Dette er de vanligste treningsfeilene

Du bør velge øvelser og treningsform med omhu, mener personlig trener.

Foto: (Thinkstock.com)
Først publisert

(SIDE2): Det sier personlig trener Lars Erik Bakken. Han kan fortelle at det kan være lett å la seg friste både til å trene både litt for hardt og litt for trendy.

Teknikk kommer først

- Vi lar oss så ofte bli fristet av trendy øvelser og treningsprogram uten å tenke over om det er riktig for oss eller ikke, sier personlig trener hos Mykjemeir, Lars Erik Bakken, til Side2.

Foto: (Foto: Mykjemeir)

Dette er personlig trener Martin Norum enig i. Tidligere i høst uttalte han følgende til Side2;

- Jeg mener folk må slutte å bry seg om hva som er «hot» akkurat nå. Det burde ikke være fokus på det nyeste og kuleste. Ikke alle trendene passer overens med målsettingen til alle. Jeg mener folk må slutte å bry seg om trender og gjøre det som er best for sitt respektive mål.

LES SAKEN HER - MER FOKUS PÅ STYRKETRENING OG KOSTHOLD

- Vær tålmodig

Etter ti år som personlig trener har Bakken selv sett hva mange treningsglade gjør feil og han har også opparbeidet seg stor kunnskap om hva som skal til få å nå dine mål med treningen.

Den personlige treneren forteller at de noen av de vanligste treningstabbene er dårlig teknikk samt feil valg av øvelser og intensitet i forhold til dine behov og mål.

- Vi bør gjennomføre øvelsene med suksess og ikke med «failure». På denne måten gir vi muskler og nervesystemet god stimuli og forhindrer skader, forklarer Bakken.

- Det er viktig at du utfører øvelsene suksessfullt teknisk før du øker intensiteten. Altfor ofte blir folk utålmodig og øker belastningen og intensiteten for mye, fremfor å bevare dynamikken og flyten i øvelsene. Dårlig teknikk som et resultat av for høy intensitet og belastning, vil gi dårlig stimuli til muskler og nervesystem.

Foto: (Trening.no)

Smart med treningsprogrammer?

Mange trener etter et bestemt treningsprogram og den personlige treneren mener det finnes både fordeler og ulemper ved å trene etter et bestemt oppsett. Selv om kompisen eller venninnen din har opplevd god effekt av et bestemt program så er det nemlig ikke noen garanti for at du får de samme resultatene.

- Enkelte program fungerer optimalt for noen, mens det fungerer dårlig for andre. Vi er alle forskjellige individer og derfor er det viktig at du velger øvelser som er hensiktmessige og riktige for deg, sier Lars Erik Bakken.

- Alt handler om å ha en god plan over treningen som tar hensyn til dine ønsker, behov og mål. På denne måten optimaliserer du treningen, fortsetter han.

- Ønsker man for eksempel å øke i muskelmasse kan det være hensiktmessig å fordele ulike muskelgrupper på ulike dager. Dette er mest aktuelt for de som kjører hypertrofitrening mer enn to ganger i uken. Her vil det være viktig at musklene får nok hvile mellom hver gang de trenes. Trener man styrke kun to ganger i uken trenger man ikke å splitte opp treningen så lenge man ikke trener to dager rett etter hverandre. Det handler om å gi muskulaturen nok hvile mellom de tunge øktene. På denne måten restituerer vi oss godt mellom øktene og unngår skader og for mye stress i kroppen.

Den personlige treneren påpeker også at selv om du følger et treningsprogram eller ikke, så anbefaler han å tilpasse treningen og øvelsene i forhold til dagsformen.

- Man bør alltid lytte til kroppen før trening. Det gjelder også under og etter økten. Er dagsformen elendig og øvelsene er i ferd med å bli gjennomført med dårlig teknikk, bør man tilpasse øvelsene og økten slik at man opprettholder flyten og dynamikken.

Foto: (Crestock)

Hva bør du spise før og etter trening

For å få best mulig utbytte av treningen er det også viktig å tenke på hva du putter i deg. Skal du ha en treningsøkt med fokus på å forbrenne kalorier sier den personlige treneren at det er lurt å innta et måltid 1-2 timer før økten.

- Da vil kroppen ha tatt opp nødvendig energi og næringsstoffer. På denne måten virker du lett i kroppen og legger til rette for fettforbrenning. Kalorimengden vil avhenge av ditt daglige kaloriforbruk og mål.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Bakken anbefaler at måltidet helst bør bestå av 50-60 prosent trege karbohydrater, 20 prosent protein og 20 prosent umettet fett. Skal du trene styrke og har fokus på å øke muskelmassen forklarer Mykjemeir-treneren at man kan spise noe tettere inn på økten, cirka 1 time før du starter treningen.

- På denne måten vil man unngå blodsukkerfall og holde den anabolske prosessen oppe. Inntak bør være samme prosentandeler som jeg nevnte tidligere.

Etter du er ferdig med treningen anbefaler han å spise noe så raskt som mulig, både når du har trent kondisjon eller om du har trent styrke.

- Kroppen er mer mottakelig for næring inntil 90 minutter etter endt økt. Energilagrene i musklene må fylles raskt opp igjen for å oppnå best mulig effekt. Proteiner som er kroppens byggesteiner må inntas sammen med det sunne fettet. Her kan du tillate deg raske karbohydrater i stedet for trege karbohydrater så lenge det ikke fører til at du overskrider planlagt kaloriinntak, forklarer Lars Erik Bakken.