- Min matpakke bestod av 12-13 brødskiver
- Man må tørre å spise for å få resultater, sier håndballspiller Linn-Kristin Riegelhuth Koren.
Olympiatoppen, OSLO (SIDE2): Håndballstjernen slår et slag for matpakka.
- Hjelper ikke å bare trene
Linn-Kristin Riegelhuth Koren (30) er en av Norges beste håndballspillere og spiller i dag for Larvik Håndballklubb og det norske landslaget.
30-åringen har i tillegg en bachelor i ernæring og «Linka» er ikke i tvil om at kostholdet er en avgjørende faktor for hennes suksess på håndballbanen, noe hun også er opptatt av å formidle til andre.
- Man trenger et allsidig kosthold for å lykkes både med treningen og ellers i hverdagen, sier Linn-Kristin Riegelhuth Koren.
- Det hjelper ikke bare å trene, trene, trene. Både trening og kosthold må til.
Viktig med karbohydrater
Side2 treffer håndballstjernen i forbindelse med fagseminar om idrettsernæring der hun blant annet påpeker viktigheten av å spise variert og det å få i seg nok mat for å se resultater av treningen.
Selv har «Linka» alltid med seg matpakke.
- Jeg har alltid hatt med matpakke og har det fortsatt. Da jeg var yngre så kom jeg på skolen med en matpakke som inneholdt 12-13 brødskiver, med mellomleggspapir mellom hver skive, salatblader og frukt og grønt. Det måtte til, sier hun.
- Det handler om gode rutiner og jeg hadde flinke foreldre som var opptatt av at jeg skulle spise nok.
Håndballproffen synes også det er viktig å få frem at man ikke skal være redd karbohydrater. For Linn-Kristin er det pasta som gjelder for å fylle opp glykogenlagrene før en håndballkamp.
- For meg er karbohydrater viktig. Og det er gøy å kjenne at batteriene er fulladet når man skal spille kamp.
Man må finne sin balanse
Samtidig er håndballspilleren også opptatt av å påpeke at det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er det optimale kostholdet da dette vil være individuelt.
- Alle har ulike hverdager og også ulike tanker og erfaringer om hva som fungerer for dem, sier hun.
- Min mening er at man må finne ut hva som passer for hver enkelt. Ta deg et kakestykke på bursdag hvis du har lyst til det, men ikke gjør det hver dag.
- Alt med måte, men man må ta noe valg. Jeg hadde aldri orka å prestere på banen hvis jeg bare hadde spist dårlig mat, understreker Larvik-spilleren.
Linn-Kristin sier også at hun elsker frukt og grønt, og at det som oftest blir mer enn «5 porsjoner om dagen».
- Jeg har alltid med meg frukt eller grønt. Så slipper jeg at blodsukkeret daler og i tillegg sparer man jo penger, påpeker hun.
Typisk dagsmeny for Linn Kristin:
1. Frokost (ca 06:45) Drikker hjemmelaget smoothie
Økt (07:20-09:99) Drikker sportsdrikk
Restitusjonsinntak: Sjokomelk og noe frukt etter økta
2. Frokost (09:00) Brødskiver med pålegg (ofte kjøttpålegg og grønnsaker, vann og frukt)
Lunsj: Pastasalat, omelett + frukt, melk og juice
Mellommåltid 1: Frukt og rotgrønnsaker
Mellommåltid 2: Brødskiver med variert pålegg. Evt pasta hvis tid
Økt 2: Drikker sportsdrikk
Restutisjonsinntak: Sjokolademelk
Middag: Alltid ris, pasta, potet, og kjøtt eller fisk og ofte salat. Følger tallerkenmodellen.
Kveldsmat:
Brød, noe skyr/vaniljekesam med frukt.
- Det er billigere å ha med seg noe i stedet for å stadig gå inn på en kiosk og kjøpe noe der som kanskje koster dobbelt så mye som i en vanlig matbutikk.
Spiser på McDonalds
30-åringen er også opptatt av matglede og at det å spise et måltid sammen med andre skal være en positiv opplevelse.
- Det er så utrolig viktig med matglede, man øker følelsen av å lykkes og at man fungerer, sier Linn-Kristin som avslører at hun og resten av det norske håndballandslaget også spiser «junk food».
- Det hender vi spiser på McDonalds, men det er i så fall etter kampen! I et mesterskap ble det for eksempel en greie å bestille Chicken McNuggets for hver kamp vi vant, ler hun.
Hva er dine beste kostholdstips for barn og unge?
- Unge må tørre å spise nok. Og man må tørre å prøve nye ting.Det viktigste er å ha et variert kosthold og å oppleve en trivsel med maten, sier Linn-Kristin til Side2.
- Også er det viktig med gode og positive foreldre som bidrar til at man får litt av det ene og det andre når det gjelder mat.
Denne saken ble første gang publisert 17/09 2014.