Kjøpeguide: Gode råd når du skal kjøpe dagstursekk
Dette skal du se etter når du kjøper dagstursekk
Skal du kjøpe tursekk for dagsturer
Skal du kjøpe dagstursekk, gjelder det å tenke gjennom hva som er viktig for deg.
Hvor mye plass trenger du? Har du mye utstyr som må være lett tilgjengelig? Skal sekken brukes på jakt? Hvor tungt skal du bære? Og hvor viktig er stabilitet og bæresystem?
Hvor stor dagstursekk?
Å gi entydige råd om hvor stor en dagstursekk bør være, er av samme grunn svært vanskelig.
Rundt 30 liter er ofte et greit utgangspunkt, men skal du være ute en hel dag og ha med mat, klær og utstyr for jakt, fiske eller fotografering, kan det fort bli i trangeste laget.
Det er også mye lettere å finne tingene om sekken ikke bare er akkurat stor nok. Tenk gjennom hva du trenger å ha med, og test gjerne at det er plass til det i sekken i butikken. Jeg velger ofte dagstursekk på rundt 50 liter, siden jeg normalt har med både fotoutstyr og utstyr for jakt eller fiske.
Sponset innhold
Se bestselgerne hos Fjellsport
Størrelse og egenvekt er til en viss grad avhengig av hverandre, men også materialvalg, konstruksjon og detaljer vil påvirke vekten. De letteste sekkene er gjerne ganske spartansk utrustet og har stoff som kan være mer utsatt for slitasje. Du må selv gjøre vurderinger på hva som er viktigst for deg.
Sjekkliste for kjøp av dagstursekk
Kjøpe brukt dagstursekk?
Dagstursekk kan du trygt kjøpe brukt. Sjekk at spenner og hemper er hele, at glidelåser går godt og at det ikke er synlig slitasje. Hull kan forresten uansett repareres og knekte spenner kan erstattes enkelt og rimelig. Her kan du sannsynligvis få produkter med stor bruksverdi til en rimelig penge.
Lommer
Hvor mange lommer i og utenpå sekken trenger du? Det avhenger en del av hva du bruker sekken til. Fluefiskeren vil gjerne ha mange mindre rom for å holde orden i fluebokser, flytemiddel, fortomsmateriale etc. Tenk gjennom hva du ønsker å ha lett tilgang til, men husk at mange lommer gir ekstra egenvekt.
Åpningssystem
Noen sekker har klassisk lukking med snorlås og lokk som klipses over. Det er en enkel og trygg løsning, men det kan være tungvint å få tak i utstyret som ligger nederst i hovedrommet. Andre har foldelukking tilsvarende vanntette pakksekker. Andre igjen har glidelåslukking. Stor glidelåsåpning som går langt nedover siden av sekken gir enkel tilgang til alt utstyr, men kan gi store problemer om glidelåsen ryker.
Drikkesystem
Liker du å ha tilgang til drikke underveis? Da er det fint om sekken er lagd for å huse vannpose og har gjennomføring for slange. Utvendige fester: I utgangspunktet er det fordelaktig å ha så mye som mulig av utstyret inne i sekken – ikke stroppet fast på utsiden. Like fullt har man ofte bruk for å feste utstyr på utsiden av sekken, for eksempel liggeunderlag eller stangtube. Topptursekken bør ha utvendige festemuligheter for ski, spade og isøks.
Bæresystem
Kravet til sekkens bæresystem varierer med vekt og bruksområde. Skal du ha en sekk å ha fiskeutstyret i på utflukter fra teltleiren er det ofte viktigere at sekken er lett og tar liten plass i storsekken på vei inn, enn at den er komfortabel og stabil på ryggen. Skal du derimot klatre, løpe eller trene på ski, er det viktig at sekken sitter godt på ryggen. Stabilitet og komfort krever et mer forseggjort bæresystem som ofte fører til økt vekt. Uansett er det godt om sekken har brystreim, og skal du gå en del med sekken, vil hoftebelte også være å foretrekke.
Jaktsekk
Skal sekken brukes på jakt, bør skulderstroppene være så flate som mulig. Pass også på at brystreima ikke kommer i konflikt med geværkolben.
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2017, og sist oppdatert 22/11 2017.