Test av terrengsko for menn
To av terrengskoene i testen får terningkast 6
De beste terrengskoene gir overlegent grep og super komfort på røffe underlag.
Med høsten kommer de fineste treningsturene i skog og mark, og massevis av fine konkurranser i terreng.
Vi i Klikk har derfor testet 10 løpesko med høyst ulik karakter og særpreg, i jakten på den perfekte sko for løping på skogsstier, ulendt terreng og grusveier.
Bedre grep
Men holder det ikke lenge med vanlige løpesko også i skog og mark? Nei, mener Tom Henning Svorkmo, som er avdelingsleder for løp hos Oslo Sportslager.
- Først og fremst trenger du bedre feste. Terrengskoene har en litt annen gummiblanding og ofte litt større knaster, som gir bedre grep.
Og det er slett ikke sikkert vi har testet den skoa som er best for akkurat deg.
- Det er smart å prøve seg fram. Prøv gjerne fire-fem sko for å finne den som passer deg best.
Fullkommen vinner
Det du ikke kan gjøre i butikken er å prøve skoene i terrenget. Prøveløping på mølle gir deg kun en idé om passform og løpekomfort. Derfor har vi gjort grunnarbeidet for deg med ti aktuelle terrengsko.
Testpanelet på tre voksne menn er samstemte i at Inov-8 x-Talon 212 fyller alle våre forventninger til en fullkommen terrengsko.
Denne skoa gir deg en fantastisk kontakt med underlaget, samtidig som den skjermer foten godt og sitter så støpt på foten at du virkelig tør å løpe fritt og uanstrengt over røtter, gjørme, småstein og glatte svaberg.
Sammen med Salomon Speedcross 3 er Inov-8 den mest rendyrkede terrengskoa i testen. Speedcross er en finfin stisko, men ikke like god på grusveien.
Saucony best på grus
Av de skoene som er mer allround-preget, mener vi at Saucony Peregrine står fram som den beste. Denne løper du trolig bedre på grusveien med enn Inov-8, men den er også en herlig, lett og fast sko som er fin på stiene.
De to letteste skoene i testen er Nike Zoom Terra Kiger 2 og Karhu Flow Trail. Karhus modell ser ut som den passer best i lett terreng eller på grusveien, men gir overraskende godt feste, også på vått føre.
Nike-skoa er testens udiskutabelt mest komfortable, særlig overdelen er helt overlegent behagelig. Dette er en sko som innbyr til rask løping på grusveiene. Den kan helt fint brukes på asfalt også, men i møte med skarpe steiner og røtter kjennes skoa litt for myk.
Tynn og tykk
Salomon Speedcross er i likhet med Inov-8 en utpreget stisko. Selv på grusvei har den klare begrensninger, men i røft terreng er det en glimrende sko.
Asics Fuji-Gel Elite er en god utfordrer i allround-klassen, med smal profil og konkurransepreg.
De mest oppsiktsvekkende skoene i testen er Hoka Rapa Nui og Altra Lone Peak, med henholdsvis tykkest og tynnest såle.
Hoka har ekstremt god demping, til den som trenger det. Altra, med totalt fravær av demping, er definitivt en krevende og rask sko for dedikerte forfotløpere, men vi synes ikke denne terrengvarianten er helt vellykket.
Legger på seg mye per størrelse
Vær oppmerksom på at vekta i markedsføringen av løpesko gjerne er en liten herrestørrelse (42-43). I denne testen har vi latt føttene til en av testerne bestemme.
Vi mener dette blir riktig, både fordi størrelsene kan være store eller små og fordi produsentene oppgir ulike referansestørrelser for vekta.
Vi har veid alle skoene som passer denne løperen med en presisjonsvekt. Da varierer størrelsen fra 44 til 46 (!). Derfor er det ulike størrelser i vekt-referansen i hver test, men alle skoene er til samme fot.
Dette får ganske store utslag for enkelte modeller. Produktnavnet Inov-8 X-Talon 212 ment å speile vekta, men dette er vekta i størrelse 8 (UK)/42, opplyser Karl-Gunnar Skjønsfjell, salgssjef for Inov-8 i Norge . Til vår referansefot trenger vi en Inov-8-sko i størrelse 45, og den veier 282 gram.
Derfor er Inov-8 heller ikke den letteste skoen i testen, slik produktnavnet skulle tilsi. Nike Zoom Terra Kiger veier 235 gram ifølge produsenten, men 254 gram i størrelsen som passer vår referansefot (44,5). For denne skoen er altså differansen mellom oppgitt vekt og testvekt mindre.
Under finner du de alle ti testene av terrengsko:
Les også:
Trolig verdens beste pulsklokke akkurat nå
Stor test av sykkelbukser for kvinner og menn
Om testen:
Testpanel:
Ola Henmo, journalist og løper på svært anstendig mosjonistnivå - maratonpers: 3:16.
Geir Vågen, arkitekt og løper på übermosjonistnivå - maratonpers: 2:53.
Morten Solli, testansvarlig på Klikk.no - halvmaratonpers: 1:31.
Utvalg:
Av de 10 skoene i testen er 7 plukket ut i samarbeid Oslo Sportslager, som har skaffet skoene via de norske leverandørene. De tre øvrige skoene, fra New Balance, Karhu og Salomon, er skaffet direkte fra leverandørene.
Det er svært mange sko på markedet - det er et representativt utvalg i testen, men mange gode sko vi ikke har testet.
Metode:
Vi har løpt med skoene i skogsterreng fra begynnelsen av juli til slutten av august. Alle skoene er prøvd ut på tøft terreng og grusveier, på både tørt og vått føre.
I tillegg har vi utført en liten teknisk plumpetest: skoene nedsenkes i vann, ristes lett og veies. Så kjøres de i tørketrommel i ti minutter, for å simulere bevegelse, og veies på nytt. Hensikten er å finne ut i hvilken grad skoene kvitter seg med væske underveis - som kan være nyttig info, særlig for lange løp.
Kriterier (vekting):
Løpsfølelse (35 prosent)
Grep i terrenget (20 prosent)
Passform (25 prosent)
Materialkvalitet (10 prosent)
Plumpetest (10 prosent)