Viewranger topografiske kart for mobil med GPS

Årets nyttigste mobilprogram

Et fantastisk kartprogram for deg som er utendørs.

ViewRanger GPS til Nokia
ViewRanger GPS til Nokia Foto: FOTO: JAN THORESEN
Sist oppdatert
ViewRanger GPS til Nokia
ViewRanger GPS til Nokia Foto: FOTO: JAN THORESEN

Glem Garmin og Magellan. Men det lille programmet ViewRanger på mobilen finner du frem i marka.

Les også:

Til nå har du måttet ha en egen håndholdt gps med deg på tur for å kunne se hvor du er. Dette er dingser kun laget for turbruk, og de har fortsatt en del fordeler i forhold til mobilprogrammet vi har testet. Mer om det senere.

I tillegg har du måtte tanke opp gps-en med kart for området du vil gå i. Klikk.no har testet en rekke håndholdte GPS-er.

Kan droppe kart og gps

Men de er dyre og du passerer raskt fem tusen med et par kart. Dessuten må du passe på to dingser (mobilen må du jo ha med uansett, i tilfelle du trenger hjelp) og sørge for at begge har strøm.

Mange mobiltelefoner har i dag innebygget gps. De brukes stort sett til bilkjøring eller for å finne frem i byen.

Muligheten for å få frem detaljkart over skog og fjell finnes i utgangspunktet ikke. For trygg navigering med gps på tur, må du ha kart med målestokk 1:50.000, slik at små stier, myrer og knauser er tegnet inn.

Det er dette ViewRanger fikser. Du installerer programmet på mobilen, tanker inn kartene for områdene du har tenkt å bevege deg i og fyrer opp programmet. Dermed har du en fullverdig tur-gps.

Overraskende gode kart

Det første som slo oss var hvor gode kartene var. Etter det vi kan skjønne er kartene identisk med kartene som har vært solgt som Garmin Topo Pro (og avløst av Garmin Topo Adventure som er enda bedre, les test her).

Bare når du overzoomer må ViewRanger gi tapt og blir kornete.

Vi testet på en Nokia N79 og nøyaktigheten var overraskende god. Vi kunne tydelig se hvilken side av grusveien vi stod på og den taklet godt høy skog. Den har også en kjekk funksjon som viser i hvilken retning på kartet du går, og om du er på vei mot målet.

Panoramafunksjonen er også imponerende. Den viser det i profil hva du ser. Dermed vet du plutselig hva fjellknausen, eggene og toppene du ser på heter.

Alle som har gått i fjellet vet det ofte kan være vanskelig å skille toppene fra hverandre. Med denne funksjonen blir det lett.

Noen ulemper

Men det er likevel fortsatt noen fordeler med å velge egen separat gps sammenkliknet med program på mobilen. En ting er at du vil ha mobilstrøm igjen selv om gps'en går tom for batteri.

En annen ting er at mobilen din ikke tåler vann. Du må derfor sørge for å ha den i en vanntett pose om du skal på en røff tur.

En separat gps gjør det også lettere å planlegge kompliserte turer. Da får du som regel et program til pc der du kan streke opp ruter på kartet som du senere kan gå eller sykle etter. Det er også lettere å analysere loggen fra hvor du har gått, se den på Google Earth og så videre.

Trenger du ikke slike funksjoner, vil du komme mer enn langt nok med ViewRanger. Prisen er også gunstig. Den koster fra 250 kroner og oppover. Men du må betale for ekstra kart.

I den billigste pakka får du med kart for 600 kvadratkilometer. Skal du ha kart over for eksempel hele Oslomarka, må du gå for pakken med 16.000 kvadratkilometer kart til 690 kroner.

Sjekk alternativene

Det finnes en konkurrent på markedet: programmet Garmin Mobile XT som fungerer med de fleste smarttelefoner.

Dette er rett og slett et lite program som gjør om mobilen til en Garmin GPS. Programmet koster fra seks hundre og inkluderer kjørekart for Norden. Du må kjøpe topografiske kart i tillegg, og å overføre disse til mobilen kartene koster rundt 750 per område.

Løsningene blir dermed en del dyrere enn ViewRanger, men fordelen er at du kan bruke samme kart som på separat GPS og at du får tilgang til en del avanserte funksjoner.

Vi lånte en Nokia N79 av Nokia og fikk låne kart av distributøren Geoinsight for å gjennomføre testen. Det kan være litt vanskelig å finne en nettbutikk som selger ViewRanger, men vi fant den hos lommekjent.no. Tips gjerne om billigere butikker i kommentarfeltet.

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også