Tobakk: Import og reklame
«Røyk til 27 kroner pakken»
Se hvor mye du egentlig må betale - og om det er lovlig.
I norske debattfora på Internett spekuleres det for lengst nokså heftig i kjøp av røyk online. Det må da være masse å spare uansett toll og avgifter, og hvem har vel hørt om Marlboro-hunder? Men er det lov, hva er lov og er det lurt?
«Billig cigg»
En av netthandlene som tilbyr sigaretter til spottpris er den svenske nettbutikken Billigacigg.hemsida24.se som sprer om seg med masseutsendt reklame på e-post om dagen, såkalt søppelpost eller spam. Butikken lokker med sigaretter helt ned i 27 kroner pakken, og lover kundene at dette er totalprisen fordi de holder til «utanför Sverige».
Nettbutikken skal også ha snikannonsert en kort stund på finn.no, før den forsvant fra portalen. Eksempelet er ikke ukjent for Tollvesenet som også kan fortelle at både snikannonsering for salg av røyk online og diskusjonene rundt dette, også har nådd Facebook.
- Vi følger jo med på hva som blir tilbudt på nettet når det gjelder ulovlige varer, også sigaretter. Vi har for eksempel kommet over tilfeller av nettbutikker som er hjemmehørende i Sverige, men varene kommer fra Thailand. Vi har stoppet en del sendinger som kommer derfra nå, sier kontorsjef i Tollvesenet Oslo og Akershus, Jon Aspelund.
Lovlig hvis...
Men hva sier egentlig loven om import av sigaretter til eget forbruk? På toll.no står en oversikt over varer det er forbudt å importere til Norge. Her står tobakk øverst på listen. Det kreves en spesiell tillatelse, står det, og man henvises til Helsedirektoratets nettsider.
- Dersom tobakksvarer er merket med norske helseadvarsler og det betales toll og avgifter er det lov å importere tobakksvarer til eget forbruk, sier imidlertid Anne Hafstad, avdelingsdirektør, avdeling nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.
Så har vi klarhet i det. Men - det er likevel lite som tilsier at det å kjøpe røyk på nettet fra et annet land, blir en lovlig affære.
Import av tobakk
Det kreves ingen importbevilling/spesiell tillatelse for å importere tobakk til eget forbruk, men det må registreres hos tollvesenet lokalt.
Merk deg at selv om det i utgangspunktet er tollfritt å importere sigaretter til Norge, så krever Tollvesenet inn tobakksavgift og moms, og alt som skjer i denne prosessen er likevel en del av det som kalles fortolling.
Her er det lett å bli forvirret.
Med toll i forbindelse med import av tobakk til eget forbruk menes altså ikke skatt, men særavgifter, som tobakksavgift og moms.
Se informasjon hos Tollvesenet.
Videre påløper moms ved innførsel. Se informasjon om dette hos Tollvesenet.
Dersom du fortsatt har spørsmål om netthandel, kan du kontakte ditt lokale tollsted eller Tollvesenets infosenter på telefon 0 30 12.
- Sigarettene er jo ikke merket! Det er det som er. For det første blir det derfor veldig dyrt for deg og for det andre aner du ikke hva du kjøper. De kan være produsert falske og inneholde mye mer giftstoffer enn det som er vanlig. Du har egentlig ingen kontroll, advarer kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet Oslo og Akershus.
Ikke overbevist? Sjekk disse grunnene til å la være:
1. Tvilsom markedsføring
Å reklamere for tobakk er på alle måter forbudt i Norge. Hovedbestemmelsene i Tobakkskadeloven er at alle former for reklame for tobakksvarer er forbudt. Reklameforbudet gjelder i alle medier.
Det er altså i strid med norsk lov å sende reklame via e-post og på annen måte snik-annonsere for tobakk i norske kanaler, slik flere av disse nettbutikkene gjør.
Formålet med Tobakkskadeloven er å begrense helseskadene som tobakksbruk medfører - inkludert hårtap.
Hensynet til unge veier spesielt tungt, derav også aldersgrensen på 18 år for å få kjøpt røyk, også regulert i Tobakkskadeloven. Kan du for eksempel være sikker på at nettbutikken ikke selger røyk til mindreårige? Forskning viser at halvparten av ungdom fra 13 til 17 år kjøper sigarettene og snusen sin selv.
2. Misvisende pris
Med toll i forbindelse med import av tobakk til eget forbruk menes altså ikke skatt, men særavgifter, som tobakksavgift og moms, og disse kommer du ikke unna. Bare tobakksavgiften i 2011 er 2, 27 kroner per sigarett, eller 454 kroner per kartong. I tillegg kommer merverdiavgiften på 25 %. I tilfellet med den svenske nettbutikken nevnt innledningsvis koster sigarettene deg egentlig rundt 900 kroner per kartong, og ikke 270 kroner.
Mer om avgifter på tobakksvarer kan du lese her.
Men så lenge du holder deg til kvoten, og ikke overstiger prisen du kan kjøpe for før du må betale toll, blir du vel ikke stoppet, spekuleres det i debattforaene. Nei, du må faktisk reise selv for å ta med deg den toll og avgiftsfrie kvoten. Du kan ikke handle den på nettet. Alkoholholdige drikkevarer og tobakksvarer er også unntatt fra 200 kroners-regelen.
3. Mangler norske helseadvarsler
EU-regler som Norge er forpliktet til å følge sier dessuten at importert tobakk må inneholde en helseadvarsel på mottakerlandets språk. Det er med andre ord forbudt å innføre tobakksvarer til Norge som ikke er merket med norske helseadvarsler: "Røyking dreper" eller "Røyking er svært skadelig for deg og dine omgivelser". Dette står beskrevet i Forskrift om innhold i og merking av tobakksvarer.
fra Helse - og Omsorgsdepartementet (HOD). Tollvesenet kan holde tilbake varene, og saken sendes videre til HOD som er regelverkseier.
Mer om merking av tobakk, står å lese i Avgiftsrundskrivet side 20.
4. Juks med pakkelappen
Alle pakker som sendes til Norge skal sendes med varedeklarasjon, og dersom en nettbutikk lover deg at du ikke skal betale noen avgifter, lover den deg egentlig at den sender deg pakken din med en pakkelapp som "juger". Sigaretter er som sagt avgiftspliktige og diskresjon er ikke akkurat i din favør hvis pakken din blir stoppet i tollen.
Om det står noe annet på pakken og Tollvesenet finner ut at den inneholder sigaretter, blir pakken beslaglagt.
Feildeklarering og uriktig fremleggelse av priser kan medføre en bot på opp til 5000 kroner, for små mengder.
5. Kan være kopier
En annen ting det kan være greit å være klar over er at det finnes piratkopier av sigaretter som blant annet selges i Øst-Europa. Piratkopierte sigaretter kan bli tilbakeholdt av Tollvesenet som kontakter rettighetshaver, som igjen velger hvordan saken tas videre. Dette går på det som i loven kalles krenking av immaterielle rettigheter.
I tilfeller der det skulle oppstå strid mellom en privatperson og den som har patent på sigarettmerket, står saken mellom disse to, og blir avgjort i retten.
Analyser foretatt i laboratorier indikerer dessuten at piratsigarettene kan inneholde sterkere konsentrasjoner av giftstoffer enn originalene som selges i butikk. Dette kan gi økt helserisiko.
Vet du forresten hvilke giftstoffer vanlig røyk inneholder? Ta testen her.
6. «Snuskete» bransje
Alt i alt er det lett å bli blendet av at noe er billig, og det er ingen som kan forby deg å spekulere i " supertilbud". Men det kan være lurt å tenke litt over hva du risikerer at du kjøper og hva slags virksomhet du egentlig støtter ved å gjøre det.
Kjøpes røyken inn veldig billig siden den kan selges videre til deg så billig? Hva er sammenhengen her? Og føler du deg trygg på veldig billig røyk? Pleier billig å bety kvalitet? Og hva vet du egentlig om ulovlig import av tobakk, som smugling? Hva vet du egentlig?
7. En nettbutikk du ikke kjenner
Og til slutt, ville du lagt igjen kontaktopplysninger i denne eller en lignende nettbutikk? Nettvett gjelder ved all netthandel.
Hvorvidt du har tillit til butikken du handler i er riktig nok subjektivt, men et viktig råd er å se etter hengelåssymboler og/eller s-en i nettadressen (https). Hvis du er usikker på om du bør legge igjen kredittkortopplysninger (og andre opplysninger): ikke gjør det!
- Akkurat som ved vanlig handel, gir vi ikke viktige personopplysninger til folk vi ikke stoler på. Det bør vi heller ikke gjøre på nettet, sier Elisabeth Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.
Klikk.no har ikke lyktes i å komme i kontakt med kontaktpersonen for nettbutikken vi har brukt som eksempel.
Kilder: Tollvesenet, Toll- og avgiftsdirektoratet/ Særavgiftsavdelingen, Helsedirektoratet, Statens institutt for rusmiddelforskning og Post- og teletilsynet.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Dette får deg til å stumpe røyken
Bedre å røyke en tjuepakning i helgen enn tre sigaretter hver dag
Eks-røykere like sunne som ikke-røykere
Denne saken ble første gang publisert 01/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.