Cornelis Elander
- Å legge ut slike bilder, er å føre leserne bak lyset
Treningsekspert reagerer på at folk endrer på utseendet med kirurgi og fremstiller det som hard trening. - Det gir et helt feil og usaklig bilde av hva som er mulig å få til, og er med på å øke både kroppspress og et sykelig jag etter «drømmekroppen».
Cornelis Elander er Side3s treningsekspert, og blogger jevnlig om trening og kosthold.
Elander bor i Los Angeles, og kommer tett på mange av skjønnhetsidealene som kan ha sitt utspring - og av og til blir tatt til det ekstreme - i USA.
Nylig tok han opp implantater i kroppen, men først og fremst at personer fikser på utseendet for så å fremstille det som om de har trent for det.
Les også: 10 overraskende matvarer som er proppfulle av sukker
- Sender helt feil signal
Dette mener treningseksperten både er å føre leserne bak lyset og bidrar til å gi et svært uheldig kroppsideal.
Det startet med følgende kommentar på Facebook:
På bakgrunn av responsen, fulgte Elander opp med et innlegg på bloggen. Her skriver han:
Jeg er i prinsippet helt åpen for at folk skal få lov til å gjøre hva de vil med egenkropp, men å legge det fram (og særlig overfor yngre) som at du har stått på hardt og jobbet for dette blir helt feil!
Dette gir nemlig et helt feil og usaklig bilde av hva som er mulig å få til, og du er i mine øyne virkelig med på å øke både kroppspress og et sykelig jag etter «drømmekroppen».
Til Side3 sier Elander at han har fått mange reaksjoner på innlegget.
- Ja, reaksjonene har vært overveldende og bare positive. Og det er helt klart tydelig at dette er noe som sjokkerer mange!
- At enkelte store amerikanske realitystjerner har prøvd å gjøre dette allment akseptert ser i hvert fall ikke ut til å ha påvirket nordmenn, og foreløpig har jeg bare mottatt tilbakemeldinger om at dette ikke er noe leserne ønsker velkommen i Norge. Folk flest synes visst heller ikke at det ser noe fint ut.
Les også: Julia (20) tar 140 i benkpress
- Økende trend, også i Norge
Likevel merker den personlige treneren en dreining mot å fikse på kroppen kirurgisk framfor å trene fram et ønsket utseende.
- Dette er helt klart en økende trend, særlig her i USA, men også i Norge. Vi ser jo at flere norske kjendiser har lagt seg under kniven for nettopp slike operasjoner den siste tiden.
- Personlig er jeg ingen motstander av at folk skal få gjøre hva de vil med egen kropp, men jeg reagerer når jeg ser hvor mange som legger ut bilder i sosiale medier der de påstår at for eksempel de spretne rumpene deres bare skyldes ren trening. Her mener jeg de fører følgerne bak lyset, og dette kan være svært uheldig, spesielt med tanke på de yngste som eventuelt følger dem på sosiale medier.
Les også: Slik påvirkes forbrenningen din av en daglig gåtur på to minutter
Ifølge Cornelis skal det ikke så mye arbeid til for å trene fram en «sprettrumpe» dersom det er det en vil ha, og appellerer heller til å «gjøre tingene på den rene, sunne måten».
- Vi trenger verken doping eller implantater for å komme i toppform, sier Elander.
- Kan bli veldig forvirrende for unge
Astrid-Helen Holm er redaktør for kvinnemagasinet Side2, og jobber tett med noen av Norges største bloggere. Hun støtter Elander i at det gir feil signal å fremstille plastiske operasjoner som hard trening.
- Folk må få lov til å gjøre som de vil med kroppene sine, men å beskrive det som tydelig er plastiske operasjoner som noe man har fått til på egenhånd på treningssenter, kan bli veldig forvirrende - spesielt for unge, som ikke vet hvordan en trent rumpe ser ut. Da er det bedre å være ærlig om at man har jukset, sier Holm til Side3.
Anna Nyström begynte å trene, fikk 2,4 millioner følgere på Instagram
Hun har merket seg at det er mye «rumpeinspo» i sosiale medier.
- Jeg har nok ikke sett noen norske SoMe-profiler som hashtagger det som tydelig er rumpeimplantater som #squatinspo eller lignende, men det finnes jo MYE rumpeinspo i sosiale medier for tiden.
- Jeg tenker at Kardashian-klanen, som har frontet sine nokså store rumper en stund, nok er mye av grunnen til at større rumper nå er blitt på moten. Så kan man jo diskutere hvorvidt det er en «sunnere» trend enn den slankere kroppsfasongen som var «hot» tidligere.
Denne saken ble første gang publisert 07/11 2017.