TEst av piggsko til vinterløping

Test av piggsko til vinteren

Den beste piggskoen får terningkast seks fra et samstemt testpanel.

PIGGSKO TEST: Vi testet 6 løpesko til vinterføre. Noen av disse er glitrende å løpe med, selv på glattisen. FOTO: Erik Hannemann
PIGGSKO TEST: Vi testet 6 løpesko til vinterføre. Noen av disse er glitrende å løpe med, selv på glattisen. FOTO: Erik Hannemann
Først publisert Sist oppdatert

Om testen:

Skoene er testet i en periode på 5-6 uker av to kvinner og to menn. Vi har løpt på ulike måter, langtur/intervall, fort/sakte, på alle typer vanlig vinterunderlag, fra glatt asfalt til ren is, snø, is med snø til grusstrødde vinterveier og skogsterreng med vinterføre. 

Utvalget av sko er basert på innspill fra ledende forhandlere og leverandører. Oslo Sportslager og Sport 1 har bistått med logistikk-hjelp.

Testpanel:

Veslemøy Hausken Sjøqvist, tidligere norgesmester på 800 og 1500 meter, sju NM-medaljer totalt - senere matratonløper.

Geir Vågen, aktiv supermosjonist med maratonpers på 2.56. 

Maren Haugeto, mosjonist og fast treningstester for Det Nye Shape Up.

Morten Solli, mosjonist og testansvarlig i Klikk.no

Testkriterier (med vekting):

grep (30 %), løpsfølelse (40 %), passform og komfort (30 %)

Skoene er veid av testpanelet - referansen her er alle sko brukt av en testløper som normalt har størrelse 44.5/45 - størrelsene i testen varierer mellom 45 og 46. 

Løper du om vinteren? Det er ingen grunn til å la være med det, om du bare er godt nok skodd. Og med en snøfattig vinter blir det ikke mindre aktuelt.

Sjekk vår nyeste stortest (2017) av løpesko her . Vi har også nylig testet pulsklokker som måler puls på håndleddet.

Er det tørt nok, greier du deg fint med helt vanlige løpesko med en litt god såle, eller terrengsko, som vi testet sist høst.

Men som regel vil vinteren gi glidende overganger mellom mange ulike typer underlag, fra tørr og glatt asfalt til is, glatte veier som er strødd, snø, is med litt snø på, mye snø, rein holke, holke med overvann og så videre.

Du kan selvsagt bruke brodder eller pigger som du setter i selv- vi har testet dette også. Men i denne testen av vinterløpesko, er det pigger som gjelder - skoene er målt på hvor godt de takler de ulike underlagene som er typiske for sesongen.

- Wow, er det mulig?

Vi har vært heldige med været i testperioden fra desember til starten av januar, og fikk testet skoene på alle underlagene nevnt over.

I testpanelet har vi med Veslemøy Hausken Sjøqvist, tidligere norgesmester på 800 og 1500 meter, Geir Vågen, supermosjonist og maratonløper på høyt nivå, Maren Haugeto, erfaren mosjonist og fast treningstester for Det Nye Shape Up, og undertegnede.

Av de seks skoene vi har testet, er det særlig to som utmerker seg, VJ Sarva D'vil og Salomon Snowcross. Sarva-skoen får toppkarakterer fra et samstemt testpanel:

- Wow-følelsen kom med disse. Det er de klart beste skoene for løpere, sier Veslemøy Hausken Sjøqvist.

- Du kan løpe raske intervaller på glattisen uten risikofølelse. Jeg har aldri vært borti noe liknende, sier Geir Vågen.

Snø-favoritten

Mens Sarva D'vil er favoritten for den erfarne løper, har Salomon Snowcross en bredere appell. Den skiller seg ut med en skisko-liknende design, en høy gamasj som skjermer ankelen mot snø.

- Salomon Snowcross er testens store overraskelse. Dette er helt supre sko, selv i løssnøen, og de er langt lettere å løpe med enn de ser ut til, poengterer Hausken Sjøqvist.

Også den andre Sarva-skoen, Xero, får meget gode tilbakemeldinger. Det er en marginalt tyngre og litt kraftigere sko enn D'vil. Xerox er litt mindre tøff på leggene enn den lettere varianten.

- Hvis jeg skulle nøyd meg med én modell til vinterføret, ville jeg kanskje gått for denne, sier hun.

Varierende grep og komfort

I testen har vi lagt mest vekt på løpsfølelse og grep. Skoene skal takle ulikt underlag, og det gjør de med varierende suksess.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

For å sjekke grepet har vi løpt med alle skoene på samme føre og samme sted, opp og ned bakker på rein holkeis. Her er det Icebug Anima som kanskje imponerer aller mest, med Sarva-skoene hakk i hæl.

Begge Salomon-skoene har et litt svakere feste på det glatteste underlaget, i likhet med modellen fra Ascics.

- For mye sko

Passform og komfort er vår tredje testkategori. Her vil det alltid være individuelle forskjeller, siden ingen føtter er helt like. Det er likevel sammenfallende i denne testen at skoene fra Sarva og Salomon kommer svært godt ut på dette feltet, mens vi sliter mer med de to andre skoene.

- Icebug-skoen har en veldig stor tåboks som gjør at det er vanskelig å få den til å sitte godt selv om du snører stramt, sier Veslemøy Hausken Sjøqvist.

Asics-modellen er stabil, men flere av testerne har slitt med en svært hard hælkappe som dels har gitt gnagsår. Det er enighet om at skoen blir baktung, selv om god demping kan være et pluss for mange.

- Det er tungt nok å løpe i snøen som det er. Dette blir rett og slett for mye sko, sier Geir Vågen.