Test av terrengsko for kvinner

Testvinneren er topp til både asfalt, grus og terreng

Her er de beste terrengskoene for damer.

LØPESKO: Klikk.no, ShapeUp, Bedre Helse og Løplabbet har testet 11 løpesko til terreng.
LØPESKO: Klikk.no, ShapeUp, Bedre Helse og Løplabbet har testet 11 løpesko til terreng. Foto: FOTO: Produsent
Først publisert Sist oppdatert

Slik testet vi

Seks testløpere fra Löplabbet har brukt modellene i variert terreng i vår og sommer. Modellene i testen er valgt ut av leverandørene. Vi har bedt om modeller for terrengløp, men noen modeller har vi definert som hybrider.

Hver sko har fått en hovedscore. I tillegg er støtdemping, løpsfølelse og grep vurdert separat. Disse følger en annen skala enn hovedscoren og derfor er ikke hovedscoren et gjennomsnitt av de andre.

Hovedscore er satt ut fra total egnethet for å løpe i terreng. Hvis du skal løpe like mye på grus som på sti, er kanskje en allrounder bedre for deg, og da er ikke terningkastet den beste indikatoren.

Høy fart i røft terreng krever at du skor deg riktig. Forrige uke presenterte vi de beste terrengskoene for herrer. Her er de beste terrengskoene for kvinner!

Sjekk vår nyeste stortest (2017) av løpesko her . Vi har også nylig testet pulsklokker som måler puls på håndleddet.

En terrengsko skal sitte tett på foten, tettere enn asfaltmodeller. Terrengsko har gjerne en smalere lest enn vanlige løpesko.

Testrestultater

I herreklassen var det to modeller som fikk terningkast seks:

Inov-8 X-talon 212

Saucony Peregrine 4

Blant dameskoene er det kun én sekser, den har testteamet gitt til Adidas Adizero XT 5.

Inov-8 Mudclaw 265 får terningkast fem mens Saucony Peregrine får terningkast fire blant dameskoene.

Du kan lese mer om de enkelte modellene i oversikten lenger ned.

Terrengsko for løping

Hva: Terrengløpesko er sko for løping i skogsterreng. De har en slitesterk og robust overdel som tåler gjørme og myr. Mellomsålen bør ha lav profil for å få god kontakt med underlaget og minske faren for å tråkke over. En robust yttersåle gir godt grep i ulike typer terreng.

Hvorfor: Terrengsko er ditt beste redskap når du skal løpe i ujevnt og vått terreng. Hvilken sko du bør velge, er avhengig av hva slags underlag du vanligvis løper på. Løper du mye på svaberg, glatte stener og røtter, trenger du en yttersåle som har lite eller myke knotter. Løper du på myk skogsbunn, trenger du knotter som gir godt grep. På grusvei og brede, plane og tørre stier, kan en løpesko for asfalt være det beste valget. Tenk gjennom hva som er viktigst for deg.

Hvilke: I noen land er terrengsko utviklet for løping på brede og plane ridestier. Slike modeller er ombygde asfaltmodeller med støtdemping som en asfaltsko, en robust overdel og gjerne yttersåle med godt grep om mykt underlag. I Norge har vi skogsstier med våte, glatte stener og røtter. Det krever myk, klebrig gummi for å få grep. Hybrider er et godt alternativ hvis du løper på asfalt og grus og litt på stier i terrenget. Løper du mest på skogsstier med høyt krav til grep, er det bedre å gå for en rendyrket terrengsko.

I de siste tre-fire årene har løpesko fått lavere hæl-tå-dropp, samtidig som mellomsålene blir tynnere. Det gir stødigere sko med bedre kontakt med underlaget. I testen har vi modeller med 0 dropp fra hæl til forfot. Nye og lettere materialer gjør at skoene også er lettere nå enn for få år siden. Terrengsko er vanligvis ikke vanntette. Membran, som Gore-Tex, gir en stivere og tyngre overdel.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Ved rask løping i vått terreng, vil du få vann inn i skoen ovenfra som du ikke blir kvitt. Rendyrkede terrengsko har mesh som slipper vann inn, men også lar det dampe ut. På kalde dager er sokker av ull eller neoprene nok til å holde deg varm på føttene selv om du blir våt.

LES OGSÅ:

Her er de beste sykkelbuksene

Vi har testet åtte pulsklokker

Stor test av 12 drikkebelter