Test av skisokker fra X-Socks – Ski Metal
Glimrende skisokker
Sokkene er spesielt tilpasset høyre- og venstrefot.
Testerne: Aktivt testteam
Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.
I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.
Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.
Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.
X-Socks, Ski Metal
Interplaza AS, tlf. 21 50 51 50, www.interplaza.no, www.x-socks.com
Pris: 599 kroner
Material: 26 % merinoull, 25 % polyester, 23 % nylon, 19 % akryl, 5 % polypropylen, 2 % elastan.
Vask: Håndvask 40 grader
Farger: Sølv/antrasitt, gull/hvit
Annet: Produsenten har mange andre modeller til ulike idretter/aktiviteter
Sokkeforskning
Det er en stund siden en sokk var en sokk. Mange av de sokkene som er på markedet i dag er ganske tekniske, og det ligger gjerne mye forskning, prøving og feiling bak de endelige produktene.
Aktivt testteam har testet flere modeller fra sokkespesialisten X-Socks, og presenterer her en av favorittene så langt.
Metallisk glans
Blemmer eller kalde føtter gjør opplevelsene mindre trivelig - uansett om du er på skitur, jakt eller fottur. Vi i testteamet er storforbrukere av sokker og har etter hvert et godt erfaringsgrunnlag med denne type produkter.
I tillegg til at en sokk skal transportere fukt og garantere varme føtter, skal den beskytte foten. En av utfordringene er å finne sokker som ikke er for tøffe for føttene, samtidig som de skal være slitesterke.
Det første vi legger merke til med disse sokkene er at deler av den har en metallisk glans - den ser stilig ut. Etter at vi har tatt sokkene på, kjenner vi at de har en meget god passform og føles lett og luftig på foten.
Beskyttelsesputer
Når vi drar hendene over foten, kjenner vi at utsatte deler - som tærne, hælene, området rundt akillessene, baksiden og fremsiden av leggene og området rundt ankelen og oppe på vristen - har ulike tykkelser og "b eskyttelsesputer" som skåner mot press og mekanisk slitasje for å unngå gnagsår og irritasjoner.
Etter en tids bruk legger vi merke til de gode fukttransporterende og varmeregulerende egenskapene. Som sagt - ikke akkurat en billig bomullssokk, dette.
Vi har hatt to par av denne modellen inne til test i cirka fem måneder. De er ikke brukt daglig, men regelmessig - det ene paret ca hver tredje dag i denne perioden. De har vært brukt til fot- og skiturer høst og vinter, jakt og i alpinbakken.
Bortsett fra en liten friksjonsslitasje på den ene hælen på paret som er mest brukt, har de vist meget god slitestyrke.
Lite fotsvette
Ett problem for den som er aktiv og gjerne bruker tykke sko, er tendensen til å bli svett på føttene - noe som igjen gir våte sokker. Sokkene mister sin opprinnelige form, og man får større risiko for gnagsår. At man blir våt av svette fører til at man etter hvert blir kald.
Det er nok her vi opplever den største fordelen med disse sokkene. De holder på lite fukt, henger godt på foten og holder fasongen meget bra. Produsenten sier at designen på sokkene sørger for luftsirkulasjon helt under fotsålen. Dette kan vi ikke bevise/motbevise, men vi kan bekrefte at de synes å regulere temperaturen godt.
Lite fukt inn mot foten gjør den «luftig» og behagelig i bruk.
Materialet som er brukt lukter lite. Fotsålene er dedikert til høyre- og venstreføtter, tilpasset fotens anatomi.
Denne saken ble første gang publisert 17/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.