Helse

Visste du dette om underlivet ditt?

Vagina, vulva, fitte, mus, va-jay-jay – kjært barn har mange navn! Bli bedre kjent med underlivet ditt her!

Foto: Billie / Unsplash
Først publisert Sist oppdatert

Kvinners underliv er like fantastisk som det er komplekst og sammensatt.

Selv om mange av oss føler at vi «kjenner» vårt eget kjønnsorgan godt, er det nok mye du ikke vet at du ikke vet. Denne trenden begynner heldigvis å snu (så smått), men det er fremdeles knyttet tabuer til det å snakke om nytelse og masturbering for kvinner, kvinnehelsetemaer og underlivsplager.

For å bidra bare litt til folkeopplysningen, har vi her listet opp ti ting du kanskje ikke visste om ditt eget underliv.

(Kilder finner du nederst i saken)

Les også: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

1. Underlivet ditt kan svulme opp

Når du blir kåt, strømmer blodet ned til underlivet – på samme måte som det gjør når menn får ereksjon – og blod-årene i skjeden blir utvidet. Det fører igjen til at underlivet vårt svulmer opp og blir større.

2. Ikke tro på alt du ser

I pornografi oppnår «alle» kvinnene orgasme (igjen, og igjen, og igjen …) som følge av penetrering – og kun penetrering. I virkeligheten er dette nokså sjelden vare. De fleste kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme under sex.

3. «Queefing» er vanlig

Eller «fittepromp», som mange ganske beskrivende kaller det. Det er helt naturlig at det kommer luft inn i vagina når man fører en penis – eller et sexleketøy – inn og ut, og at luften også blir presset ut igjen. Enkelt og greit!

4. Den er selvrensende

Nei, dusjstrålen opp i vagina og masse duftsåpe er ikke nødvendig – faktisk kan det heller slå negativt ut ved at det ødelegger den naturlige pH-balansen du har i underlivet ditt. Vaginaen renser seg selv (hei, utflod!), og «spyler» ut gamle celler og bakterier fra skjeden.

5. Du kan trene muskulaturen i underlivet

Mange kvinner opplever at musklene i bekkenbunnen blir slappere med årene. Det er helt naturlig, men det kan ha noen konsekvenser man helst vil unngå; for eksempel urinlekkasje. Da er det veldig beleilig at det faktisk er mulig å trene opp muskulaturen din igjen! Du kan enten oppsøke en som spesialiserer seg på fysioterapi for underlivet – ja, det finnes – eller gjøre knipeøvelser selv.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

6. En orgasme kan virke smertelindrende

Men effekten er dessverre nokså kortvarig. Endorfinene som strømmer gjennom kroppen når man «kommer», øker visstnok toleransen for smerte med opptil 70 prosent – men bare under orgasmen. (Neste gang du har hodepine kan du kanskje masturbere før du går i pilleskapet? Det skader jo ikke å prøve!)

Les også: Så ofte mener ekspertene at du bør ha sex

7. Jomfruhinnen finnes ikke

Vi gjentar: Jomfruhinnen finnes ikke. Myten om at skjeden dekkes av en «hinne som brytes ved sex for første gang» er misvisende, for ikke å si helt usann, og brukes dessverre blant annet for å kontrollere unge jenters seksualitet. Denne feiloppfatningen mener vi det er på tide å få slutt på.

Ytterst i skjeden har vi en ringformet slimhinnefold med elastisk bindevev som kan utvides som en hårstrikk. Denne slimhinnefolden kalles skjedekrans. Grunnen til at noen blør etter samleie første gang, er fordi det oppstår rifter i slimhinnene i skjeden – kanskje fordi man spenner seg som følge av nervøsitet eller ikke er våt nok, men skjedekransen forblir der resten av livet og er ikke et jomfrubevis.

8. Klitoris har en helt unik funksjon

Alle organene våre har en funksjon – en anatomisk rolle som gjør at vi kan klassifiseres som «friske og raske» når de fungerer som de skal – bortsett fra klitorisen. Den eksisterer ene og alene for kvinnens seksuelle nytelse. Dét er ganske kick-ass, spør du oss!

9. Det er forskjell på vulva og vagina

Disse begrepene blir brukt om hverandre, men har helt separate betydninger! Vulva er delene av kvinnens underliv man kan se – altså det som er utenpå. Det er de indre og ytre kjønnsleppene, klitoris, og åpningen til vagina. Vagina er det samme som skjeden, eller «røret», hvor for eksempel en penis føres inn ved samleie eller en tampong ved menstruasjon.

10. Dobbelt så følsomt

Menns penishode har omtrent 4000 nervetråder – klitoris har omtrent 8000! Kanskje ikke så rart at det motsatte kjønn ofte er litt for hardhendte med «klitten»? De har ikke noen tilsvarende referanse og vet dermed ikke hvor intenst man føler hver minste bevegelse …

Kilder: Vulva.no, Forskning.no, Huffington Post, Cosmopolitan, Medical News Today, Illustrert Vitenskap