TEST AV PULSKLOKKER
Norgesmesteren foretrekker den billigste pulsklokka i testen
Særlig én detalj gjør at testvinneren skiller seg ut.
Om testen:
TESTPANEL: Langrennstrener og idrettssstudent Marius Prestegård (24) og Karoline Finne (22), idrettsstudent og mellomdistanseløper for Gular, med NM-gull i terrengløp og NM-bronse på 1500 meter.
TESTMETODE: Klokkene er testet på løping i ca. halvannen måned totalt. Ulike typer økter for å få en grundig evaluering av puls- og gps-basert funksjonalitet.
TESTKRITERIER: Design, utforming og brukervennlighet, teknisk kvalitet og analyse/sammendrag.
Må du bla opp 4000 kroner for en pulsklokke? Og duger pulsmåling på håndleddet? Det første spørsmålet kan vi svare nei på med en gang. Det andre får du svar på litt lenger ned.
I 2014 tok vi for oss pulsklokkenes Formel 1, siden det kom nye toppmodeller fra såvel Polar som Suunto og Garmin. Klokkene i denne testen ligger et godt hakk under i pris, men alle har integrert GPS. Vi har testet hvor godt klokkene egner seg til løpetrening, med vekt på puls- og GPS-baserte detaljer.
Som fagekspertise har vi med oss langrennstrener og idrettssstudent Marius Prestegård (24) og Karoline Finne (22), mellomdistanseløper for Gular, med NM-gull i terrengløp og NM-bronse på 1500 meter (2014).
Tre på topp
Det er så jevnt i toppen at vi måtte la pris være utslagsgivende da vi skulle kåre en testvinner denne gangen. De tre beste, Polar M400, Garmin Vivoactive og Suunto Ambit 3 Run, har alle ulike fortrinn.
Polar M400 får du for rundt 1700 kroner inkludert pulsbelte, og det er virkelig et produkt som gir deg mye for pengene.
Klokka får toppkarakter på brukervennlighet. For eliteløper Finne er det grundig og informativ puls-analyse som er viktigst, og på det punket er Polar-klokka både best og mest brukervennlig, synes hun.
- Min favoritt, ved siden av Garmin. Den har alt jeg trenger og er den beste underveis i treningsøktene, med en stor knapp som det er lett å plotte inn lap-tider med, sier Karoline Finne.
En slik detalj er viktig for en løper med mange intervall-økter, men også for den ivrige mosjonisten.
Test av pulsklokker
Det som trekker litt ned for Polar M400, er noe treg lasting av GPS-signalene. Der er Garmin Vivoactive suveren:
- Garmin Vivoactive er helt komplett, med få mangler. Den har dessuten akselerator, som gjør at man får fartsmåling innendørs. Det er den alene om, sier Karoline Finne.
Klokka har utrolig mange muligheter, også lasting av mail, sms og værmelding, om du synes sånt er viktig når du skal trene, samt spesialfunksjoner for alt fra sykling til golf. Dessuten kan den synkes med mange populære treningsapper, som Strava.
- Jeg synes personlig både Suunto, Garmin og Polar er veldig gode klokker. Men Garmin er nok en liten favoritt, på grunn av alle smartfunksjonene, sier Marius Prestegård.
Vårt eneste reelle ankepunkt mot Vivoactive er touch-knappen. Det er fint med berøringsskjerm til mye, men vi opplever det som upraktisk til å plotte inn lap/rundetider, og med hansker på kan du ikke bruke den i det hele tatt.
Stor, men bunnsolid
Suunto Ambit 3 Run er den tredje klokka vi gir en femmer i testen. Enkel meny, gode visninger og enkle knapper under bruk, trekker opp.
- Det er veldig lite å utsette på denne, unntatt at den er litt stor, men det blir mer en smakssak, sier Karoline.
Suunto bruker litt varierende tid på å laste GPS-signalene. Den er alene i denne testen om å tilby restitusjonsmåling, og utstyrt med navigasjon og kompass. Det er også et pluss at den er kompatibel med mange uavhengige digitale treningsapper, som Strava.
Klokka er imidlertid ganske stor og maskulin - den passer mindre bra på smale jentehåndledd. Som med Polar M400 sliter vi i blant litt med å finne GPS-signalene.
Puls på håndleddet
Vi har i denne testen også tatt med to pulsklokker som måler puls på håndleddet, TomTom Multi-Sport Cardio og Fitbit Surge, den første aktivitetsmåleren fra Fitbit sSom har både pulsmåling og integrert GPS.
Av disse to forventet vi mest av TomTom Multi-Sport Cardio, og ble tilsvarende skuffet. Pulsmåling er som ventet ikke like stabilt som med et pulsbelte, men hakket bedre med TomTom enn med Fitbit Surge.
Felles for klokkene med håndleddsmåling er at pulsmålingen fungerer litt ustabilt når pulsen er relativt lav, men bedre når kroppen er varm og intensiteten høyere.
For få detaljer
Imidlertid synes vi detaljnivået i analysen er litt for overfladisk i TomTom-klokka. Det er også litt klønete løsninger i programvaren, som at sammendragene er delt opp per sportsprofil. Touch-knapp for håndtering underveis trekker ned, som det gjør for Garmin - dette er upraktisk!
Men det er godt å slippe pulsbeltet. Og hvis du er mosjonist uten krav til detaljert puls-analyse, er TomTom Multi-Sport Cardio et bra alternativ.
Fitbit-klokka måler puls og har GPS, men har lite funksjonalitet som utnytter dataene. Det kan hende det kommer mer av dette etter hvert, men enn så lenge er dette primært en avansert aktivitetsmåler og en heller ufullkommen treningsklokke.
MRK: Alle prisene i testen er laveste nettpris vi har funnet, for klokke inkludert pulsbelte.