Sykkelhjelm
Bytt ut sykkelhjelmen din jevnlig
Sykkelhjelmer holder ikke evig, selv om den nesten ikke har vært i bruk.

Trodde du at en sykkelhjelm kunne vare evig? Da tar du sannsynligvis feil.
- Hjelmer blir svekket som følge av aldring, sier testkoordinator i det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön, Ronny Karlsson.
Og ifølge det uavhengige, amerikanske testinstituttet Snell, anbefales det at en sykkelhjelm byttes ut etter fem år.
- Vi har ingen slik tommelfingerregel, men fem år kan høres fornuftig ut, supplerer Karlsson i Råd & Rön.
Stropper slites
Forskningsleder Einar Hinrichsen ved SINTEF Material og kjemi mener at hjelmer som behandles pent og er lite i bruk vil tåle mange år uten forringelse.
- Når det er hevdes at hjelmer bør byttes etter fem år, tar nok det høyde for at mye kan skje med en hjelm i daglig bruk, som for eksempel eksponering for sol, fuktighet og hårpreparater. Dette kan degradere materialene (polymeren) i hjelmen, og det uten at det er mulig å se noen direkte skade i hjelmen.
Hinrichsen fremhever også at stropper og spenner vil kunne forringes.
Han mener derfor, totalt sett, for å forhindre falsk trygghet, at anbefalingen om å skifte hjelm etter fem år kan være et passende kompromiss mellom kostnad og sikkerhet.
Uansett er den gjennomgående anbefalingen at hjelmer som har vært utsatt for et kraftig støt bør byttes ut.
Les også: Riktig sykkel til rett alder

Dårlig hjelm bedre enn ingen hjelm
- Det er mye bedre å ha en dårlig hjelm enn ingen hjelm i det hele tatt, fremholder Karlsson i Råd och Rön. Han råder syklister som mener de blir seende teite ut i hjelm, til å velge en hjelm som de faller for rent designmessig.
På Trygg Trafikks sider finnes et utvalg av designhjelmer.
En god hjelm skal sitte godt
I følge fagkonsulent Svein Fagervold i Syklistenes Landsforening bør følgende momenter vurderes når man skal kjøpe hjelm:
- Den må sitte ordentlig .
- Den bør ha god lufting.
- Den bør ikke veie for mye.
Utover dette har den tyske motororganisasjonen ADAC følgende råd:
- Oppsøk en forretning for å teste hjelmen, blant annet for å sjekke at den ikke trykker noen steder.
- Voksne bør være forbilder for barn. Påbud om bruk har kun effekt dersom de voksne selv bruker hjelm.
Les også: Finn din sykkel
Hjelmen skal ha CE-merke

I følge overingeniør Hanne Cecilie Størholt hos DSB skal alle hjelmer som selges i Norge være CE-merket. Det betyr at de skal tilfredsstille gitte minimumskrav (CEN-standard). Det er imidlertid produsenten selv som har ansvaret for å godtgjøre at hjelmen tilfredsstiller kravene.
- Testingen i henhold CE-merkingen er ment å skulle dekke forhold forbrukeren selv ikke kan avgjøre, hovedsakelig kollisjonsbeskyttelsen og stroppenes styrke. En hjelm som tilfredsstiller CEN-standarden vil mest sannsynlig gi god beskyttelse i en kræsj, sier Randy Swart ved Bicycle Helmet Safety Institute i USA.
Les også: Gårdimellom på sykkel i Gudbrandsdalen
Få tester av hjelmer
Generelt gjennomføres det få tester av hjelmer, og i Norge er nesten ingen gjennomført.
- Det er et problem at det gjennomføres så få tester av sykkelhjelmer, mener Fagervold i Syklistenes Landsforening. Han hevder at forbrukeren derfor ikke har garanti for at alle hjelmer som selges fra norske butikkhyller er sikre nok.
En svensk undersøkelse gjennomført av Råd & Rön viser også at flere hjelmer ikke holder et sikkerhetsmessig tilfredsstillende nivå.
Men kvalitet er nødvendigvis ikke det samme som høy pris. I en test gjennomført av det tyske motorforbundet ADAC, viste det seg at mens alle de andre hjelmene i testen var priset fra 500 kroner (omregnet fra Euro) og oppover, kostet Prophete 0903, som hjelmen het, bare drøye 170 kroner. Og den oppnådde en helt tilfresstillende score i testen.
Hjelmen er desverre ikke å få kjøpt i Norge. Den produseres av det tyske firmaet Prophete Gmbh.
Les også: