XTERRA SwimRun

- Det går nok med ti-tolv tusen kalorier

Det nye, norske løpet er bare for de aller råeste.

HARDTRENING: Det ligger mye trening fram til et minst 7,5 timers langt løp gjennom vann og over land.
HARDTRENING: Det ligger mye trening fram til et minst 7,5 timers langt løp gjennom vann og over land. Foto: (Xterra Swimrun)
Publisert

Lørdag morgen går startskuddet for et nytt type ekstremløp i Norge, Xterra Swimrun.

Som navnet avslører må deltagerne forsere løypa gjennom en miks av løping og svømming.

- Dette er en rå løype ute i fjorden, og en av de råeste endagskonkurransene vi har i Norge, sier arrangør og primus motor Tom Remman til Side3. 

Inspirasjonen kommer fra Sverige, som ifølge Remman har vært "ville med swimrun" i lengre tid. Fem nasjoner og rundt 30 lag stiller til start utenfor Tønsberg.

Over 20 øyer

Xterra byr ikke bare på ekstreme utfordringer, men også spektakulær, norsk natur, som Remman forteller har fristet løpere fra hele verden, fra New Zealand til Canada.

- Dette er noe annet enn å sykle over en ås fra Rena til Lillehammer, sier Remman med et tydelig stikk mot Birkebeinerrittet.

Løpet starter på Ringshaugstranda ved Tønsberg og går til Verdens Ende i sør. På veien skal lagene ta seg over 20 øyer, blant annet gjennom Færder Nasjonalpark og Bolærne.

TØFFE TAK: I svømløpet Xterra må lagene svømme 8000 meter. Det lengste strekket er på 1100 meter. I mellom skal deltagerne løpe 50 kilometer over 20 øyer.
TØFFE TAK: I svømløpet Xterra må lagene svømme 8000 meter. Det lengste strekket er på 1100 meter. I mellom skal deltagerne løpe 50 kilometer over 20 øyer. Foto: (Xterra Swimrun)

Stor påkjenning

Men det spørs om deltagerne evner å nyte naturen i særlig grad.

- Det er 50 kilometer løping og 8000 meter svømming. Det lengste løpet er åtte kilometer og den lengste svømmeetappen er 1100 meter. 

Remman legger ikke skjul på at det han kaller grunnformen må være på plass. Bekgrepet «grunnform» er klart relativt. Dette er ikke noe hverdagsmosjonisten begir seg ut på. Mange kommer fra triatlon.

- Det går nok med en ti-tolv tusen kalorier på dette løpet. Du vil fort bruke en uke eller to på å komme deg igjen etterpå, forteller Remman.

Hvert lag består av to personer, både menn og kvinner. Det hjelper naturligvis på motivasjonen, men er også en sikkerhet for løpere som tilbakelegger åtte kilometer i kjølig, norsk vann.

- Vi har lagt inn to forskjellige «cut off times» samt seks mat‐ og drikkestasjoner underveis. Sikkerhet tas på alvor og alle deltagerne svømmer med GPS-tracking. I tillegg vil vi ha et 20 talls sikkerhetsbåter i løypa.

Interesserte kan følge løpet direkte på nett. Arrangøren regner med at vinnerlaget vil bruke om lag 7,5 timer.

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2014.

Les også