Biltema-utstyr under lupen

Bare møl eller billig moro?

Vi har testet fiskeutstyr for 500 kroner fra Biltema.

POSE OG SEKK: Med på kjøpet fikk gutta hver sin flunkende nye plastfiskeveske med Biltema-logo.
POSE OG SEKK: Med på kjøpet fikk gutta hver sin flunkende nye plastfiskeveske med Biltema-logo. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen
Sist oppdatert
DAGENS FØRSTE: Håkon med dagens første fisk, ei lita gjedde som falt for en rød curlytail-jigg signert Biltema.
DAGENS FØRSTE: Håkon med dagens første fisk, ei lita gjedde som falt for en rød curlytail-jigg signert Biltema. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen
Dette lukter barnearbeid lang vei

Hvorfor betale mer? spør Biltema, som også selger billig fiskeutstyr. Vi bestemte oss for å finne svaret, og utstyrte to erfarne sportsfiskere med 500 kr hver og beskjed om å kjøpe alt de trengte til en dags fisketur i Mjær.

- Jøss, se der. Bak i den kurven der.

Askerværingen Håkon Gregersen peker og gestikulerer. Oslomannen Eivind Thilesen snur seg rundt. De ser på hverandre. Smiler lurt.

Begravd under stangtuber og stangbager, ligger to fiskesett som ser mange hakk mer interessante ut enn de som henger plastpakket på veggen bak. På kurven henger det en lapp, der det mest iøynefallende er prisen: 159 kr.

- Dette er jo skikkelige saker, sier en lattermild Thilesen.

- Snelle av titangrafitt og greier. Det må jo være bra!

- Ja, et komplett sett. Så komplett at det leveres ferdig med backlash, ler Håkon.

Settet består av ei todelt komposittstang på 195 cm med EVA-stanghåndtak og ei Biltema 3500-snelle - av titangrafitt - lastet med noe som kan se ut som 0,25 mm-sene. Anbefalt slukvekt står ikke oppgitt, men katalogen sier 5-25 gram. Håkon legger også merke til at snellefoten er stripset til snellefestet.

- Jøss, denne må jo være beregnet på haifiske, ler han.

Velfylte vegger

Så snur begge seg 180 grader rundt. Det er på tide å konsentrere seg om det Thilesen omtaler som businessenden. Det første Håkon legger merke til er at spinnere mangler på den ellers så velfylte veggen. En skikkelig strek i regninga ettersom vi skal på tur til et vann med både abbor og gjedde.

Gutta plukker med seg ting de tror de kommer til å få bruk for på turen: Noen wobblere som ved første øyekast virker helt ok, en boks med hempesvivler, en boks med søkker og splitthagl, en boks med kroker i assorterte størrelser, slukskrin, krokløsner, meitedupper, utstansede sildesluker, ei pakke med gjeddefortommer, et jiggsett, ei bambusstang til å fiske agnfisk med, 200 meter sene og en hel dispenser med små skjesluker i vekter fra 4 til 7 gram, der det mangler tre deler.

Deretter går turen til kassa. Håkon ender opp med 8,50 kroner i neven etter at kassadama har fått sitt, mens Thilesen ryker på ei krone. Dessuten får begge ei gratis fiskeveske i tynn, hvit plast med Biltema-logo på kjøpet.

HALVLAKEN: Eivind Thilesen (t.v.) og Håkon Gregersen har 500 kr hver til rådighet, og de må kjøpe absolutt alt de trenger til en dags fisketur
HALVLAKEN: Eivind Thilesen (t.v.) og Håkon Gregersen har 500 kr hver til rådighet, og de må kjøpe absolutt alt de trenger til en dags fisketur Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Bare bambus

Vi er enige om å pakke opp alt utstyret for å gå det litt nærmere etter i sømmene når vi kommer fram til Mjær. Håkon kan imidlertid ikke dy seg. Han bare må ta en kikk på bambusstanga. Det blir fort klart at delene ikke er valgt av førsteklasses bambus. Da han monterer det ytterste leddet bryter alle sammen ut i latter. Den ser ut som den ytterste greina på et epletre. Surringene er heller ikke lakket, men malt.

- Dette lukter barnearbeid lang vei, ler Håkon, da han monterer sammen delene.

Han monterer dem fort fra hverandre igjen. For å bytte stanga. Det nederste leddet tålte nemlig ikke påkjenningen av å få det nest ytterste leddet presset inn i seg, og spjæret.

Vel framme ved Mjær pakker vi ut alt utstyret. Det første Håkon gjør er å snu sveiva på haspelsnella, og han noterer at skruen allerede er rusten. Vi sjekker også bremsen, som er så hakkete at alle får latterkrampe. For å si noe positivt, så noterer vi at snøreføreren iallfall går rundt. Stanga har utpreget toppaksjon av det myke slaget. Her er det få spenstige karbonfibrer å spore. Bunndelen virker derimot stiv som en stokk. Likevel er totalinntrykket positivt. Begge har tro på at det kommer til å virke som det skal.

Krokene i krokboksen virker også ok. Wobblerne ser også greie ut, selv om de ikke er utstyrt med de skarpeste krokene i skuffen. Jiggsettet inneholder både kropper, noen shads og noen curlytails, og jigghoder, både de vanlige runde hodene og noen med flat bunn. Kroppene ser overraskende bra ut, men krokene på blyhodene er grovslipte og sløve. Det mest positive som kan sies om skjeslukene, er den store fargevariasjonen, som spenner fra det spanske flagget til polkagris. De er lette og svært tynne i godset, men krokene ser ut til å være ganske ok.

Fisk på fjerde kast

UTVALG: Eivind Thilesen inspiserer utvalget hos Biltema.
UTVALG: Eivind Thilesen inspiserer utvalget hos Biltema. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Først trær gutta mark på kroksettet som fulgte med de vindskjeve bambusstengene. Planen er å fiske agnfisk. Så monteres haspelstengene.

Håkon er raskest, og er snart i gang med en jigg. Sena har så mye minne at det høres ut som et helikopter tar av rett i nærheten når han kaster, men han får jiggen mer enn langt nok ut til å få fisk. På det fjerde kastet, langs en sivkant ved land, hogger det. Ei lita gjedde forsøker så godt den kan å kvitte seg med den lille, røde curlytailjiggen, men Håkon parerer så godt han kan.

Da fisken er rett ved land, gjør den et siste utras. Da holder det på å gå galt. Slurebremsen hakker som tastene på en gammel skrivemaskin, og Håkon får et latteranfall som nesten blir skjebnesvangert. Fisken ender imidlertid på land, og Håkon noterer at stanga slett ikke er ueffen å kjøre fisk på. Kroken på blyhodet har også klart å trenge inn i den harde fiskekjeften, så helt håpløs er den åpenbart ikke.

Håkon tusler av gårde for å prøve ei vik et stykke unna basecamp, og kan snart melde om nok ei gjedde, denne gangen tatt på wobbler.

I mellomtida har også Eivind hatt sin første fiskekontakt. Ei gjedde glefser over en sitrongul shadjigg, men vil ikke sitte. Det er vanskelig å si hva som er årsaken. Det kan være den sløve kroken som hadde fortjent en omgang med et bryne. Det kan også være den slaskete toppen, som ikke akkurat er skapt for å drive sløve kroker inn i harde gjeddekjefter.

- Ikke turte jeg å lappe til skikkelig heller, av frykt for å ende opp som stangløs omtrent før turen har begynt, smiler Eivind.

Fiskesettet

Begge er enige om at snella trekker ned. Fett, olje og en snørefører som går rundt til tross.

Bremsen er så ujevn og hakkete at det er komisk, og bøylen på snella til Eivind må slås over manuelt. Snøreopplegget er heller ikke førsteklasses, for å si det forsiktig.

Stanga er hakket bedre, selv om toppen er slaskete, bunndelen stiv og sammenføyningen av holkene bærer preg av hastverksarbeid i et lavkostland. Likevel: Det virker, og våre testere gir det en klar firer når de skal vurdere kvalitet opp mot pris.

Biltema-test
Biltema-test Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Dette er ikke et sett du kjøper til sportsfiskere, men det ødelegger heller ikke fiskegleden for en junior som fisker i innlandet en gang eller to i året.

Toppknyttsettet

Den tredelte bambusstanga er ikke verd prisen. Selv om den bare er på 24,90 kr.

En rognekjepp er gratis, og gjør akkurat samme nytten. Eivind mener at den vindskjeve bambusstanga med løse, rødmalte surringer ikke en gang ville passert som blomsterpinner i leiligheten hjemme på Lindeberg.

Terningkast én.

Wobblerne

Den store, positive overraskelsen.

Biltema-test
Biltema-test Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

De er garantert ikke tanktestet én og én i de dype, finske skoger, men de er heller ikke noe dårligere enn andre lavpriswobblere vi har sett. Snarere tvert imot. De går overraskende bra - og rett - selv om krokene bør byttes. De fortjener også en annen og mer smidig wire enn den Biltema kan tilby.

- Det eneste negative jeg kan komme på, er at lakken åpenbart ikke tåler luft, for den begynte å flasse av da jeg tok wobbleren ut av plasten, kommenterer Håkon.

Uansett: Wobblerene, som koster fra 39,90 til 49,90, får en solid femmer på testterningen.

Jiggsettet

Også en positiv overraskelse. Plastkroppene virker ikke å stå noe tilbake for ting du finner i mer seriøse sportsfiskeforretninger.

KVALITETSSTEMPEL? Det skulle raskt vise seg at wobblerne fra Biltema slett ikke var så verst.
KVALITETSSTEMPEL? Det skulle raskt vise seg at wobblerne fra Biltema slett ikke var så verst. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Blyhodene fungerer i den forstand at de frakter jiggkroppene mot bunnen, men krokene er så grovslipte at det nesten er komisk. Jiggsettet består av 36 deler og koster 39,90 kr, og det er det absolutt verdt selv om du kaster blyhodene.

Terningkast fem!

Sluksettet

Et usedvanlig godt kjøp. I alle fall kronemessig.

For 30 sluker på 4, 5 og 7 gram må du ut med 169 kr, men våre testere klarte altså å få presset prisen ned 84,50 kr for 27 stykker - noe som gir en stykkpris på 3,13 kroner! Krokene er det egentlig ikke å si så mye på. De er verken dårligere eller bedre enn krokene du finner på andre billigsluker, og på langt nær så myke som vi kanskje hadde ventet. Slukene er imidlertid svært tynne i godset, og du må sveive vanvittig sakte for at de ikke skal flyte opp til overflata. Med det valgte fiskesettet var de bortimot umulige å kaste med, selv om Håkon kom opp med den geniale ideen å koble sammen to og to. På den positive siden noterer vi stor fargevariasjon, men på den litt glorete siden (tenk juletrepynt).

Juryens dom: Terningkast to!

Slukskrinet

FAVORITT: Den hvite Biltema-jiggen ble fort Håkons favoritt, og én av grunnene ser du her.
FAVORITT: Den hvite Biltema-jiggen ble fort Håkons favoritt, og én av grunnene ser du her. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Det ser nesten ut som et Plano-skrin.

Baksiden av prismedaljen er en svært knotete lukkemekanisme som krever tålmodighet og fingerferdighet. Gjør du det feil, og bruker for mye krefter, ender du fort opp med en liten plastbit i hånda.

Likevel: Terningkast fire.

Alt i alt

Ihuga sportsfiskere finner ikke særlig mye av interesse på Biltema. Fisker du derimot en sjelden gang, stiller saken seg litt annerledes.

SERIEKOBLING: Håkon fant ut at det kunne lønne seg å seriekoble de løvtynne skjeslukene.
SERIEKOBLING: Håkon fant ut at det kunne lønne seg å seriekoble de løvtynne skjeslukene. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Mye av fiskeutstyret virker jo. Men enkelte produkter er også bra nok til å tilfredsstille mer seriøse sportsfiskeres krav. Vi hadde for eksempel ikke hatt noe i mot å bruke Biltema-wobblerne igjen, vel å merke med skikkelige kroker. Jiggkroppene er også mer enn bra nok. Og vi ser ingen grunn til å betale mer for søkker og splitthagl enn det du må ut med på Biltema.

LURELUKKING: Slukskrinene så tilsynelatende bra ut, men lukkemekanismen var en sann tålmodighetsprøve. Thilesen besto ikke¿
LURELUKKING: Slukskrinene så tilsynelatende bra ut, men lukkemekanismen var en sann tålmodighetsprøve. Thilesen besto ikke¿ Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen
Så mye fiskeutstyr fikk Håkon Gregersen for 500 kroner på Biltema.
Så mye fiskeutstyr fikk Håkon Gregersen for 500 kroner på Biltema. Foto: Foto: Chris Appleby/Krister Ottesen

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også