svømme i en fart opp til 120 km/t. Wahoo er også en av de aller raskeste fiskene. Den tilhører makrellfamilien og kan bli rundt 60-70 kilo. Dette er en "dyr" fisk ettersom fiskere ofte mister mye utstyr på den, opplyser Nilsson.

Merker fisken

Det fiskes etter "catch and release"-prinsippet", som vil si at man fanger fisken for å slippe den ut igjen. Kan man unngå å drepe fisken, så gjør man det. Fisken som likevel må bøte med livet blir gitt bort til lokalbefolkningen. Å heise et trekantet flagg i båten betyr at man har fanget en fisk som er "tagged" eller på norsk "merket". Når man tagger en fisk setter man inn en nummerert liten plastbeholder i fisken, og for hver gang fisken blir fanget setter man inn et lite plastrør med informasjon og nummer.

25 km lang strand

Fiskesesongen varer fra september og ut mars. Oktober og november er supre fiskemåneder, spesielt for å fange sailfisk. I Kenya er det regntid og "vinter" når det er sommer hjemme hos oss. Lamu er en øy som fremdeles slipper unna hordene av turister. Her er det ikke biler, derimot finnes det ikke et sted på øya hvor du ikke ser et esel. På Lamu kan man i dag vandre nedover en 25 kilometer lang sandstrand med finkornet sand uten å se så mye som et menneske. Det tar seks timer å gå hele stranden. Dette er stedet hvor man kan unnslippe fra all verdens mas og stress. Her går alt i et rolig, bedagelig tempo. Her kan man finne sitt sanne paradis.

Med kongelige til bords

På kveldstid er øyas luksushotell Peponi det naturlige samlingsstedet på Shela beach på Lamu. Etter å ha vært 12 timer sammenhengende ute i båt på kraftig sjø sitter man rolig på en stol og vagger frem og tilbake. På hotellets restaurant er det ikke uvanlig å ha selveste prinsesse Caroline av Monaco ved nabobordet. Hun har nemlig tre hus på øya og bruker komme en gang i året på en rolig og avslappende ferie.

DORADO: Denne flotte fisken ved navn dorado har sterke grønne og gule farger. Men når den dør mister den helt fargene sine og blir blass og grå. Til høyre kaptein Alexander Nilsson.
DORADO: Denne flotte fisken ved navn dorado har sterke grønne og gule farger. Men når den dør mister den helt fargene sine og blir blass og grå. Til høyre kaptein Alexander Nilsson. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

På Hotel Peponis eksklusive restaurant kan du få servert de lekreste fiskeretter. Å slurpe i seg levende østers er en obligatorisk forrett før hovedretten kommer på bordet. Ønsker du å lese mer om hotellet, gå inn på Hotel Peponi. Et annet flott overnattingssted på Lamu er Kijani House. Et rimeligere og enklere, men absolutt solid overnattingssted, får du på Banana House.

(En annen versjon av denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Rakkestad Avis)

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/?ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=-2.580914,38.869629&amp;spn=3.840597,5.130615&amp;z=7&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a> </small> </p> </div>

ESEL PÅ STRAND: Lamu har en 25 kilometer lang sandstrand. Det tar seks timer å gå ned hele stranden, men en del raskere går det å ri på esel.
ESEL PÅ STRAND: Lamu har en 25 kilometer lang sandstrand. Det tar seks timer å gå ned hele stranden, men en del raskere går det å ri på esel. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
SPENNENDE REV: Opp fra havet dukker revet "Kinjika" opp. I det varme klimaet var det godt å kjøle seg ned med en dukkert og snorkling blant eksotiske fisker og ville delfiner.
SPENNENDE REV: Opp fra havet dukker revet "Kinjika" opp. I det varme klimaet var det godt å kjøle seg ned med en dukkert og snorkling blant eksotiske fisker og ville delfiner. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
HOTELL PEPONI: Lamus mest eksklusive hotell som er et naturlig samlingssted på kvelden er Hotel Peponi. På restauranten kan du spise med selveste prinsesse Caroline av Monaco ved nabobordet.
HOTELL PEPONI: Lamus mest eksklusive hotell som er et naturlig samlingssted på kvelden er Hotel Peponi. På restauranten kan du spise med selveste prinsesse Caroline av Monaco ved nabobordet. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også