Kjøpeguide: Votter til vinterbruk
Kjøp riktige votter til turbruk
Fryser du på fingrene, kan vinter- turen bli både ubehagelig og direkte farlig. Slik velger du riktige votter for den kalde årstiden!
Mitt klare førstevalg for vinterfriluftsliv er ullvotter med vindvotter utenpå.
Da får du en fleksibel løsning. Dessuten kan du tørke lagene hver for seg, og slite ut flere par innervotter før vindvottene må byttes.
Sponset innhold
Se bestselgerene hos Fjellsport
Kjøp store nok votter
Vindvottene må være store nok til å romme skikkelige innervotter, spesielt på kalde vinterturer. De kan gjerne gå godt opp på underarmen, og må være romslige nok i åpningen til å gå enkelt utenpå jakkeermet.
Husk at stoffet blir stivere og du blir mer klønete i kulda, så selv om det går akkurat i butikken, får du det ikke til på fjellet.
Skivotter med forsterkning
Stramming rundt håndledd og underarm er praktisk for å unngå trekk, og bør være utformet slik at den kan opereres med en hånd og med votter på. Vindvotter som skal brukes på skiturer bør ha forsterkninger i håndflaten og på innsiden av tommelen. Kraftig polstring går imidlertid ut over fukttransport samt bevegelighet og mulighet til å utføre oppgaver med vottene på.
Har du tørre innervotter lett tilgjengelig, kan du redde fingre som er i ferd med å bli frosne. Et par tynne fingervotter kan være gode å ha når du skal fikle med småting. Oppbevarer du dem i en lomme inn mot kroppen, er de gode og varme når du trenger dem.
Om du kjøper brukt...
Kanskje ikke det mest typiske bruktproduktet, men vindvotter uten synlig slitasje kan være et godt kjøp. Vreng gjerne votten og sjekk også innvendig for slitasje.
Vindvotter - bomullsvotter
Slipper ut fuktighet, er slitesterke og samtidig enkle å reparere. Dessuten finnes det ganske billige vindvotter i bomull. Ulempen er dårlig motstand mot fuktighet i form av snø eller sludd.
Vindvotter - med membran
Votter i membranmaterialer, som f.eks. Gore-Tex, er vanntette og tørker fort om de blir våte. De gir dårligere fukttransport enn bomull, og er vanskeligere å reparere om de slites eller rives.
Innervotter
Innervotter bør etter mitt syn være laget av strikket og tovet ull. Det gir en god kombinasjon av isolasjon og slitestyrke. Det kan være vanskelig å finne votter som er tykke nok, så det beste er om du strikker selv, eller får noen til å gjøre det for deg. Fleece er altfor kaldt når det blir fuktig, og votter lagd av ullfleece har ved flere anledninger vist seg å være svært lite slitesterke.
Dunvotter
Votter isolert med dun er lette og svært varme, men duna klemmes lett sammen og mister da mye isolasjonseffekt. Dunvotter er mindre motstandsdyktige mot fuktighet, kondens og rifter. De er derimot svært praktiske for å betjene kamera eller lignende utstyr, ettersom dunfyllet kan klemmes sammen nok til at viktige knapper kan brukes med vottene på. Dunvotter er dyreste alternativ.
Polvotter
Tradisjonelle votter med vindtett ytterstoff og integrert isolasjonsvott kan fungere bra, men er mindre fleksibelt enn vindvotter kombinert med ullvotter. Om innervottene ikke kan tas ut, vil tørketiden være lang. Mest aktuelt om du bor i hytte og har muligheter for enkel tørking. Et vanlig problem er at polvotter ikke går langt nok opp på underarmen.
Hansker
Noen klarer seg godt med skikkelig isolerte hansker. Alle operasjoner blir enklere når fingrene kan brukes individuelt, men du fryser også lettere. For hansker er ofte isolasjonsmateriale og ytterstoff sydd sammen, slik at tørking kan ta noe tid. Skuterbutikker har ofte like godt utvalg som sportsbutikker. Også her kan det være vanskelig å finne modeller som går oppover underarmen.
Denne saken ble første gang publisert 20/11 2017, og sist oppdatert 22/11 2017.