Opprettholde nyttårsforsettene
Derfor skal du utsette nyttårsforsettene
1. januar er på ingen måte en magisk dato.
Et nytt år er like rundt hjørnet, og kanskje har du planer om å gjennomføre det samme nyttårsforsettet som du prøvde på i fjor, og året før der igjen, men som du ikke klarte å gjennomføre.
Det er en enkel grunn til at du ikke klarte det, spesielt hva gjelder trening. Det er nemlig ikke nødvendigvis så lurt at du setter deg det samme målet til første dag i nytt år, nå igjen, dersom det har gått galt tidligere.
For ambisiøs for tidlig
Cecilie Ystenes er mentaltrener i RAW trening, og har skrevet bok om mental styrketrening som skal få deg til å tenke bedre for å nå målene dine.
Hun forklarer at det er individuelle årsaker til at nyttårsforsettene ikke nås når det kommer til trening.
- Det kan være alt fra manglende eierskap til målet, til at endringer oppstår i livet som gjør at du mister motivasjon eller blir for ambisiøs for tidlig.
For dersom du skal nå målet ditt, er første bud å ha eierskap til det.
- Det betyr at du må kjenne at du vet hvorfor du ønsker å nå akkurat dette målet, og at det er viktig for deg og ikke andre rundt deg, forklarer Ystenes.
Hun mener det er viktig at målet er konkret nok, i tillegg til at du starter realistisk og er flink til å justere underveis dersom det er nødvendig.
Velger minste motstandsvei
En atferdsendring krever mye innsats, og derfor også mye motivasjon.
- Dersom du har satt deg et nyttårsforsett om å starte å trene, og ikke trener fra før, er det lett å velge minste motstandsvei. Det er slik vi mennesker er satt sammen.
Det forklarer psykologspesialist ledende fagsjef i ExtraStiftelsen, Jan-Ole Hesselberg.
Han sier at dersom du ønsker å begynne å trene, så trener du lite i utgangspunktet. Du bør da være klar over at treningsvanen ikke endrer seg bare ved at du bestemmer deg for å starte.
- Kunsten er å bevare motivasjonen du har når du starter lenge nok til at du har etablert en vane som ikke koster deg så mye, sier han, og fortsetter:
- Det skal ikke koste deg like mye å dra på trening etter et halvt år. Målsetningen er å gjøre det til en vane, slik at kostnaden er så liten som overhodet mulig.
De fleste feiler
Og ifølge Hesselberg, er det store spørsmålet hvordan du skal klare å holde på nyttårsforsettet ditt.
- Mange feiler spektakulært på nyttårsforsettene sine, men det finnes ingen gode svar på hvordan holde på dem, for da hadde vi alle klart det, sier han.
Og 1. januar er på ingen måte en magisk dato.
- Begynn for eksempel 15. januar i stedet, så bryter du koblingen til den magiske datoen, sier Hesselberg.
Han legger til at dersom du starter treningen 1. januar, begynner du sammen med mange andre som sannsynligvis bryter om en måneds tid. Da kan det være lett å bli dratt med ned, fremfor å fullføre.
- Det viktigste er å starte når det ikke er så mange andre ting som skjer i livet ditt samtidig, da har du et godt utgangspunkt.
Trene opp viljestyrken eller ikke?
Tidligere ble det å trene opp viljestyrken sett på som en spennende mulighet, og ifølge Hesselberg tydet enkelte studier på at det var en god strategi. Nå har det imidlertid kommet andre studier som viser at det ikke er så lett likevel.
- Det er noen ting som kjennetegner dem som klarer å gjennomføre nyttårsforsettene, og det er blant annet at de har mer konkrete målsettinger, forklarer han.
Det er nemlig typisk å ikke ta nyttårsforsettet så alvorlig dersom det ikke er konkret nok, og det er enklere å la det gli ut.
Hesselberg mener at dersom du skal nå målet ditt, må det være et mål du vet er realistisk nok. Å si at du skal trene mer er et typisk eksempel på et lite spesifikt mål.
- Vær så konkret som mulig, for eksempel at du skal være aktiv 30 minutter fire dager i uken, fremfor at du skal begynne å trene.
Ystenes er enig.
- Studier viser at konkrete og utfordrende målsettinger genererer til økt innsats og måloppnåelse, mer enn vage og generelle mål, understreker hun.
Dropp halvhjertede forsøk
Men går du ikke inn for å eie det nye prosjektet ditt og fullføre, mener ekspertene at du like gjerne kan droppe å sette deg et nyttårsforsett.
- Ikke begynn bare fordi det er 1. januar, gi det heller et ordentlig forsøk på et senere tidspunkt når du har samlet opp nok motivasjon til å fullføre, råder Hesselberg.
Ystenes råder heller ingen til å starte bare for å starte.
- Ikke lag et nyttårsforsett dersom du vet du ikke kan følge det opp, det skaper bare negativitet og lav selvtillit, poengterer mentaltreneren.
Tilrettelegging er nøkkelen
Et viktig element i all atferdsendring, uansett hva det måtte være, er at vi mennesker er eksepsjonelt late, og alltid velger det som er enklest mulig. Ofte blir det å bare droppe treningen.
Hesselberg råder deg til å legge til rette for at det skal være så enkelt som mulig å gjennomføre treningen.
- Ha alt tilgjengelig hele tiden. Legg treningsklær litt rundt omkring, for eksempel på jobb eller i bilen. Da blir det enklere å ta de valgene du ønsker, tipser han.
Ikke vent på motivasjonen
Men samtidig som du ikke skal tvinge inn et nyttårsforsett, må du forplikte deg, og ikke bare sitte og vente på motivasjonen.
Det gjelder å starte når du har lyst og er klar, men du kan også legge til rette for motivasjon, ved å for eksempel inngå avtaler.
Hesselberg tipser om at du kan sette et annet, tydelig mål, utenom treningsmålet.
- Det kan for eksempel gå ut på at du gir en sum med penger til en venn, som vedkommende må overføre til en organisasjon du ikke liker som en gave fra deg, dersom du ikke fullfører målet ditt, sier han.
Men klarer du det får du pengene tilbake.
- Det er en kontrakt som kan gi den motivasjonen du kanskje mangler. Du har en frykt for å miste pengene, samtidig som det ligger en belønning i å nå målet. Det er ingen garanti, men en enkel måte å samle motivasjon på.
- Husk også at det er det samme om du starter 1. juni som 1. januar, det viktigste er at du vil det nok, avslutter han.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!