Stor test av ullundertøy
Disse får terningkast seks
Ull til jul? Dette bør du sette på ønskelista.
Disse har testet
Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit.
Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon og har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i idrettslaget BUL.
Maren Haugeto, Shape-Ups egen løpedronning.
Det vil helt sikkert ligge mange pakker med deilig ullundertøy under norske juletrær i år. Vi har testet mange par, og fire stykker får terningkast seks.
Vinneren er Houdini Women's Airborn, som inneholder 75 prosent ull og 25 prosent silke.
Disse får også terningkast seks:
Icebreaker Bodyfit 200 Lightweight.
Mest for pengene gir imidlertid Bergans Fjellrapp Lady, som får en solid femmer på terningen.
Ullundertøy er tynt tøy i ull som brukes innerst på kroppen, under annet tøy.
Ull er genialt til trening. Når vi er aktive ute på hustrige dager er det du har innerst mot kroppen avgjørende for varmereguleringen.
Holder varmen
Klissvåt av svette blir du fort iskald her til lands. Med ull innerst er du mindre utsatt for dette. Det suverene med ull er at det kan absorbere opp til 30 % fukt uten å føles fuktig og kald. Dessuten gir ull god isolasjon på grunn av ørsmå luftlommer i materialet.
Lukter ikke svette
Når det gjelder svettelukt er ull uovertruffent, med sine naturlige antibakterielle egenskaper. En ulltrøye kan brukes rett på kroppen i flere dager uten at den lukter, mens syntetiske trøyer ofte lukter etter en time.
Ull er solid og holder seg lenge når den vaskes riktig.
Ull som ikke klør
Merinoull er en ullkvalitet med spesielt tynne fibre. Det gjør at ullen kjennes myk mot huden og ikke klør, som grovere ull kan gjøre.
Glem de stikkete, kløete stillongsene fra gamle dager. Ny teknologi gjør at ull nå kan spinnes og strikkes veldig fin. Det har også blitt mulig å produsere ulltekstiler med smarte strukturer, som slipper ut mer fuktighet i soner på kroppen der man svetter mest.
Gode egenskaper
Merinoull er et materiale av høy kvalitet, som gir varme, puster og er behagelig. Derfor har alle plaggene i testen gode egenskaper. Det du får ekstra ved å betale flere hundre kroner mer er kanskje ikke verdt pengene for mange.
Jo tynnere, jo bedre
Forskjellen ligger i typen merinoull, jo tynnere fibre i ullen, jo bedre egenskaper har den, og jo glattere føles tøyet mot huden. Den fineste ullen er selvsagt også dyrere.
I tillegg til settene i ren ull har vi testet noen sett med en andel syntetisk materiale. Disse puster ofte bedre, men varmer mindre. Finn ut hvilken årstid og hvilken aktivitet du vil bruke tøyet til, og velg deretter.
Vurdert ut fra kvalitet
Vi har vurdert produktene ut fra kvalitet, uten hensyn til pris. Mange av settene som kommer best ut er dyre.
Men de som kommer på andre- og tredjeplass vil også gjøre jobben!
Flere varianter
Mange av produktene kommer i flere varianter, som f.eks. høy hals, rund hals, singlet, t-skjorte, eller kort, halvlang eller lang for buksen. Variantene har ulike priser.
Prisen vi oppgir gjelder det som vises på bildet (og som vi har testet).
Tips: For kalde forhold er det en fordel at tøyet sitter tett på kroppen.
Les også:
Tre drikkebelter får terningkast seks
Test av skalljakker: Disse fortjener seks prikker på terningen
Denne saken ble første gang publisert 28/11 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.