Trening og alkohol
Du tror vel dette er greit
Men ett glass rødvin kan ødelegge treningen.
Det er mange som tror at et glass rødvin om dagen er sunt.
- Resultater som er kommet frem i Helsedirektoratets befolkningsundersøkelse for 2012 viser at blant personer som trener én dag i uken eller oftere, er seks av ti overbevist om at det er sunt med et glass vin om dagen. Like mange mener at rødvin er sunnere enn annen alkohol, sier Knut Tønsberg, seniorrådgiver ved avdeling kommunikasjon i Helsedirektoratet.
Han forteller videre at undersøkelsen også viser at syv av ti personer erkjenner at alkohol bryter ned treningseffekten.
Det er bevist at å drikke alkohol etter trening har en negativ effekt på kroppen.
Vi drikker mer
I 2010 ble gjennomsnittsforbruket av alkohol per nordmann målt til 6,66 liter ren alkohol i en undersøkelse gjennomført av Statistisk sentralbyrå.
Det er én liter mer enn hva det gjennomsnittlige forbruket var for ti år siden, noe som bekymrer helsemyndighetene.
- Vi er bekymret over at alkoholforbruket øker og at alkohol assosieres med positive helseeffekter. Det er viktig at både medier og helseeksperter gir riktige og differensierte opplysninger om hvordan alkohol påvirker kroppen, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør for nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.
Tvilsom dokumentasjon
Hafstad får støtte av Jørg Mørland, som er divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt:
- Det finnes noen undersøkelser som hevder at moderat inntak av vin tilfører kroppen viktige antioksidanter, men mye av denne dokumentasjonen er tvilsom. Det er hevet over enhver tvil at det finnes mye og solid forskning som viser at selv moderat inntak av vin ikke er bra for kroppen hos yngre mennesker. Det er ingen kjente helsegevinster hos personer under 40-50 år, kun risikoøkning for visse sykdommer og skader, sier Mørland.
Belønningen gjør treningen bortkastet
Med andre ord kan mange av oss leve med oppfatningen om at et glass rødvin om dagen er sunt, men egentlig er dokumentasjonen så tvilsom at mange går rundt og tror på en myte.
Fakta om alkohol og trening
Produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som kjent viktig for oppbygging av muskelmasse, kan synke. Jo lavere testosteronproduksjonen er, jo lavere muskelmasse kan du bygge og opprettholde.
Konsentrasjonen av stresshormonet kortisol øker. I kombinasjon med mindre testosteron kan dette over lengre tid medføre nedbrytning av muskelmasse.
Alkohol er vanndrivende og trening er vanndrivende. Alkohol har dessuten effekt på både hjerte og blodkar -noe som er lite gunstige å kombinere med trening.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Dersom du er en av de mange som etter en hard treningsøkt unner deg selv ett "sunt" glass rødvin - er det ikke sikkert at dette hverken er sunt eller lurt. I alle fall ikke når det kommer til treningseffekten.
Kalorimengden i alkohol bør alene være grunn til å velge andre måter å slukke tørsten på.
Unngå hardtrening dagen derpå
Terje Martin Halvorsen er idrettslege og leder i den norske forening for idrettsmedisin og fysisk aktivitet (NIMF).
Han advarer mot kombinasjonen trening og alkohol og tror det finnes en del mennesker som har dårlig kunnskap når det gjelder kombinasjonen av de to.
- Det er nok mange som ikke har så mye faktakunnskap når det gjelder trening og alkoholbruk. Men på den annen side tror jeg nok også at mange unge selv har erfart på kroppen kombinasjonen av alkohol og trening. Hvis de virkelig har drukket mye en fredagskveld, og så skal trene en intensiv intervalltrening dagen derpå - så vil de fleste merke at det fungerer dårlig.
Én ting er å drikke dagen før trening - en annen ting er å ta seg et glass eller to etter trening. Hva er egentlig verst?
- Verst er nok en tur på byen og så skal man trene hardt dagen etter. Da vil det gå ut over resultatet - uansett alkoholmengde, er den klare dommen fra idrettslegen.
Alkohol og restitusjon
- Går det an å være litt mer konkret på hva en pils eller et glass rødvin etter trening ødelegger av treningseffekt?
- Det er i forhold til restitusjon at det er ugunstig å drikke. All trening belaster systemet, ettersom man bryter ned og forbruker en rekke stoffer. Etter en treningsøkt trenger man å erstatte væsketapet og få i seg næring som karbohydrater og proteiner.
Halvorsen forklarer at et glass rødvin eller en øl etter trening vil påvirke væskenivået i kroppen ettersom alkohol er vanndrivende. Da vil man tappe kroppen for væske, fremfor å tilføre vann.
Holdinger til alkohol
- Det å ta seg et enkelt glass vin og det å gå skikkelig på fylla - er to forskjellige ting. Jeg synes det er viktig å få frem at mosjonister ikke skal være redd for å ta seg et eller to glass rødvin en gang iblant, hvis de drikker sammen med mye vann, sier Siri Marte Hollekim som er trenings- og ernæringsekspert. Hun har tidligere vært landslagsutøver i judo, samt fysisk trener for RBK i flere år.
- Moderasjon og sunn fornuft er viktige stikkord her. Jeg synes ikke man skal ta fra folk motet og "skremme" dem til å tro at det er farlig å trene hvis man har tatt seg et par glass dagen før. Litt alkohol er ingen unnskyldning for å ligge på sofaen dagen etterpå. Har man dog vært skikkelig på fylla er det klart at det er fornuftig å ta til takke med en rolig tur i nabolaget - men bevegelse er uansett bra, mener treningseksperten.
Ødelegger treningsutbyttet
- Jeg mener det ikke vil være forringende for treningseffekten å ta ett glass rødvin dagen før eller etter trening, men det som kan forringe treningseffekten er hvis man blir dehydrert, fortsetter Hollekim.
Hun understreker viktigheten av å drikke vann samtidig som man drikker alkohol, spesielt dersom man er klar over at man skal på trening dagen etter.
- Det å være bevisst på matinntaket er også svært viktig. Ofte fører alkoholinntak med seg mye usunn mat i tillegg til at man ikke er noe aktiv dagen derpå - dermed har man i tillegg til alkoholen en ugunstig "ekstraeffekt", som ved hyppig alkoholinntak vil kunne forringe treningseffekten for den som er ute etter å modulere kroppen sin, legger hun til.
Dårligere restitusjon
Inntak av alkohol i større mengder, både før og etter trening, kan være med på å ødelegge for treningsutbyttet på mange måter. Blant annet vil alkoholinntak etter trening ødelegge kroppens innhentingsprosess.
I tillegg kan man ikke se bort ifra at et stort alkoholinntak har effekt på treningen, treningsresultatene og motivasjonen for å trene.
Kroppen er tappet for væske dersom en person har drukket alkohol i store doser kvelden i forveien og dette er et ugunstig utgangspunkt for en hard treningsøkt.
Flere negative effekter
Andre faktorer man heller ikke bør glemme i forbindelse med alkoholinntak er at en person som har vært skikkelig " på druen" dagen i forveien trolig vil ha redusert koordinering og reaksjonsevne - noe som igjen kan være farlig med tanke på skader.
De som trener med tanke på vektreduksjon bør også være klar over at alkohol inneholder svært mange kalorier; syv kalorier per gram. Karbohydrater inneholder til sammenligning fire kalorier per gram og fett ni kalorier per gram.
Etter ekspertenes dom må vel konklusjonen bli noe slikt som denne: Uansett alkoholmengde er det uheldig i kombinasjon med trening.
Du får ikke den samme effekten av treningen som du ville ha fått ved ikke å innta noe alkoholholdig.
Men for de som ikke trener på toppidrettsnivå må det være lov å kose seg med god samvittighet en gang i blant. Så lenge man drikker med måte...
Hvilke erfaringer har du med trening og alkohol? Si din mening i kommentarfeltet under.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Helgefylla er skadelig for hjertet
Test deg selv: Har du et alkoholproblem?
Dette er den ultimate treningsøvelsen
Så mye bør du spise etter treningen
Denne saken ble første gang publisert 09/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.