Test av Satmap Active 10

GPS med turkart

Satmap Active 10 er en nykommer innen håndholdte GPS-er. Vi har testet den.

NØYAKTIG: Nøyaktigheten er god både i tett skog og i mer åpent terreng.
NØYAKTIG: Nøyaktigheten er god både i tett skog og i mer åpent terreng. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland
Først publisert Sist oppdatert
RETT FRA BOKSEN: Satmap Active 10 er klar til bruk fra det øyeblikk du tar den opp av esken.
RETT FRA BOKSEN: Satmap Active 10 er klar til bruk fra det øyeblikk du tar den opp av esken. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Pris og nettips

Importør er Ugland IT Group AS

Veiledende pris er 4390 kroner. XXL selger den for 4190.

Pris pr. kartregion er 990 kroner.

Har du testet denne?

Har du allerede gjort erfaringer med Satmap? Vi setter stor pris på at du deler det i artikkelkommentaren under.

Denne GPS-en er med i en nyere test på Klikk. Se testen her.

Se alle våre utstyrstester her

Håndholdte GPS-er har alltid hatt to ulemper. Det ene er små skjermer som begrenser hvor mye av kartet du ser. Og zoomer du ut for å få bedre oversikt, forsvinner detaljene du skulle se. Den andre ulempen er stor appetitt på batterier. Både GPS-mottageren og ikke minst skjermen, bidrar til dette. I Active 10 har Satmap fått til brukbare løsninger på begge disse utfordringene.

Stor og fin skjerm

Det første du legger merke til med Active 10 er den store skjermen på 50 x 70 mm. Det er vel omtrent så stor som det går an å få en skjerm og fortsatt kalle det for håndholdt GPS. Skjermen er bakgrunnsbelyst når den er aktiv, noe som gjør at den er lett lesbar under de fleste lysforhold. Det er enkelt å justere lysstyrken.

Av og på med lyset

Det er sjelden du har behov for å glane på skjermen kontinuerlig. På Active 10 kan du derfor velge hvor lenge skjermen skal være på etter at du har aktivisert den. Intervallene kan innstilles fra 15 sekunder til 15 minutter eller du kan velge «Alltid på». Den eneste ulempen med dette er at Active 10 med skjermen slått av, ser helt død ut. Det kan derfor være lett å glemme at den står på, og da er det fort flate batterier. Dette kan du unngå ved å sette på en funksjon som én gang i minuttet varsler med et lyd- og lyssignal at enheten står på. Alternativ kan Active 10 innstilles til å slå seg automatisk av etter 1 til 15 minutter. Dette er imidlertid ganske upraktisk i og med at du da må vente mens maskinen kjører oppstartsprosedyren hver gang den har slått seg av.

Så lenge varte batteriene

En rask test av batterilevetiden ga et litt overraskende resultat. Med skjerm på 80 prosent lysstyrke og «Alltid på» holdt GPS-en ut i 10 timer og 30 minutter. Deretter ble skjermspareren slått på slik at skjermen kun var på i 10- 15 prosent av tiden. Overraskende nok forlenget dette bare batterilevetiden med 30 minutter. Men alt i alt gjør de tre LR6-batteriene at driftstiden pr. batteriskift er akseptabel.

Harde knapper - men vanntett

Active 10 kommer i et sort/mørkegrått plasthus. En meget praktisk detalj er at skjermen er dekket av et lett utskiftbart deksel. En reservepakke med tre deksler får du kjøpt for ca. 250 kroner. Betjeningsknappene er i hard plast og oppleves som litt trå og uten klar respons. Formen er litt spesiell i og med at antennedelen er trukket ned øverst, og batterirommet danner en klump midt under. Active 10 er vanntett og tåler en dukkert.

Styr med joystick

Oppstartstiden oppleves ganske lik andre håndholdte GPS-er. Noen ganger går det så det suser med å finne posisjonen, mens andre ganger går det rett og slett tregt. Når den har posisjonert seg, har den god nøyaktighet både i tett skog og i åpnere terreng.

10 TIMER og 30 MINUTTER: Under batterilokket er det plass til tre LR6-batterier. De overlevde godt over ti timer i vår test.
10 TIMER og 30 MINUTTER: Under batterilokket er det plass til tre LR6-batterier. De overlevde godt over ti timer i vår test. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Den gummierte joysticken rett under skjermen gjør det enkelt å «kjøre» bortover på kartet og se på deler av kartet som ligger langt unna der du er.

Slik lager du en rute

Du kan lage ruter ved å markere en rekke veipunkter der du skal gå. Når ruta er ferdig, lagres den, får et navn og aktiviseres. Så er det bare å trykke START for å gå ruten. Hvis du vil dele denne ruten med andre som har samme GPS, kan ruten lagres på et SD-kort som den andre setter inn i sin Active 10. Hvis du har funnet en grei vei mellom to punkter og ønsker å ha dette som en rute, kan det registrerte sporet omgjøres til en rute og brukes av flere.

Klønete, navnløse "point of interest"

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Det jeg savner mest er enkel merking og gjenfinning av veipunkter - enten det er ei god moltemyr, et revehi eller en elgpost. Bakerst i bruksanvisningen fant jeg de imidlertid gjemt under betegnelsen POI (Points Of Interest). Med litt knappetrykking får du markert et POI enten der du er, eller et sted du har «kjørt» til. Da kommer det imidlertid bare opp et lite blått kors, ikke noe navn; det må du inn i POI-meny for å finne blant alle de andre punktene uten meningsbærende navn. Etter å ha lest bruksanvisningen fra perm til perm og trykket ivrig gjennom meny etter meny, har jeg fremdeles ikke funnet ut hvordan jeg får fram POI-navnet på kartet. Dette er et stort minus. Skal du endre navn, må du åpne POI-menyen, hente fram punktet, slette gammelt navn og legge inn nytt. Her er det et klart forbedringspotensial!

Enkel å bruke - velkjente kart

MINNE-KART: SD-kortet med kart eller andre data settes inn oppe til venstre på GPS-en.
MINNE-KART: SD-kortet med kart eller andre data settes inn oppe til venstre på GPS-en. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Active 10 presenteres som en plug-and-play GPS for dem som vil ha en GPS som funker fra det øyeblikket du slår den på første gang. Enheten leveres derfor klar til bruk med et SD-kort med de kartene du har kjøpt. Når du slår Active 10 på første gangen, skal den finne posisjonen sin og hente opp rett kart uten at du trenger å løfte en finger. I tillegg er de kartene som kommer fram, kopier av papirkartene vi kjenner i 1:250 000 og Norge 1:50 000. Dette gjør kartbildet lett å lese for alle som er vant til å lese papirversjonene.

Kartene leveres på SD-kort. Norge er delt i åtte regioner med ca. 91 kartblad i hver region.

Fungerer ikke på PC

På andre GPS-er er det lagt opp til at du kan overføre kart, veipunkter og ruter mellom PC og GPS-en. Da kan du for eksempel hente opp nye veipunkter eller ruter på en stor dataskjerm, fikse på dem og så legge det ferdige resultatet tilbake på GPS-en. Active 10 har ikke denne muligheten.

Hvem passer den for?

Hvem bør vurdere å anskaffe seg en Active 10? Vel, først og fremst de som vil ha en stor skjerm og gode, gammeldagse papirkart. For dem som kun vil bruke GPS-en til å se hvor i terrenget de er og hvor de bør gå, er denne midt i blinken. Hvis du derimot samler og organiserer store mengder POI-er, vil jobbe mest mulig på PC og kanskje ønsker utskrift av kart og POI-er, finnes det andre GPS-er som har bedre løsninger for dette.

DENNE KAN DU BYTTE UT: Et stort pluss ved Active 10 er at dekselet over skjermen er utskiftbart.
DENNE KAN DU BYTTE UT: Et stort pluss ved Active 10 er at dekselet over skjermen er utskiftbart. Foto: FOTO: Arne T. Hamarsland

Alt i alt: God bruks GPS - ikke optimal mot PC.

Til inspirasjon:

"The Gadget Show" har testet Satmap sammen med Garmin og Magellan. Se videoen her: