Julebord og romjulsfest
Slik beholder du kontrollen på festen
Vet du egentlig hvordan du stopper i tide?

Har du en tendens til å drikke for mye på fest? Det trenger ikke å være slik.
Det er lett å la seg rive med av stemningen. Kanskje er sjefen raus og tilbyr fri bar eller kompisene fyller rundhåndet opp alle glass. Humøret stiger, og det er da det gjelder å stoppe i tide.
- Det er skikkelig kjipt å våkne neste morgen med vage minner om at du skjelte ut sjefen og danset halvnaken på bordet med kontoristen, sier Kari Lossius ved Bergensklinikkene.
Spis før festen
Black out og tømmermenn er heller ikke noe å trakte etter, og det er faktisk mulig å ha det gøy på fest uten at dette blir følgene.
- Start gjerne med å tenke litt gjennom hvordan det var på forrige fest eller julebord. Ble det en katastrofe, skal du ikke gjenta dette, sier Lossius.
Det å spise godt før du drar, kan hjelpe noe. Da ender du ikke med å drikke enda mer fordi du er så sulten.
- Vær dessuten forsiktig så du ikke drikker for mye hvis du går på vorspiel. For en jente på 50 kilo er det mer enn nok å drikke to glass vin der, sier hun.
Ble det tømmermenn likevel? Slik får du bukt med dem.
Planlegg drikkingen
- Bestem deg også for hvor mye du vil drikke før du drar på festen. Det er mye lettere å stoppe i tide hvis du har bestemt deg på forhånd enn det er å vurdere mengden underveis, sier daglig leder i Av og til, Kari Randen.
Dette er en organisasjon som jobber for godt alkovett i hverdagen.
- Det å utvise alkovett innebærer at man tenker seg om før man drikker, sier hun.
Er du i tvil om du har et alkoholproblem, ta testen her.
Tell enheter
På festen vanker det sikkert både vin, øk, akevitt, drinker og konjakk, men du behøver ikke å smake på alt.
- Tell enheter underveis, og drikk et glass med noe uten alkohol for hvert glass vin, øl eller annen alkoholholdig drikke. La det så gå en times tid før du drikker mer alkohol, sier Lossius.
Hun forteller at lykkepromillen er langt lavere enn de fleste nordmenn tror.
- Skål med vin eller øl og drikk deg utørst på vann. Dans og snakk mye, og slutt helst å drikke noen timer før leggetid slik at du slipper å legge deg på stigende promille, sier hun.
Pass på venninnene
- Det å følge disse forholdsreglene har bare fordeler. Du har fått beveget deg masse, du har hatt det hyggelig i samtale med venner eller kollegaer, du vet hva du har gjort og du har brukt lite penger. Det er helt klart en vinn-vinn situasjon, sier Lossius.
Hun minner også om at det kan være lurt å alliere deg med en venninne. Gjør avtale om å si i fra til hverandre hvis det begynner å bli for mye alkohol og om å følge hverandre hjem når det er på tide å avslutte festen.

Husk at kvinner blir fortere fulle enn menn.
Koselig for alle
Randen anbefaler også at du skjenker morgendagen en tanke før det tar helt av. Husk at det kommer en hverdag etter julebordet, vennefesten og bryllupet til søsteren din.
- Det er mange som har julebord med en veldig flau ettersmak. Husk at du skal møte kollegaene dine igjen i morgen, og det er dessuten også viktig å huske at firmafesten skal være trivelig for alle, sier Randen.
Det at man i mange bedrifter opplever at kun halvparten melder seg på julebordet, kan være et viktig signal å ta.
- Da blir det ikke lenger en hyggelig feiring for alle på jobben, sier hun.
Ekle opplevelser
Undersøkelser Av og til har gjennomført viser også at dette ikke nødvendigvis alltid er tilfellet. En av seks svarte at de har sagt eller gjort noe de angret på på julebord, og en av fire har opplevd ubehagelige situasjoner når kollegaer var beruset.
- Dette gjelder med andre ord mange - ikke bare de som ikke drikker, sier hun.
Hun mener alle bør ta seg bryet med å kjenne etter om stemningen på festen er god eller ikke. Gjerne litt tidlig, for det kan være verre å legge merke til om man er med på å lage dårlig stemning når man allerede er beruset.
En fin happening
Kari Randen anbefaler også at man lager noen kjøreregler før for eksempel et julebord.
Gi gjerne festen et tema slik at man ikke har alt fokuset på baren.
- De litt mer innovative arbeidsmiljøene gjør dette i dag. De er mer opptatt av gode opplevelsene og det å lage en bra happening enn drikkingen. Det betyr ikke at man ikke skal drikke alkohol på festen, men rett og slett at man fokuserer på noe annet også, sier hun.
Mye drikking i desember
Desember er den måneden vi drikker aller mest, og det er ikke så rart. Få måneder har like mange drikkeanledninger som julemåneden. Vi går fra julelunsj til julebord og fortsetter med julebrunsjer og familiemiddager.
- For en del kan dette bli for mye, og det er faktisk mange som opplever at det kan være vanskelig å slutte å drikke etter julen og andre ferier. Det er derfor greit å huske på at alkohol ikke er som andre godsaker, sier Randen.
Og at festfylla kan være svært skadelig for hjertet.
Tenk dessuten gjennom om det egentlig er nødvendig å drikke alkohol i juleselskapet når barn og ungdom til stede.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Trening og alkohol: Du tror vel dette er greit